Dari la stat in 2009
Pentru mamici
Incepand cu ianuarie 2009, indemnizatia pentru cresterea copilului (care pana acum era de 600 lei) se va calcula ca medie a veniturilor nete pe ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului.
Aceasta indemnizatie va repezenta 85% din media salariilor obtinute intr-un an si nu va putea fi mai mica de 600 lei, cat era cuantumul indemnizatiei de pana acum. Pe langa indemnizatia de crestere a copilului, vei beneficia in continuare de alocatia acordata de catre stat copiilor, in valoare de 200 lei, platita lunar, pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani (pentru un copil cu handicap). Dupa aceasta varsta, alocatia de stat va fi in valoare de 40 lei pe luna, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului si de alocatia de stat pentru copii sunt:
- sa fii cetatean roman, strain sau apatrid;
- sa ai domiciliul sau resedinta in Romania;
- sa locuiesti impreuna cu copilul pentru care soliciti indemnizatia/alocatia de stat;
- sa fi avut venituri din care sa ti se opreasca cotizatiile aferente statului in ultimele 12 luni dinaintea nasterii (doar in cazul indemnizatiei).
Alocatia pentru copii iti este acordata de catre stat dupa cum urmeaza:
- pentru copiii care urmeaza o forma de invatamant, pana la 18 ani;
- pentru copiii cu grad I si II de invaliditate si pentru cei cu handicap, pana la 18 ani;
- pentru tinerii care au implinit deja 18 ani si repeta anul scolar din motive de sanatate (si fac dovada cu acte medicale);
- pentru copiii cetatenilor straini si ai celor fara cetatenie, rezidenti in Romania, cu conditia ca acestia sa locuiasca cu parintii.
Mamicile au dreptul la o alocatie oferita de catre stat pentru fiecare dintre primii patru copii nascuti vii. Aceasta alocatie se acorda pe baza de cerere si alte acte doveditoare, depuse la primaria de care apartii.
Vei beneficia in continuare de cei 150 lei – bani care se acorda pentru trusoul bebelusului.Daca vrei sa stii mai multe despre drepturile tale si ale copilului tau acceseaza site-urile directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului de pe langa sectorul de care apartii, cum ar fi: www.protectiasociala6.ro (pentru sectorul 6 – Bucuresti).
Modificari importante
Principalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu anul 2009 sunt urmatoarele:
- Guvernul a aprobat o serie de masuri privind domeniul fiscal al pilonului 3 de pensii private. Astfel, pragul de deductibilitate pentru contributiile la pensiile facultative a fost majorat de la 200 euro la 400 euro, iar deducerea cheltuielilor realizate de angajator pentru angajati s-a stabilit la 400 euro.
- Pentru a se obtine o crestere a cheltuielilor sub forma de investitii in capitalul uman, se prevede o majorare a nivelului de deductibilitate la asigurarile de sanatate de la 200 la 250 euro.
- In ceea ce priveste impozitul pe profit in 2009, trebuie sa stii ca, daca faci parte din categoria persoanelor juridice romane si obtii profit din tranzactiile cu titluri de participare, acesta nu va fi impozitat.
- In ce priveste impozitul pe venit, pentru anul 2009 va fi suspendat impozitul de 1%, respectiv 16% din castigurile obtinute de persoanele juridice pe piata de capital.
- Daca inregistrezi pierderi din tranzactiile cu titluri de valoare (in afara de cele cu tranzactiile de parti sociale si valori imobiliare), acestea se vor compensa la sfarsitul anului fiscal cu castigurile de aceeasi natura, obtinute din tranzactiile cu titluri de valoare in cursul anului respectiv.
- Daca si in urma compensarii vei avea o pierdere anuala, incepand cu 2010, aceasta se va raporta doar in anul urmator. Pierderea anuala pe 2009 nu va trebui sa o raportezi.
- Profitul obtinut in 2009 de catre persoanele fizice straine (nerezidentii) din tranzactionarea titlurilor de participare nu va fi impozitat.
- Daca te numeri printre persoanele juridice care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si achizitionezi intracomunitar mijloace de transport noi, vei fi obligata ca din 2009 sa platesti TVA in Romania, inainte ca masina sa fie inmatriculata.
- Operatorii economici din sistemul en-detail cu produse energetice pentru care se platesc accize, cum ar fi carburantii si combustibilul pentru incalzire, din 2009 vor fi obligati sa se inregistreze la autoritatea fiscala teritoriala.
- Taxele extrajudiciare de timbru vor constitui venit la bugetele locale, dupa ce se va realiza deducerea contravalorii cheltuielilor pentru difuzare timbrelor.
- S-a apobat majorarea de la cinci la sase luni pentru reducerea cu 50% a impozitului pe cladiri si a celui pe teren pentru persoanele juridice din domeniul serviciilor turistice.
- De la 1 ianuarie 2009, impozitul pe dividende va fi unificat la 10% (atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti).
- Impozitul pentru autoturisme va lua in calcul doar capacitatea cilindrica a acestora (fara a se mai tine cont de originea producatorului sau daca autoturismul este de teren sau nu). Aceasta modificare se refera la autoturismul ARO.
Documenteaza-te pe internet!
Pentru fi tot timpul informata in ceea ce priveste codul fiscal si fiscalitatea, iata cateva link-uri utile: www.fiscalitatea.ro (portal cu informatii privind fiscalitatea in general); www.minind.ro sau www.mfinante.ro (site-uri oficiale ale Ministerului Economiei si Finantelor); www.uniuneaeuropeana.ro sau www.europeana.ro (site-uri cu stiri si informatii privind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si tot ceea ce este nou in relatiile dintre cele doua).
Dictionar de termeni fiscali
CODUL FISCAL reprezinta actul normativ prezentat ca un set de reguli privind fiscalitatea unei tari pe un anumit an calendaristic.
FISCALITATEA reprezinta sistemul prin care se percep taxele si impozitele intr-o anumita tara. Cuprinde tot ceea ce inseamna obligatie fiscala a unei persoane fizice sau juridice.
PERSOANA FIZICA este orice fiinta umana, ca memembru al unei societati.
PERSOANA JURIDICA reprezinta acea adunare de persoane fizice, care are aptitudinea de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii. Are o organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu, avand ca tel realizarea unui anumit scop. Poate fi sub forma unei institutii, asociatii, organizatii, societati comerciale etc.
REZIDENTUL este orice persoana fizica sau juridica care are resedinta sau sediul intr-un anumit stat la care se face referire; in cazul nostru, Romania.
NEREZIDENTUL este persoana fizica sau juridica care nu are domiciliul sau sediul in Romania.
APATRIDUL reprezinta acea persoana care nu este considerata cetatean al nici unui stat.
DIVIDENDUL reprezinta acea parte a profitului net obtinut de catre o societate comerciala; parte care este primita de catre fiecare detinator de actiuni. Se poate plati in numerar sau sub forma de actiuni.
TAXELE reprezinta acele sume de bani pe care un individ sau o entitate juridica le plateste catre stat. Exista doua tipuri de taxe: directe si indirecte.
ACCIZELE reprezinta acele taxe speciale, datorate bugetului de stat pentru anumite produse de consum.
Text: MIRELA NITA; Foto: Shutterstock.