(P) Cele mai frumoase orașe din România în care să locuiești cu familia

(P) Cele mai frumoase orașe din România în care să locuiești cu familia

Pentru alegerea orașului potrivit pentru a te muta cu familia trebuie luate în considerare o multitudine de aspecte.

Ce conferă frumusețe unui oraș? Clădirile, natura, istoria? Pentru mulți dintre noi, frumusețea unui oraș este strâns legată de experiențele trăite acolo. Cu toate astea, anumite locuri se disting de la bun început de altele, prin frumusețea peisajelor, calitatea mediului, ca și prin faptul că oferă acces la mai multe oportunități, au spitale și școli mai bune etc. Din combinarea tuturor acestor elemente derivă un farmec aparte și la această „frumusețe' ne vom referi în continuare. Deși acest ideal este, de regulă, subiectiv, în cele de mai jos vei regăsi câteva dintre cele mai frumoase orașe din România – locuri care îmbină armonios caracteristicile de mai sus și care ne promit, nouă și celor dragi, un viitor frumos.

Cele mai frumoase orașe din România în care să locuiești cu familia

„Familie' înseamnă un soț și/sau o soție care caută să-și împlinească un vis, părinți care încep să aibă nevoie din ce în ce mai mult de îngrijire și acces la servicii de sănătate optime sau copii pentru care își doresc să întâlnească oameni, profesori care să-i ajute să-și atingă potențialul. În lista de mai jos am inclus orașe în care s-a investit în mod special în ultimii ani, în care s-au dezvoltat instituții de învățământ sau centre comerciale, oferta de locuri de muncă este variată, posibilitățile de dezvoltare profesională sunt numeroase, poți întâlni tot felul de oameni (atât localnici, cât și turiști) și există locuri în natură, în care să-ți poți încărca bateriile la aer curat. Calitatea vieții din aceste mari orașe este cea care le oferă un farmec aparte, aici fiind incluse și nivelul mediu al salariilor, costurile vieții de zi cu zi, inclusiv prețurile apartamentelor și grija față de mediu.

București

Capitala rămâne orașul care atrage anual numărul cel mai mare de persoane în procesul de migrație internă. Oportunitățile profesionale oferite par a fi un adevărat catalizator în acest sens. Un aspect important pentru familiile care au ales să locuiască în București ține de numărul și dimensiunea parcurilor. Parcul Tineretului și Herăstrău, de exemplu, sunt printre cele mai mare parcuri din Europa, amplasate în interiorul unui oraș – locuri perfecte pentru a te plimba cu familia, prietenii, colegii, câinele. Arhitectura este extrem de variată, spunând povestea vieților trecute și actuale, a năzuințelor și limitărilor fiecărei generații. Costul locuirii în București este peste media la nivel de țară, dar reflectă oferta bogată și diversă de pe piața muncii, precum și performanțele sistemului medical sau de învățământ de aici. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, un apartament în cel mai mare oraș al țării putea fi achiziționat, la finele lunii martie, cu 1.418 euro pe metru pătrat util, în creștere ușoară față de anul trecut. Oferta este variată, cuprinzând atât locuințe amplasate în clădiri vechi, cât și în blocuri noi.

În București vei găsi cea mai amplă – și, totodată, cea mai variată – ofertă rezidențială din țară

Brașov

Localizarea și zonele către care oferă acces la mai puțin de o oră (cu mașina) fac din Brașov unul dintre cele mai frumoase orașe din România – un loc cu totul special pentru cei care iubesc natura, istoria, aventura. Evoluția muncii de la distanță schimbă și interesul în materie de locuire, nu puțini români optând pentru mutarea în alt oraș. Astfel, nu e de mirare mirajul avut de Brașov asupra unor profesioniști activi în companii cu sediul central în București. Un capitol la care excelează acest important centru regional este cel al obiectivelor turistice: muzee, biserici, arii protejate și zone de agrement fac din oraș una din principalele destinații pentru majoritatea turiștilor din afara țării și nu numai. Costul locuirii, inclusiv prețurile locuințelor, sunt considerabil mai mici în orașul de la poalele Tâmpei comparativ cu Bucureștiul, acestea situându-se la o medie de 1.277 de euro pe metru pătrat util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Important de știut este că oferta imobiliară pe segmentul de locuințe noi este destul de amplă, iar ritmul de dezvoltare promite a se menține pe termen mai lung.

Brașovul este deosebit de atractiv, inclusiv datorită potențialului său turistic

Timișoara

Timișoara continuă să rămână, pur și simplu, un oraș frumos, încărcat de istorie și un exemplu de diversitate culturală și etnică. Acest centru regional este unul dintre cele mai dinamice din România în ceea ce privește evoluția economică și oportunitățile de afaceri oferite. Nu e de mirare, așadar, faptul că orașul atrage cea mai mare migrație, după București. De altfel, un studiu realizat de Banca Mondială arăta că aproape jumătate din locuitorii Timișoarei sunt născuți în alte orașe. În Timișoara vin nu doar români din alte orașe, ci și foarte mulți turiști internaționali, orașul fiind în top trei în preferințele celor care vizitează țara. Capitala Banatului este, totodată, unul dintre cele mai mari și importante centre universitare naționale și un adevărat centru medical regional. În ceea ce privește spațiile verzi, este suficient să menționăm că este supranumit „orașul florilor'. În orașul de pe Bega, suma medie solicitată pentru un apartament se situează la 1.304 euro pe metru pătrat util, oferta rezidențială fiind una bogată, atât pe segmentul locuințelor vechi, cât și a celor noi.

 

Timișoara reprezintă o alegere interesantă în materie de locuire atât datorită istoriei sale, cât și oportunităților profesionale oferite

Iași

„Capitala Moldovei' impresionează nu doar prin istoria sa, ci și prin oportunitățile sale actuale – cele economice contribuind la o creștere constantă a populației orașului. Zona metropolitană a Iașiului este, deja, a doua ca mărime din România, după București. Aici este amplasată cea mai veche universitate din țară, dimensiunea și calitatea învățământului atrăgând numeroase companii din zona serviciilor, în special IT sau banking. Orașul din nord-estul țării găzduiește și primul centru comercial din țară, acest segment fiind destul de dezvoltat în prezent. La capitolul sănătate, Iașiul deține una dintre cele mai importante Facultăți de Medicină din țară, aspect care se reflectă în calitatea îngrijirii oferite atât în centrele spitalicești publice, cât și în cele private. În acest centru regional, prețul locuințelor se cifrează la 1.070 de euro pe metru pătrat util (suma medie solicitată pentru un apartament, indiferent de anul de construcție). Oferta imobiliară se întinde atât în interiorul orașului, cât și în afara acestuia.

Un oraș liniștit, cu un farmec aparte, Iașiul se distinge, printre altele, prin calitatea învățământului superior

Cluj-Napoca

Clujul s-a angajat într-o competiție directă cu Bucureștiul la capitolul dezvoltare economică. Cifrele din ultimii ani susțin din plin acest demers. Orașul a atras și continuă să atragă anual un număr impresionant de investitori și de vizitatori. Rămâne unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale și de afaceri din România. Într-un clasament privind calitatea vieții, Cluj-Napoca ocupa, la începutul anului, locul 43 din 91 orașe europene studiate, depășind metropole ca Barcelona, Paris, Londra, Roma sau Moscova. În ceea ce privește calitatea serviciilor medicale oferite, merită menționat doar că orașul este un adevărat magnet în materie de „turism medical', în special în domeniile stomatologie, chirurgie plastică, recuperare și asistență pentru vârstnici. Costul vieții crește, însă, constant în orașul de pe Someș, în ritm cu evoluția economiei. Nu e de mirare, așadar, că prețul mediu al apartamentelor de aici este cel mai mare din țară, cu o valoare de peste 1.887 de euro pe metru pătrat util.

Datorită dezvoltării intense din ultimii ani, Cluj-Napoca a ajuns să depășească Bucureștiul în ceea ce privește prețul mediu al locuințelor

Constanța

Orașele-port au o frumusețe aparte, iar Constanța nu face excepție. Este un centru regional aflat în continuă dezvoltare, care oferă o mulțime de plusuri pentru familii. Da, e plăcut să poți merge vara, în fiecare weekend, la plajă, dar cea mai importantă stațiune de pe litoralul românesc oferă mai mult decât atât. Este, în același timp, un loc încărcat de istorie, fiind nu doar unul dintre cele mai frumoase orașe din România, ci și una dintre cele mai vechi așezări atestate de pe teritoriul țării. Totodată, aici se găsește și cel mai mare port din bazinul Mării Negre. Nu e de mirare că principalele industrii care susțin economia locală sunt cea navală, turismul și domeniul energetic. Costul vieții este similar cu cel din Brașov, un oraș pe care Constanța îl concurează la capitolul număr de turiști atrași anual. În orașul de la malul mării, apartamentele disponibile spre vânzare au un preț mediu de 1.268 de euro pe metru pătrat util. Dezvoltarea imobiliară vizează atât orașul propriu-zis, cât și localitățile din imediata vecinătate.

Aerial View Of Constanta City Skyline In Romania

Datorită ieșirii sale la mare, Constanța este o opțiune de luat în seamă și dacă îți dorești o locuință pentru uzul propriu, și dacă ești interesat de o investiție

Sursă foto: Dreamstime.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Timp Liber