Cum se spală o plapumă?

Știm cu toții că ar trebui să ne curățăm lenjeria de pat săptămânal, dar plapuma și cuvertura pot fi adesea uitate sau chiar neglijate dacă nu știm cum să le curățăm în mod corespunzător.

Potrivit Hello Magazine, un studiu recent realizat de Argos a constatat că 70% dintre mileniali nu știu cum să își curețe plapuma și sunt mai tentați să scape de ea dacă miroase urât decât să o spele. Dar avem posibilitatea să economisim bani și să reducem impactul asupra mediului înconjurător cu aceste trucuri simple de curățare pentru a ne păstra plapuma proaspătă și fără acarieni.

Cât de des ar trebui să curățăm o plapumă?

„Nu este nevoie să vă spălați plapuma la fel de mult ca lenjeria de pat și așternuturile. Spălând-o cel puțin o dată pe an va ajuta la păstrarea prospețimii și curățeniei acesteia”, spune Elliot Gee, Laundry Product Manager la Haier Europe, care administrează și brandurile de top Hoover și Candy, potrivit Hello Magazine.

Expertul în igienă Luke Rutterford este de acord. “Deși este important să se mențină standardele de igienă și să se spele lenjeria de pat în mod regulat, este important să nu se spele prea mult. Acest lucru irosește timp, bani și poate reduce durata de viață a plapumei”, spune el. “Dar dacă nu reușiți să o spălați suficient, veți începe să acumulați celule moarte ale pielii, grăsimi corporale și acarieni – care toate susțin creșterea microbiologică.”

Poți spăla o plapumele în mașina de spălat?

„Depinde. În primul rând, verifică întotdeauna instrucțiunile de spălare de pe plapuma ta, deoarece unele trebuie spălate manual și nu la mașină. Dacă plapuma poate fi spălată în mașina de spălat, trebuie să te asiguri că aceasta are o capacitate suficientă pentru a permite ca plapuma să se miște liber în jurul tamburului pentru o curățare corespunzătoare', spune Elliot Gee, potrivit sursei citată anterior.

Și nu uita să păstrezi curată și mașina de spălat!

Cum trebuie să speli o plapumă cu pene sau puf sau o plapumă cu umplutură sintetică?

„Dacă plapuma ta poate fi spălată la mașină și dacă mașina ta are o capacitate suficientă, folosind un ciclu delicat cu o setare normală de centrifugare vei obține rezultate excelente de curățare cu o centrifugare minimă. După ce plapuma este spălată, aerisește-o întotdeauna și asigură-te că este complet uscată înainte de a o folosi”, mai spune expertul.

Mai mult decât atât, specialistul susține că poate fi benefic să o expui direct la razele soarelui.

„Acest lucru poate minimiza activitatea microbiologică, deoarece razele soarelui conțin radiații UV, dovedite științific că ucid bacteriile”, sugerează el.

Ar trebui, de asemenea, să încercăm să rupem obiceiul de a face patul imediat după ce ne trezim, deoarece acesta va reține umezeala și transpirația în așternuturi. „În schimb, trage plapuma înapoi și lasă patul să “respire”. Acest lucru va permite evaporarea umezelii, împiedicând mediul ideal pentru ca germenii să se dezvolte”, spune expertul.

Între timp, animalele de companie și mâncarea ar trebui să fie interzise în pat și în jurul patului tău. “Aceștia sunt doi factori care influențează semnificativ cantitatea de murdărie și bacterii din paturile noastre. Resturile de firimituri, grăsimea și lichidele vărsate pot duce la creșterea bacteriilor și a mirosului. Investește într-o tavă de pat pentru a minimiza acest lucru, bună pentru o tratație ocazională. De asemenea, animalele de companie pot crește cantitatea de murdărie și bacterii inutile, pe lângă faptul că pot transfera căpușe, purici și chiar boli. Ia în considerare posibilitatea de a obține o pătură sau o cuvertură suplimentară pentru a îți proteja lenjeria de pat”, a spus Luke Rutterford.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Timp Liber