(P) Incursiune în diversitatea religioasă din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante centre universitare ale ţării, este un oraş cultural deosebit, care găzduiește numeroase evenimente, festivaluri sau concerte, dar și o mulțime de atracții atât naturale cât și istorice.

Cluj

Diversitatea edificiilor de cult

Clujul adăposteşte numeroase biserici dedicate mai multe culte religioase, mărturie pentru diversele naţii ce şi-au făcut veacul pe aceste meleaguri de-a lungul timpului, care sunt de asemenea şi exemple splendide de arhitectură. Descoperă Catedrala Ortodoxă, ridicată între anii 1921 şi 1933 în stil românesc şi bizantin, împodobită cu reliefuri impresionante, fanteziste, cu motive florale şi geometrice.

Dacă înainte de cel de-al doilea Război Mondial comunitatea de evrei din Cluj era una numeroasă, care deținea 5 biserici şi 10 case de rugăciunea, astăzi mai poţi admira aivi doar o mică parte din ce era odinioară. Sinagoga Neoloagă a fost inaugurată în anul 1887, singura din oraş care încă funcţionează, o construcţie ce a suferit destul de mult de-a lungul timpului, în urma unei explozii sau a devastării pricinuite de legionari.

Vizitează şi Biserica Piariştilor, ridicată în stil baroc între anii 1718-1724, cu o bogată ornamentaţie interioară, prin donaţiile de care au beneficiat iezuiţii din Cluj, biserică ce a rămas în cele din urmă moştenire piariştilor, după dizolvarea ordinului iezuiţilor, în anul 1776.

Ordinul franciscanilor din Cluj-Napoca

Poveştile cu ordinul franciscanilor din Cluj încep devreme, când între anii 1486 şi 1516, cu sprijinul regelui Matei Corvin, a fost construită în stil gotic Biserica Reformată de astăzi, cea din Strada Farkas. Nu după mult timp, călugării franciscani au fost alungaţi şi principele Bathory le-a oferit locul de rugăciuni iezuiţilor, pentru ca în anul 1603 să fie atacată şi distrusă parţial de către unitarieni. Mai târziu, când a fost renovată, i s-au mai adăugat şi elemente arhitecturale specifice renaşterii, ba chiar s-a mai construit aici şi o mănăstire ce a funcţionat un colegiu universitar, unde a studiat şi fiul lui Mihai Viteazu, Nicolae Pătraşcu.

Un alt edificiu de cult dedicat aceluiaşi ordin este Biserica Franciscană, ce funcţionează şi ca mănăstire, ridicată pe locul unde a fost prima biserică din Cluj. Construită în primă fază la sfârşitul secolul XI, distrusă apoi de năvălitorii tătari şi renovată între anii 1428-1529 cu sprijinul lui Matei Corvin şi al lui Iancu de Hunedoara, sub influenţa cărora s-au adăugat minunate elemente gotice.

de Geanina Ichim

Curse turistice cu autocarul in Cluj-Napoca. Bilete incepand de la 1 euro (fara tva) pe sens. In premiera, acum poti achita calatoria si prin SMS la nr. 7470. Detalii pe www.mementobus.com.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Timp Liber