Cum se va împărți averea Regelui Mihai I? Ultimul monarh al României a lăsat un testament
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2017/12/Cum-se-va-imparti-averea-Regelui-Mihai-I-1.jpg)
După moartea Regelui Mihai I rămâne în urma sa o moștenire uriașă. De-a lungul anilor, averea Majestății sale a fost un subiect foarte dezbătut, pe marginea căruia s-au făcut foarte multe speculații. Cu toate acestea, adevărul despre bunurile care se găsesc în patrimoniul Casei Regale este și astăzi un subiect tabu.
În anul 1948, toate bunurile Casei Regale a României au fost confiscate şi trecute prin decret în proprietatea statului. Este vorba despre şase castele (Castelul Curtea de Argeş, Castelul Săvârşin, Castelul Bran, Castelul Mediaşul Aurit, Castelul Peleş, Castelul Măneşti), cinci palate (Palatul „Cetatea de nisip', Palatul Elisabeta, Palatul din Calea Victoriei, Palatul Cotroceni, Palatul Snagov). În plus la acestea se adaugă Cazarma din Curtea Palatului din Calea Victoriei, peste 15.000 ha de teren agricol, peste 137.000 ha de teren forestier, sute de vile, imobile, corpuri de clădiri urbane şi rurale, case de vânătoare şi cabane.
Casa Regală nu a făcut niciodată declarații publice despre avere, cu toate că este cunoscut faptul că după anul 2000 au fost restituite multe dintre proprietăţile confiscate, potrivit libertatea.ro. Regele Mihai a intrat în posesia Domeniului de la Săvârșin, din județul Arad, în anul 2002. Ulteori, i-au fost înapoiate mai multe imobile și terenuri în București și la Sinaia. În anul 2007, Casa Regală a redobândit Perla Coroanei, Castelul Peleș și Castelul Pelișor.
Este important de menționat faptul că Palatul Elisabeta din București, reședința oficială a Familiei Regale, nu este proprietatea Regelui. Acesta este pus la dispoziția Regelui Mihai în calitate de fost şef de stat. În anul 2015, averea Regelui Mihai era estimată la aproape 60 de milioane de euro în TOP 300 Capital, anul acesta se pare că situația este cu totul alta. Același top a estimat averea Casei Regale la 65 – 67 mil. euro, în uşoară creştere de la nivelul de 63-65 mil. euro, cât era în anul 2016.
Cum se va împărți averea Regelui Mihai I
Cel mai probabil, averea pe care o va lăsa în urmă Regele Mihai I se va împărți în mod egal între cele cinci fiice, indiferent de titlul pe care acestea îl au în Casa Regală. Până acum, Principele Radu, soțul Principesei Margareta a fost cel care s-a ocupat de administrarea bunurilor Casei Regale, pe perioada în care Regele Mihai I a fost bolnav.
Principesa Margareta a României, fostă Principesă de Hohenzollern-Sigmaringen, este prima fiică a suveranului Mihai I al României și a soției sale, Principesa Ana de Bourbon-Parma. Acum ea va deveni Regina Margareta.
Regele Mihai care a murit astăzi, 5 decembrie, a lăsat și un testament. Până la acest moment însă, conținutul acestuia nu este cunoscut. Regele Mihai I va fi înmormântat în noua catedrală din Curtea de Argeş.
Foto: hepta.com
Mihaela Tudor
Citește și:
De ce boală suferea Regele Mihai? Unde va fi înmormântat ultimul monarh al României
A murit Regele Mihai! Majestatea Sa avea 96 de ani