Cum să prelungești durata de viață a electrocasnicelor tale

Majoritatea persoanelor privesc achiziția unui aparat electrocasnic ca pe o investiție pe termen lung, iar atunci când fac alegerea produsului se asigură că acel aparat își va dovedi utilitatea și nu se va defecta pentru mulți ani de la momentul achiziției. 

Pentru a se bucura de acest avantaj, foarte mulți cumpărător preferă să cheltuie mai mulți bani pe un produs, doar pentru fiabilitatea crescută a acestuia și pentru faptul că vor fi scutiți de anumite costuri de reparații a defecțiunilor ce ar putea apărea pe viitor. 

Cu toate că alegerea unui model cu o fiabilitate dovedită în timp este esențială, și calitatea sa joacă un rol foarte important în funcționarea fără probleme a acestuia. Pentru a te bucura de aparatele tale electrocasnice mult timp de acum încolo, este important să ai în vedere următoarele metode de îngrijire ale acestora:

  1. Curăță periodic electrocasnicele 

Pentru a rezista cât mai bine în timp, este necesar să cureți electrocasnicele periodic, preferabil după fiecare utilizare. La început poate părea dificil, însă odată ce transformi această activitate într-un obicei, totul se va transforma în rutină și nici nu îți vei da seama cât de repede vei termina.

În ceea ce privește electrocasnicele mai mari, modalitatea de curățare diferă în funcție de tipul fiecăruia.

Mașina de spălat rufe 

Cea mai mare problemă la mașinile de spălat și motivul pentru care trebuie curățate periodic este legat de depunerile de calcar. Cu toate că există multe substanțe pentru îndepărtarea calcarului, pe care le poți cumpăra de la magazin, cea mai eficientă soluție este aceea bazată pe oțet și bicarbonat. 

Totuși, dacă depunerile de calcar sunt cauzate de apa dură, este cazul să folosești un dedurizator de apă și să alegi o masina de spalat rufe de calitate, care să reziste fără probleme în aceste condiții. 

Frigider 

Curățarea exterioară a frigiderului este foarte simplă și se poate realiza foarte ușor cu ajutorul unei lavete umede. Totuși atunci când vine vorba de interior, curățarea este un proces mult mai amplu, care presupune anumite proceduri speciale. Pentru a te feri de apariția bacteriilor și pentru a elimina mirosurile neplăcute este necesar să golești frigiderul și îl cureți cu o soluție bazată pe oțet și pe bicarbonat de sodiu. 

Aragaz și cuptor 

Pentru a nu favoriza depunerile de mâncare este important să cureți aragazul după fiecare folosire. Astfel, nu te vei mai confrunta cu grăsime care se întărește pe suprafață și nu vei risca formarea de bacterii.Curăță aragazul cu o lavetă îmbibată în apă caldă și în detergent de vase sau folosește soluții speciale pentru eliminarea grăsimii. În ceea ce privește cuptorul poți aplica aceiași pași și aceleași soluții de curățare, însă asigură-te că aștepți până ce cuptorul s-a răcit, înainte de a-l curăța.  

Pentru aparatele electrocasnice mici, precum filtrul de cafea, fierul de călcat, aparatul de sandvișuri, cuptorul cu microunde sau plitele ceramice, curățarea nu este complicată și se poate realiza foarte ușor, cu ajutorul unei lavete umede, după fiecare utilizare. Pentru o curățare în profunzime necesară la fiecare câteva săptămâni, va trebui să folosești o soluție pe bază de oțet sau cu soluții speciale, destinate tipului de aparat pe care urmează să îl igienizezi.

2. Folosește cu grijă cablul de alimentare 

Cablul de alimentare este o componentă sensibilă pentru fiecare tip de electrocasnic. Chiar dacă poate fi înlocuit, un cablu deteriorat poate provoca un scurtcircuit, care poate afecta ireparabil un obiect electrocasnic, iar în cazuri nefericite poate cauza chiar un incendiu.   

De asemenea, este bine să scoți din priză aparatele atunci când nu sunt folosite și să strângi cu grijă cablul de alimentare al electrocasnicelor mici după fiecare utilizare. 

3. Citește manualul de instrucțiuni 

Citirea manualului de instrucțiuni reprezintă o metodă foarte bună de a prelungi durata de viață a aparatului tău electrocasnic, întrucât cele mai importante sfaturi de exploatare, curățare și depozitare în siguranță a acestuia sunt date chiar de producător. 

De aceea, este important să citești cu atenție secțiunea legată de întreținerea respectivului aparat electrocasnic, pentru a te asigura că îl exploatezi corespunzător și că nu pierzi garanția. 

4. Depozitează-le corespunzător

Atunci când nu sunt folosite, aparatele trebuie depozitate corespunzător, în spații ferite de umezeală, preferabil în cutiile în care au venit ambalate. Dacă aparatele au accesorii, depozitează-le și pe acestea în aceeași cutie.

De asemenea, electrocasnicele care nu au mai fost folosite de mult trebuie verificate de mucegai și nu este indicat să fie băgate în priză până ce te asiguri că nu au urme de umezeală. 

Dacă vrei să te bucuri de aparatele tale electrocasnice pentru o perioadă îndelungată, este important să le întreții corespunzător, să le exploatezi conform indicațiilor producătorului și să cureți periodic. 

Material realizat cu sprijinul beko.ro

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse