Dari la stat in 2009

dari la statPentru mamici
Incepand cu ianuarie 2009, indemnizatia pentru cresterea copilului (care pana acum era de 600 lei) se va calcula ca medie a veniturilor nete pe ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului.

Aceasta indemnizatie va repezenta 85% din media salariilor obtinute intr-un an si nu va putea fi mai mica de 600 lei, cat era cuantumul indemnizatiei de pana acum. Pe langa indemnizatia de crestere a copilului, vei beneficia in continuare de alocatia acordata de catre stat copiilor, in valoare de 200 lei, platita lunar, pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani (pentru un copil cu handicap). Dupa aceasta varsta, alocatia de stat va fi in valoare de 40 lei pe luna, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului si de alocatia de stat pentru copii sunt:

  • sa fii cetatean roman, strain sau apatrid;
  • sa ai domiciliul sau resedinta in Romania;
  • sa locuiesti impreuna cu copilul pentru care soliciti indemnizatia/alocatia de stat;
  • sa fi avut venituri din care sa ti se opreasca cotizatiile aferente statului in ultimele 12 luni dinaintea nasterii (doar in cazul indemnizatiei).

Alocatia pentru copii iti este acordata de catre stat dupa cum urmeaza:

  • pentru copiii care urmeaza o forma de invatamant, pana la 18 ani;
  • pentru copiii cu grad I si II de invaliditate si pentru cei cu handicap, pana la 18 ani;
  • pentru tinerii care au implinit deja 18 ani si repeta anul scolar din motive de sanatate (si fac dovada cu acte medicale);
  • pentru copiii cetatenilor straini si ai celor fara cetatenie, rezidenti in Romania, cu conditia ca acestia sa locuiasca cu parintii.

Mamicile au dreptul la o alocatie oferita de catre stat pentru fiecare dintre primii patru copii nascuti vii. Aceasta alocatie se acorda pe baza de cerere si alte acte doveditoare, depuse la primaria de care apartii.

Vei beneficia in continuare de cei 150 lei – bani care se acorda pentru trusoul bebelusului.Daca vrei sa stii mai multe despre drepturile tale si ale copilului tau acceseaza site-urile directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului de pe langa sectorul de care apartii, cum ar fi: www.protectiasociala6.ro (pentru sectorul 6 – Bucuresti).
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii