Adevărul despre relația dintre Regele Mihai I și Mareșalul Antonescu! Ce a făcut Majestatea sa pentru istoria țării noastre
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2017/12/Regele-Mihai-2-1.jpg)
Vestea morții Regelui Mihai I a îndoliat o țară întreagă. Majestatea sa a încetat din viață, astăzi, în jurul orei 13:00, la domiciliul său din Elveția.
Ultimul monarh al României a avut o viață tumultoasă, dar și o importantă contribuție pentru istoria țării noastre și a Europei.
Adevărul despre relația dintre Regele Mihai I și Mareșalul Antonescu
Pe data de 23 august 1944, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Pe atunci, armata sovietică era deja în Moldova de nord încă din luna martie, regele Mihai și-a dat acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite, potrivit descopera.ro. Antonescu a refuzat categoric să facă ce i s-a cerut, prin urmare Regele l-a destituit şi l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaţilor.
Încă din anul 1948 şi până în 1990 a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României. În urmă cu 73 de ani, pe 23 august 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, România ieşea din alianţa cu Puterile Axei (Germania, Italia şi Japonia). Atunci a declarat încetarea unilaterală a războiului împotriva Aliaţilor (Franţa, Imperiul Rus, Marea Britanie, Italia şi Statele Unite ale Americii) şi declara război Germaniei naziste şi Ungariei horthyste.
Cu câteva zile înainte de declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, pe 23 august 1939, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au încheiat Pactul Ribbentrop-Molotov. Prevederile protocolului adiţional (anexele secrete) stabileau destinele ţărilor baltice (Estonia, Lituania şi Letonia), Finlandei, Poloniei şi României.
După ce Franța a semnat armistițiul cu Germania, la Compiegne, pe 22 iunie 1940, guvernul Uniunii Sovietice a rupt graniţele româneşti și a ocupat teritoriile Basarabiei, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei.
Pe data 22 iunie 1941, România a intrat în război, alături de Germania împotriva URSS, în vederea reîntregirii teritoriului său. Mareşalul Ion Antonescu a ordonat armatei să treacă Prutul şi să elibereze Basarabia şi Nordul Bucovinei. Atunci au fost angajate în operaţiunile militare efectivele a două armate, care totalizau 12 divizii de infanterie, o divizie blindată şi 6 brigăzi independente, precum şi aviaţia militară (672 de avioane, dintre care 219 de bombardament şi 146 de vânătoare).
Către sfârșitul anului 1943, preocupările românilor în privința scoaterii ţării din război au crescut în intensitate, prin canalele deschise la Ankara şi Stockholm.
Regele Mihai I a murit, la vârsta de 96 de ani
Majestatea sa a încetat din viață, marți, 5 decembrie 2017, după o luptă grea cu boală gravă, care a durat mai bine de un an și jumătate.
Regele Mihai s-a retras din viaţa publicăm, încă de anul trecut, la începutul lunii martie 2016. Atunci Casa Regală a anunţat că acesta a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică. Ulterior, Regele a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.
Foto: hepta.com, adevarul.ro
Mihaela Tudor
Citește și:
De ce boală suferea Regele Mihai? Unde va fi înmormântat ultimul monarh al României
A murit Regele Mihai! Majestatea Sa avea 96 de ani
Cum arăta Regele Mihai în tinerețe? Fotografii de colecție