Cum să-ţi gestionezi programul astfel încât să te bucuri de mai mult timp liber

Cum să-ţi gestionezi programul astfel încât să te bucuri de mai mult timp liber

Chiar dacă trăim într-o societate care glorifică un program aglomerat, este important să te bucuri din plin de un timp cu adevărat liber. La acest capitol nu intră activităţile din casă sau gătitul, ci doar acele momente în care te relaxezi sau te distrezi cu adevărat. Ce poţi face pentru a te bucura de mai mult timp liber, în condiţiile în care ai atât de multe roluri de împlinit, atât acasă, cât şi la serviciu? Îţi prezentăm mai jos câteva idei care te vor ajuta să profiţi de mai multe momente alături de cei dragi sau cu tine însăţi.

Un orar… ca la şcoală

Ca să te poţi bucura de mai multe clipe libere, trebuie să înveţi, mai întâi, să-ţi gestionezi mai bine timpul. O agendă cu un orar te poate ajuta mai mult decât crezi. Notează-ţi în fiecare zi tot ce ai de făcut sau ţi-ai propus să realizezi, dar şi cât timp estimezi că vei aloca fiecărei activităţi. În acest fel, nu îţi vei mai permite să pierzi timp cu tot felul de lucruri neesențiale şi te vei concentra mai bine pe ce ai de făcut. Nu numai că vei fi mai productivă, dar vei avea şi mai mult timp liber. 

Investeşte

În mod normal, tehnologia ar trebui să ne facă viaţa mai simplă şi să ne ajute să câştigăm timp. Totuşi, depinde de fiecare dintre noi cum le facem să lucreze în serviciul nostru. Dacă ţi se pare imposibil să te bucuri de mai mult timp liber, este posibil ca unele investiţii să te ajute pe acest plan, economisind timp. De exemplu, dacă pierzi prea mult timp după fiecare masă ocupându-te de vase, o masina de spalat vase ar putea fi o soluţie practică pentru tine. Dacă ai un păr dificil şi îţi ia prea mult timp să îl aranjezi, mai ales dimineața, o perie rotativă sau o placă de păr te poate ajuta să fii gata mult mai repede. Identifică acele produse care te pot face să economiseşti timp şi fă o investiţie. Ea se va amortiza mai repede decât crezi şi tu vei avea mai mult timp liber pentru acele activităţi care îţi fac plăcere.

Învaţă să spui nu

Se întâmplă ca programul nostru să devină infernal pentru că nu ştim cum să refuzăm anumite persoane sau sarcini. Poate un coleg te roagă să preiei o parte din munca lui, poate o rudă îţi cere să-i faci un favor sau un prieten te roagă să te ocupi de anumite activităţi. Este important să evaluezi fiecare cerere în parte şi să înveţi, cel puţin din când în când, să spui nu. Nu este vorba despre egoism, este vorba despre a-ţi oferi răgazul necesar pentru a putea fi o colegă bună, o prietenă săritoare sau o nepoată iubitoare. Trebuie să îţi faci timp să te reîncarci cu energie pentru a fi alături de ceilalţi, ceea ce înseamnă că, uneori, trebuie să refuzi anumite angajamente, pentru a-ţi oferi ţie însăţi grija de care ai nevoie. 

Foloseşte timpii morţi

Timpul petrecut în mijloace de transport sau în timp ce-ţi aştepţi copiii la dentist sau la lecţiile de balet poate fi folosit pentru activităţi care să te relaxeze sau să te binedispună. Poate nu e tocmai timp liber, dar îl poţi folosi pentru a citi câteva pagini dintr-o carte, pentru a asculta un podcast pe o temă care te interesează sau pentru a face o plimbare care să te destindă. Important este să profiţi de aceste momente de respiro ca de nişte mici pauze. De fiecare dată când ai astfel de timp morţi, gândeşte-te la o modalitate plăcută de a-i folosi în avantajul tău.

Într-o epocă în care toată lumea este permanent ocupată, timpul liber a devenit un lux, însă unul necesar, de care avem nevoie pentru sănătatea noastră fizică şi emoţională. Ia în considerare aceste sfaturi pentru a-ţi gestiona mai bine activităţile şi pentru a te bucura de mai mult timp liber.   

Sursă foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Beko

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Timp Liber