Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Mai. Care este programul concertelor și evenimentelor de pe litoral

Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Mai. Care este programul concertelor și evenimentelor de pe litoral

Toată lumea a intrat deja în spiritul de vacanță și se pregătește deja pentru weekend-ul prelungit de 1 mai. Străzile Bucureștiului au început deja să se aglomereze, mai ales către ieșirea din oraș, pentru foarte mulți oameni și-au planificat deja vacanța la mare sau la munte.

Cum va fi vremea de 1 mai

În minivacanța de 1 mai, vremea va fi în general frumoasă, cu temperaturi care coboară până la 4 grade și care nu vor depăşi 20 de grade, pe litoral. La munte, însă temperaturile sunt încă scăzute și se mai poate schia. Este posibil să plouă sâmbătă, pe 29 aprilie, conform libertatea.ro. La munte, va fi mai frig, temperaturile se vor situa între 6 şi 9 grade şi vor fi averse zilnic pe 28 şi 29 aprilie.

Cum va fi vremea de 1 mai la mare

Între 29 aprilie şi 1 mai temperatura maximă va ajunge la valori cuprinse între 16 și 20 de grade, pe litoral. Temperaturile minime vor înregistra valori de la 4 până la 8 grade, potrivit sursei citate. Începând cu data de 29 aprilie există o probabilitate mai mare de apariție a ploilor, care vor fi însoțite de descărcări electrice, însă acestea vor fi slabe cantitativ.

Cum va fi vremea de 1 mai la munte

În perioada 28 aprilie – 1 mai, valorile temperaturii maxime vor marca o scădere şi vor oscila, în medie, între 6 şi 9 grade. În timpul zilei, temperaturile vor fi caracteristice începutului lunii mai, cu medii ale maximelor între 7 şi 11 grade. Temperaturile nocturne vor fi scăzute îndeosebi în primele două nopţi, caracterizate prin medii de -6 …-4 grade, dar, începând cu 26 aprilie şi până pe 7 mai, aceleaşi medii vor oscila între -1 și 4 grade. După data de 27 aprilie vor fi aproape zilnic condiţii de precipitaţii, predominant ploi la altitudini sub 1500 m, pe arii extinse şi izolat importante cantitativ pe 28 şi 29 aprilie.

Programul evenimentelor și concertelor de 1 mai la mare

Încă de pe 27 aprilie a început Festivalul de muzică electronică Sunwaves, la Mamaie, care va ține până în data de 1 mai.

Din 28 aprilie la Mamaia şi Vama Veche îşi deschide porţile primul Festival gastronomic al sezonului 2017: „Festival du Bonheur – pour les gourmands', ce va avea loc în zona Mamaia Nord (Camping Enigma) şi la Vama Veche (în parcarea din spate de la Expirat). Evenimentul se va desfășura până la 1 Mai. Intrarea este liberă, iar accesul la cumpărarea de mâncare de la cele 60 de food trucks cu preparate româneşti, americane, mexicane, japoneze şi de diverse genuri de bucătărie internaţională se va face în baza unui card ce va fi alimentat de turişti cu orice sumă dorită.

Pe 29 aprilie, la Medgidia, debutează Festivalul de Jocuri şi Reconstituiri Istorice Dapyx ce se desfăşoară până la 1 mai pe Stadionul Iftimie Ilisei. De asemenea, tot în această zi la Vama Veche, trupa Timpuri Noi va susține un concert.

La Mamaia, în Piaţeta Cazino, pe 29 aprilie se poziţionează cele 8 maşini de drift şi cei 8 piloţi ce vor participa a doua zi, 30 aprilie, la Mamaia & Constanţa Drift Games by the Sea.

În Vama Veche va avea loc Festivalul Sunset, unde vor cânta Subcarpaţi, Macanache, Vlad Dobrescu, EMIL, DJ Oldskull etc, La Barbă Neagră cântă Kempes, iar la Arca Bar vin Ţapinarii şi Fără Zahăr.

În Năvodari va avea loc tradiţionala Serbare câmpenească, în Tabăra Delfinul. Mai mult, în perioada 26 aprilie – 1 mai în Constanța, la Pavilionul Expoziţional, se organizează Festivalul Berii, iar la acest eveniment sunt prezenţi cei mai renumiţi producători de bere, cu peste 36 de sortimente. De vineri, 28 aprilie și până la 1 mai 2017 vor urca pe scenă trupe renumite.

La munte încă se schiază

O altă alegere bună pentru minivacanța de 1 mai sunt zonele montane. Mii de turiști sunt așteptați pe Valea Prahovei, unde în zonele înalte încă se poate schia. Chiar dacă este începutul lunii mai, încă se schiază în condiţii bune pe pârtiile de mare altitudine de la Cota 2000 din Sinaia, pe pârtiile Valea Dorului şi Valea Soarelui, unde stratul de zăpadă este consistent. Instalaţiile de transport pe cablu funcţionează la capacitate maximă, iar turiştii sunt aşteptaţi pe pârtie.

CFR Călători a suplimentat capacitatea de transport

CFR Călători a anunțat că în minivacanţa prilejuită de ziua de 1 Mai, capacitatea de transport la nivelul întregii reţele feroviare va fi adaptată în funcţie de solicitările pasagerilor. Astfel, în perioada 28 aprilie – 1 mai 2017 vor fi puse în circulaţie trenuri suplimentare, iar faţă de graficul de circulaţie obişnuit capacitatea de transport va creşte cu peste 8.000 de locuri.

Dreot urmare, Capitala şi oraşele din ţară: Baia Mare, Beclean pe Someş, Braşov, Arad, Petroşani, Târgu Jiu, Craiova, Iaşi, Vaslui, Suceava Nord, Timişoara Nord, Drobeta Turnu Severin etc. vor fi conectate cu Litoralul prin trenuri directe, până la/de la Mangalia. Şi în acest an, tinerii şi nu numai, vor putea ajunge pe Litoral dis-de dimineaţa, cu Trenul Tineretului (IR 1987 / IR 1986). IR 1987 va pleca din Bucureşti Nord la ora 2.55 şi va sosi în Constanţa la ora 6.05, iar în Mangalia la ora 7.53, cu opriri în staţiunile de pe parcurs. Mai mult, pe ruta Bucureşti – Constanţa vor circula şi Trenurile Litoral. Durata de circulaţie a acestora este de 2 ore, fără opriri intermediare, iar a celorlalte trenuri din grafic durata este de aproximativ 2 ore şi 30 de minute.

Pentru data de 1 mai, toate bilete cu plecare din Constanța au fost deja epuizate, conform unor surse din CFR Călători.

Atenție! Traficul a fost  restricționat pe podul de la Agigea

Traficul rutier pe Podul Agigea se va desfăşura în continuare pe două benzi până pe data de 5 mai 2017. Astfel, se anunță un trafic infernal pentru cei care vor să ajungă în sudul litoralului. Se recomandă ca rută alternativă Podul nou peste Canalul Dunăre – Marea Neagră (Podul Apolodor), care se află la o distanţă suplimentară de doar 2,8 kilometri. Ruta alternativă are următorul traseu: Nod rutier A4 (intersecţie cu DN 39, Agigea) – A4 (intrare port Constanţa Sud) – podul nou peste Canalul Dunăre – Marea Neagră – bretea acces la DN 39A- DN 39A- DN 39 (Eforie Nord – Agigea).

Mai mult, și pe Autostrada Soarelui, pe anumite porțiuni considerabile, din cauza unor lucrări, se circulă pe o singură banda. În apropiere de Fetești șoferii sunt nevoiți să intre pe contrasens pentru a putea continua drumul spre litoral. Așadar, mare atenție la volan în aceste zile pentru că se anunță aglomerație mare.

Zile libere în 2017

Data de 1 mai este una dintre cele 14 zile libere din acest an, care au fost stabilite pentru sărbători publice sau religioase. Trei dintre aceste zile dintre acestea pică, însă, în weekend.

Cele 9 zile libere rămase până la sfârșitul acestui an sunt:

  • 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii
  • 1 Iunie, Ziua Copilului
  • 4 și 5 iunie, Rusaliile
  • 15 august, Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie, Sfântul Andrei
  • 1 Decembrie, Ziua Națională
  • 25 și 26 decembrie, Crăciunul

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Ce sărbătorim pe 1 Mai. Ziua Muncii și semnificația ei

Unde mergi la grătar de 1 Mai dacă rămâi în București

Unde poți merge la pescuit de 1 Mai

Cu ce ne îmbrăcăm… la picnicul de 1 mai?

Studiu eJobs: Cum vor petrece angajații români minivacanța de 1 Mai

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber