Dan Perjovschi și proiectul „Arta la fereastră SIMEZA”

Membrii din București ai Uniunii Artiștilor Plastici din România derulează proiectul „Arta la fereastră SIMEZA', în care iubitorii de frumos pot admira, la ferestrele galeriei Simeza, din Capitală, creațiile unora dintre cei mai importanți artiști ai momentului de pe plan local.
perjovschi

Proiectul „Arta la fereastră SIMEZA', coordonat de Anca Boeriu și Corina Gabriela Duma, membre ale Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), a debutat la începutul anului și își propune să atragă atenția publicului larg asupra dispariției sau închiderii spațiilor de expunere și de lucru din Capitală. „Proiectul <> a pornit în ianuarie, ca reacție la închiderea galeriei Simeza, pe motiv că blocul în care se află este marcat cu bulină roșie. Prin acest proiect ne dorim să atragem atenția că nu poți închide o galerie de artă fără să oferi, ca autoritate publică, o locație alternativă în care galeria de artă să funcționeze în continuare', spune Anca Boeriu.

Până în prezent, aproape 30 de artiști și-au expus creațiile în cadrul proiectului „Arta la fereastră SIMEZA'. „Proiectul se va încheia în momentul în care autoritățile vor rezolva problemele galeriei Simeza', precizează Anca Boeriu.

Dan Perjovschi, unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali din România, a decis să se implice în proiectul UAP București. La începutul lui iunie, lucrările sale, cu puternice mesaje sociale, prezentate pe ferestrele galeriei Simeza, au fascinat publicul din Capitală.

eJobs: De ce ai decis să te implici în proiectul „Arta la fereastră SIMEZA'?

Dan Perjovschi: Din solidaritate pentru „breasla' artiștilor sărăcită, ignorată și furată de toată lumea, inclusiv de membrii ei. Galeria Simeza era cel mai important loc de expoziție al UAP. În 1992, eu și Lia Perjovschi am avut aici prima expoziție împreună. Deși nu mai expun de mult sub umbrela UAP și chiar am poziții și idei contrare filosofiei UAP, este inadmisibil ca acest spațiu să se închidă și Primăria să nu ofere temporar un alt spațiu. Paradoxal pentru mine, acum când nu se mai poate folosi Simeza, Simeza devine interesantă. Acum e vie. E forțată să caute soluții, e cu spatele la perete. Sau cu fața la fereastră. De-abia acum ma pot alia cu estetica și cu programul ei. Acum, când e protest.

eJobs: Înainte de expoziția de la Simeza, ți-ai făcut vreun plan cu ceea ce urmează să le prezinți trecătorilor sau toată creația ta a fost o manifestare artistică spontană?

Dan Perjovschi: Nu am avut un plan, dar am avut o selecție de desene și statementuri create special sau selectate special pentru acțiune. Primul spectator eram eu și, sincer, am fost și eu curios cum arată un desen șters redesenat și iară șters.

galeria simeza

eJobs: Ce fel de interacțiuni ai avut cu trecătorii care au vizitat expoziția ta de la Simeza?

Dan Perjovschi: La Simeza eu n-am avut o expoziție, ci o „acțiune'.  Mi-am propus să nu interacționez programatic cu trecătorii sau cu colegii artiști pentru că, indiferent cât vrei să comunici cu lumea, între tine și lume mai există întotdeauna ceva. De asemenea, am evitat cu bună știință colegii artiști cu care, în mare majoritate, nu mai am foarte multe în comun, în afara acestui protest. Dar, ca de obicei, în perfomance-uri lucrurile se modifică live, așa că i-am scris „Servus nea Ioane', lui Ion Bârlădeanu (artist plastic – n.red.), am scris „Am obosit cu toții',  când nu mai puteam nici eu ca artist, nici ei ca public sau ne-am distrat cu o fetiță care lipea un pahar de plastic de vitrine și eu îi desenam cu alb, de dinăuntru, circumferința. Dar, în termeni absoluți, interactivitatea se petrecea automat, pentru că eu alegeam texte și imagini și în funcție de mișcarea corurilor de după geam.

eJobs: Statementul proiectului este: „O sală de expoziție este puntea de legătură dintre artist și lume. Existăm atunci când ne dezvăluim publicului'. Cum percepi, ca artist, o sală de expoziție? Este galeria de artă un spațiu de expoziție adecvat, în 2016, pentru ca un artist să-și dezvăluie creațiile?

Dan Perjovschi: Da, galeria „white cube' rămâne un container și un display valabil pentru artiști și public. Doar că galeria secolului 21 nu mai are simeză. Nu se mai atârnă lucrări. Lucrările se „instalează' și, atunci, tot spațiul devine o lucrare. Eu, de exemplu, nu am fost „artă la fereastră', ci artă pe fereastră. Eu am luat în stăpânire „ecranul' prin care lumea se uită în spațiu și am fost, pentru două ore regizorul, actorul și scenaristul ei. Galeria nu este un templu, ci un laborator de creație, un Hyde Park, o platfomă de dezbatere. De mult nu mai e vorba de contemplare, ci de participare.

eJobs: Două dintre mesajele pe care le-ai prezentat în timpul acțiunii de la Simeza au fost „Brâncuși s-a scos (dintre țepe și aripi)' și „Ne-ați închis galeria dar nu ne dați afară băi pompieriștilor'. Cui sunt adresate aceste mesaje și ce ai vrut să transmiți?

Dan Perjovschi: Mesajele mele ți se adresează ție, care-mi pui întrebări, celor care te vor citi pe tine și tuturor celor care înțeleg că arta nu e de capul ei, decât în intenție, ci într-un context politic, economic și cultural. Sunt jocuri de cuvinte și text peste texturi. Țepele și aripile sunt automatismele și provincialismul nostru, pompierii sunt cei care ne închid galeriile și, pompieriștii, cei care nu le înțeleg nici deschise.

Citește continuarea pe www.cariera.ejobs.ro

Citeste si alte articole:

Dacă acum 10 ani, aveai la îndemână un set de întrebări, bine definit, pe care îl adresai negreșit la interviu, iar candidații puteau pregăti răspunsurile în avans, de pe internet, acum ai nevoie de mult mai multă creativitate în atragerea talentelor. Citeste urmatorul articol si afla prin ce intrebari interviu să evaluezi candidații, dar să pui într-o lumină bună și compania.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse