Cum stii daca micutul tau este intolerant la lactoza

Cum stii daca micutul tau este intolerant la lactoza

intoleranta la lactoza
Una dintre cel mai des intalnite afectiuni este intoleranta la lactoza, care este insotita de simptome ca diaree, crampe, balonare si greata. Simptomele pot fi confundate cu simple indigestii, insa, daca observi ca se repeta, este cazul sa faci o vizita la medic pentru a putea pune un diagnostic corect.

Ce este de fapt intoleranta la lactoza ?

Intoleranta la lactoza este o afectiune digestiva care se manifesta de la varste mici, dar poate fi dignosticata si la varsta adulta. Acesta reprezinta incapacitatea de a digera lactoza (care este un glucid intalnit in lapte).

„Lactaza este enzima care ajuta la digerarea lapteului. Intoleranta la lactate este data de lipsa totala sau de insuficienta acestei enzime, astfel ca digestia nu se mai desfasoara normal. In functie de prezenta ei, putem distinge trei tipuri de deficite de lactaza: unul congenital, unul primar si altul secundar”, explica dr. Cristina Becheanu, specialist in gastroenterologie pediatrica la Delta Hospital.

Tipuri de intoleranta

Exista insa mai multe tipuri de intoleranta la lactoza. Cel congenital (cunoscut si ca deficit congenital de lactaza), este unul foarte rar. Este diagnosticat la nastere, dupa initierea alimentatiei naturale (sau cu o formula de lactoza) si se manifesta prin aparitia diareii intratabile. Tratamentul consta in instituirea unei diete delactozate.

Deficitul primar de lactaza (deficitul de lactaza ereditar/de tip adult sau intoleranta primara la lactoza) se dezvolta in copilarie la varste diferite (in functie de caracteristicile etnice). In acest caz, lactaza lipseste in totalitate sau este insuficient prezenta.

Deficitul secundar de lactaza (sau intoleranta secundara la lactoza) este cel mai frecvent intalnit tip. Apare la orice varsta (mai ales la sugari si copii mici), dupa afectiuni acute (gastroenterita) sau cronice (ex. boala Crohn sau boala celiaca). De obicei, se manifesta temporar si este reversibil dupa regenerarea epitelului intestinal.

Cum evolueaza in timp

„In ceea ce priveste recuperarea dupa astfel de afectiuni, este important de stiut ca intolerantele secundare se remit complet, iar cele congenitale, diagnosticate la timp, pot fi insotite de o dezvoltare normala. Pentru ca acest lucru sa se intample, regimul copiilor trebuie sa respecte intru totul regimul si medicatia recomandata de medic”, adauga dr. Cristina Becheanu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Mama si copilul