Cum sa-ti aduci aminte totul!
Ti se intampla uneori sa nu-ti amintesti unde ai pus cheile? Nu intra in panica. Iata cateva trucuri pentru a-ti „antrena” memoria.
1 Fii atenta! De obicei, atunci cand uiti ceva, nu inseamna ca ai probleme cu memoria, ci ca nu esti destul de atenta. Cel mai simplu mod de a-ti imbunatati memoria este sa fii mai atenta. De pilda, daca niciodata nu-ti aduci aminte unde ai lasat cheile, fii mai atenta ce faci cu ele.
Spune cu voce tare: „Am pus cheile de la masina in buzunarul de la haina”. Sau, si mai bine, bate un cuisor in tocul usii si agata-le acolo. Acelasi lucru e valabil pentru orice alt obiect pe care ti se intampla adesea sa nu-l gasesti – ochelari, chitante etc.
De regula, uitam ce-am facut cu lucrurile pe care le folosim zilnic pentru ca nu retinem gesturile noastre de rutina. Iata de ce ne intrebam daca nu cumva am uitat focul aprins la aragaz, insa nu avem aceleasi dubii in privinta recuperarii rufelor de la Nufarul, sa zicem.
2 Aaa… Cum te numesti? Exerseaza-ti imaginatia vizuala pentru a „lipi” un nume de un chip. Aceasta e cea mai eficienta metoda ca sa retii numele unei persoane. De exemplu, ca sa poti tine minte ca pe un tip il cheama Mihai, imagineaza-ti-l vorbind la un microfon.
Cand il vei revedea, iti vei aminti ca l-ai vazut vorbind la microfon si ca il cheama Mihai. Indiferent de nume, vei gasi un substantiv care sa inceapa cu aceeasi silaba ca si numele. Cu cat va fi mai neobisnuit ori socant, cu atat mai bine vei retine numele. Daca pe o colega a prietenei tale o cheama Corina, ti-o poti imagina purtand un covor pe cap – sa zicem! Sigur nu vei uita ca numele ei incepe cu CO…rina.
3 Fa-ti liste! Pentru eficienta maxima, foloseste tehnica vizualizarii, ca sa-ti amintesti lista cu probleme de rezolvat. Psihologii spun ca ne putem ameliora memoria prin repetare, prin folosirea sunetelor si a exagerarilor. Ideea este sa le folosim in mod exagerat, astfel incat sa ne ramana intiparite in memorie.
Cuvintele sunt la fel de bune ca si imaginile. De exemplu, pentru a tine minte cum procedezi la trecerea de la ora de vara la cea de iarna, iti poti spune: „Vara inainte, iarna inapoi” si in acest fel vei sti ca la sfarsitul lui martie va trebui sa dai ceasul inainte cu o ora, iar toamna – cu o ora inapoi. La fel poti proceda cu numele copiilor unei rude, sa zicem, pe care-i cheama, de exemplu, Nicolae, Oana si Ionut. Tine minte ca initialele lor formeaza cuvantul noi si asa iti vei aduce aminte cum ii cheama.
4 Hraneste-ti memoria! Studiile au demonstrat ca urmatoarele alimente, suplimente sau exercitii fizice sporesc eficienta memoriei:
- Peste gras – 14%
- Bauturi cu glucoza – 25%
- Guma de mestecat – 47%
- Ginseng si Ginkgo biloba – 60%
- Soia – 44%
- Exercitii mentale – 60%
- Exercitii fizice – 16%.
5 Exerseaza-ti memoria! Zilnic, rezerva-ti timp pentru exercitii de memorare
- Daca ti-e greu sa-ti aduci aminte numele persoanelor, e cazul sa recurgi la tehnica repetitiei. Atunci cand faci cunostinta cu o Ioana, de exemplu, spune-i: „Ma bucur ca te-am cunoscut, Ioana!”, iar apoi repeta-i numele ori de cate ori i te adresezi.
- Scrie un numar de zece cifre si acopera-l cu o hartie, astfel incat sa se vada numai prima. Citeste-o, repet-o. Apoi descopera inca o cifra si repeta-le pe amandoua. Mareste treptat numarul cifrelor. Daca ai reusit sa retii un numar compus din zece cifre, continua antrenamentul incercand sa tii minte numere de telefon.
- Retine numele strazilor pe care treci.
- Retine numerele de inmatriculare de la masinile prietenilor, ale colegilor, vecinilor.
- Incearca sa memorezi zece obiecte din incapere si locul exact unde se afla. Verifica daca ele se gasesc in acelasi loc atunci cand revii.
- La plecarea de la o reuniune unde a participat multa lume (sedinta, petrecere), rememoreaza-ti numele persoanelor si felul in care erau imbracate. Iti va fi mult mai usor data viitoare sa-ti amintesti numele lor.
Irina Dimiu