Cum se face îmbălsămarea și ce întâmplă în corpul unui om după ce moare

Moartea este cel mai îngrozitor lucru despre care nu vrem în niciun caz să auzim, mai ales atunci când vine vorba despre persoanele dragi. Din păcate, însă este un fenomen natural, care nu poate fi împiedicat în niciun fel, ci doar poate fi amânat.

Cu alte cuvinte, moartea face parte din viață, iar atunci când este vorba despre o persoană dragă, chiar dacă este un sentiment cumplit, nu ne rămâne altceva de făcut decât să fim puternici.

Ce se întâmplă în corpul unui om după ce moare

Imediat după ce organismul nu mai funcționează, inima se oprește, iar din acest motiv sângele nu mai poate circula prin corp, începe să se coaguleze, iar astfel se formează cheaguri și noduli. Ulterior, sângele ajunge în ajunge în parte de jos a corpului, din cauza gravitaţiei, proces numit livor mortis sau lividitate cadaverică, potrivit descopera.ro. Din cauza faptului că sângele nu mai circulă, temperatura corpului scade şi muşchii devin rigizi. Acest proces este cunoscut sub numele de rigor mortis (rigiditate cadaverică).

După ce inima se oprește, celulele nu mai sunt oxigenate și încep treptat să moară. Apoi, acestea încep să producă anumite enzime, care asigură un mediu propice pentru bacterii şi ciuperci. Astfel, începe descompunerea cadavrului, iar în aproximativ un an, dintr-un corp rămân doar oasele.

Din acest motiv se face îmbălsămarea, pentru ca familia şi prietenii să poată lua parte la înmormântare fără să fie nevoiţi să suporte mirosul greu al unui cadavru aflat în descompunere.

Cum se face îmbălsămarea?

Îmbălsămarea este de fapt un procedeu de tratare a trupului celui decedat în vederea prevenirii proceselor de putrefacție. Se practică încă din cele mai vechi timpuri, iar acest obicei a pornit de la egipteni.

Acest proces se realizează pentru a opri procesul bacteriologic natural pe o perioadă determinată de timp care începe la câteva ore după moarte. Putrafacția corpului poate fi întârziată o perioadă considerabilă, dacă procedeul este realizat în mod corect. Prin îmbălsămare, se urmăresc trei obiective: să se mențină cât mai bine înfățișarea trupului, să se protejeze cadavrul de insecte și să se întârzie putrefacția.

Procesul de îmbălsămare se realizează în două etape. Primul pas este ca trupul să fie umplut cu anumite chimicale, de exemplu formaldehidă, care sunt introduse în corp cu ajutorul unei pompe, direct în sistemul circulator. Apoi conţinutul stomacului este complet golit.

Îmbălsămarea este o soluție temporară, de obicei întârzie putrefacția în jur de o săptămână, însă în anumite situații, durata poate fi și mai lungă în funcție de tipul îmbălsămării.

Mirosul specific, greu de suportat, de cavadru este dat de două chimicale rezultate din descompunere, și anume cadaverină şi putrescină. La acestea se adaugă diferiţi compuşi pe bază de sulf, care miros precum ouăle clocite sau stricate. Împreună cu alte gaze, acești compuși conduc la umflarea cadavrului, pe măsură ce procesul de descompunere  continuă.

Unii spun că după moarte părul şi unghiile continuă să crească un timp, însă acest lucru nu este adevărat. Este vorba despre o iluzie optică, din cauză că pielea se contractă atunci când se deshidratează.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Cât timp se poate păstra corpul după îmbălsămare? Răspunsul specialiștilor te va uimi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse