Cum vorbești cu copilul despre sex

Este un subiect delicat, dar trebuie să-l discuți. Altfel, copilul va căuta să-și satisfacă în altă parte curiozitatea și nu știi ce fel de informații va primi. Iată cum poți vorbi cu el despre sex:

mama-discuta-copil

foto mamă discută cu copilul via Shutterstock

Până la 6 ani

Nu este prea devreme pentru o discuție despre relații și sex. Dacă este destul de mare încât să întrebe, atunci este destul de mare să primească un răspuns potrivit cu vârsta lui. Dacă e chiar mic de tot, e de ajuns să-i spui că bebelușul crește dintr-un ou, în burtica mamei. Pe la cinci-șase ani, poți să mai adaugi ceva: „o mică sămânță a lui tati întâlnește un ou al mamei. E puțin probabil să-l intereseze cum anume se întâmplă asta.

Asigură-te că reține corect denumirile organelor genitale. Dacă își ating zonele intime, nu le spune că este urât să facă asta, ci că e ceva foarte personal.

6-8 ani

La vârsta aceasta, copilul începe să fie preocupat de corpul lui și se întreabă de ce este diferit de sexul opus. Vorbește relaxat cu el despre alcătuirea corpului, ca să se simtă confortabil. Orice te-ar întreba copilul – dacă are destulă încredere în tine să te întrebe – nu te scandaliza și nu schimba vorba. Dacă el a ajuns la acea întrebare, nu mai poți da timpul înapoi și nu-i poți întârzia dezvoltarea. Corectează-l dacă a folosit un cuvânt vulgar. Explică-i că trebuie păstrată o anumită discreție, o decență în abordarea temei sexului și că nu este permis să jignească pe cineva cu privire la sexualitate. Vorbește-i ca la ora de anatomie, relaxat și serios.

Încearcă să te limitezi strict la întrebările pe care ți le pune, pentru că acestea îți indică exact nivelul lui de înțelegere. Dacă îl surprinzi satisfăcându-și pe ascuns anumite curiozități (spionându-i pe cei mai mari sau răsfoind așa-zise reviste deocheate), nu interveni brutal și nu-l culpabiliza. Acest lucru ar putea să-i provoace o traumă cu urmări în comportamentul său sexual de la maturitate. Vorbește-i ca și cum ar fi citit o revistă tehnică oarecare, dar explică-i că viața sexuală este o chestiune privată a fiecăruia, pe care trebuie să o respecte.

9-11 ani

În unele școli, se încearcă o minimă educație sexuală. Într-un asemenea caz, fii la curent cu ceea ce li se spune și cum anume li se explică la școală, ca să poți veni în susținerea și în completarea acestor informații. Folosește-te de situațiile ivite – nașterea unor căței în vecini, un program explicit pe Animal Planet – ca să abordezi cu copilul tău tema sexualității și a reproducerii. Dacă el îți pune o întrebare și te temi să nu-i livrezi dintr-odată un adevăr șocant, întreabă-l la rândul tău ce știe și ce crede despre lucrul respectiv, apoi corectează-i erorile și explică-i ce nu înțelege, astfel încât să nu fie amețit de prea multe informații, dar cele pe care le deține să fie corecte și clare.

12-14 ani

Tema devine presantă: copilul intră în pubertate, schimbările sunt vizibile și se întâmplă lucruri care pot să-l tulbure. Băieții pot avea primele poluții (scurgere spontană a lichidului seminal în timpul nopții), ceea ce este perfect în regulă, dar este o chestiune intimă. Dacă se întâmplă, nu face caz de asta, lasă-i puțin spațiu de manevră, să-și pună așternutul în coșul de rufe murdare. În acest moment, este utilă prezența tatălui, sau a unui alt bărbat suficient de apropiat, care să-i spună „cum stă treaba.

Fetele pot experimenta prima menstruație – dacă nu s-a întâmplat deja, pentru că vârsta tot scade – și ar fi bine să nu fie o surpriză totală. Ca mamă și femeie, fii complice cu ea și dă-i de înțeles că a trecut într-o etapă importantă, că trebuie să se îngrijească altfel de acum. Fă-i un mic cadou cochet, pentru a marca evenimentul. Dacă o fată își manifestă debutul maturității sexuale prin cochetării, secrete și idile imaginare, pentru un băiat este mai greu și mai presant.

Este o perioadă dificilă, în care poate să devină agresiv sau necomunicativ, poate să dea rateuri la școală și este tentat să-și găsească modele în băieții mai mari. Trebuie să-i respecți intimitatea și să renuți la gesturile tandre, dacă observi că-l stânjenesc. Este timpul să i se vorbească despre responsabilitate în relațiile sexuale, despre contracepție și despre protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală, așa încât să asimileze informația până ajunge la vârsta potrivită.

14 ani +

Dacă adolescentul tău nu vrea să stea de vorbă cu tine despre problemele lui intime, poți apela la mediul care-i este atât de familiar: internetul. «Sexul vs Barza» este o platformă care conține articole scrise și materiale video de educație sexuală pentru adolescenți și tineri; mai mult, în condiții de strictă confidențialitate, utilizatorii pot adresa întrebări la care vor răspunde specialiștii din cadrul centrului Marie Stopes – http://www.sexulvsbarza. ro/.

Dezinhibat de discuțiile online, la un moment dat, îi va fi mai ușor să discute cu tine. Are deja un prieten / o prietenă? Nu te panica din oficiu! Stabilește anumite limite, conform convingerilor tale. Nu este cazul, de exemplu, să le permiți să rămână împreună peste noapte. Nu trebuie să etaleze gesturi sau discuții intime în fața familiei, a fraților mai mici sau în împrejurări în care un astfel de comportament poate ofensa. Nu-i supune sistematic la interogatoriu ca să afli dacă între ei se petrece deja ceva serios, dar fii pe fază. Încurajează-i – atât pe copilul tău cât și pe prietenul sau prietena sa – să nu se ascundă, ca să le poți fi aproape cu un sfat atunci când au nevoie. Ia-o ca pe o posibilitate pe care n-o poți exclude și asigură-te că nu ignoră principalele reguli de siguranță.

Un fenomen care începe să-și facă simțită prezența este împărtășirea online a conținuturilor cu conotație sexuală. Fetele ar putea să înceapă să posteze fotografii senzuale. Și despre asta trebuie discutat serios. Orice utilizator al rețelelor de socializare trebuie să cunoască facilitățile privind securitatea pe care aceste platforme le oferă. Nici într-un caz aceste postări îndrăznețe nu trebuie să fie 100% accesibile.

Violența în relațiile de cuplu poate să debuteze la vârste foarte fragede. În cuplurile în care există relații sexuale, riscul este mai ridicat: pe de o parte, băiatul se simte stăpânul îndreptățit al partenerei; pe de altă parte, fata devine dependentă și se poziționează în inferioritate. Acest tip de relație este urmarea unui tip de educație tradițională total defectuos, bazată pe disprețul și autodisprețul femeii.

Educă-ți fiul să-și respecte partenera așa cum îți dorești tu să fii respectată. Învață-ți fiica să nu tolereze nici un fel de abuz și să ia atitudine încă de la primele semne. Inutil să repetăm: în majoritatea cazurilor, la maturitate, copilul va face nu atât ce i se spune, cât ce vede în familia de origine. În alte cazuri, va avea un comportament compensator care nu e mai bun dacă e dus la extremă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Mama si copilul