Cum să faci locuința ta mai eficientă. Află ce schimbări poți face ca să scapi de facturile mari

Cum să faci locuința ta mai eficientă. Află ce schimbări poți face ca să scapi de facturile mari

Costurile lunare ale locuinței au un impact foarte mare asupra bugetului nostru. O locuință eficientă va consuma mult mai puține resurse, lucru care se va vedea și în bugetul tău lunar de cheltuieli. Mai mult decât atât, modernizarea unor sisteme și aparate din casă este un lucru pozitiv în sine. Din fericire, există măsuri pe care le poți lua pentru a face locuința ta mai eficientă energetic și a reduce costul facturilor:

Schimbă becurile din casă

Becurile din casa se numără printre cei mai mari consumatori de electricitate, cu atât mai mult dacă nu sunt eficiente energetic. Becurile incandescente nu doar consumă mai multă electricitate, dar se și ard mult mai repede decât cele din noile generații. Dacă vrei să-ți iluminezi casa eficient, alege becuri performante, cum sunt noile becuri cu leduri de la Phillips sau becurile fluorescente.

Diferențele dintre generațiile diferite de becuri sunt foarte mari. Becurile fluorescente consumă cu până la 70% mai puțin curent electric decât cele incandescente. La becurile cu leduri acest procent ajunge la 85%.

Însă durata de viață a becurilor este, și ea, foarte importantă. Cu atât mai mult cu cât prețurile diferă. Durata medie de viață a unui bec incandescent este de 1200 ore, conform thesimpledollar.com. Un bec fluorescent va rezista, în medie, 8000 de ore, adică aproape de 8 ori mai mult. Iar dacă acesta ți se pare un progres, ar trebui să știi că se poate chiar mai bine, pentru că becurile cu leduri pot să ajungă chiar și la 25000 de ore. Astfel, nu doar că economisești bani la facturi, dar vei cumpăra și mai puține becuri.

Folosește un cap de duș inteligent

Cu un cap de duș inteligent vei consuma cu până la 50% mai puțină apă decât cu un duș obișnuit, fără ca puterea sa să fie afectată. Apa pe care o folosim la duș e o parte mare din consumul nostru total de apă, astfel că simpla instalare a unui duș inteligent îți poate reduce consumul de apă cu o treime.  

Unele dintre noile capete de duș pot chiar să fie conectate la telefonul mobil, așa cum arată Phys. Această aplicație îți va permite să urmărești consumul de apă în timp real, iar o lumină care este montată în capul de duș va trece de la verde la roșu după ce se depășește limita de 50 de litri.

Investește într-o centrală de apartament

Costurile cele mai mari dintr-o locuință sunt cele cu încălzirea din timpul iernii. O centrală termică va reduce aceste costuri și îți va permite să îți încălzești eficient locuința. Facturile de la gaz vor crește, însă această creștere va fi compensată de costurile cu întreținere, care vor dispărea.

Mai mult, o centrală termică îți permite să controlezi temperatura apei sau temperatura din casă, astfel că te vei simți mereu confortabil, indiferent de vremea de afară.

Schimbă electrocasnicele ineficiente

Electrocasnicele ineficiente din locuința ta pot fi responsabile pentru facturile mari de curent. Noile generații de electrocasnice sunt mai performante, consumă mai puțin curent și au și o durată de viață mai lungă. Dacă schimbi electrocasnicele vechi din casă cu unele noi, eficiente energetic, vei vedea imediat rezultatele în facturile de curent.

Izolează-ți locuința

Izolarea locuinței te poate ajuta să reduci considerabil facturile tale de încălzire. Nu doar că vei consuma mai puțină energie pentru încălzire, dar izolația va face ca locuința ta să rețină căldura mai mult timp, ceea ce va reduce și mai mult costurile tale lunare.

Un alt aspect pozitiv este faptul că izolarea locuinței te protejează și de căldură în lunile de vară, pentru că locuința ta se va încălzi mai greu. Mai mult decât atât, vei consuma mai puțin curent cu aerul condiționat, pentru că temperatura din casă va scădea mult mai ușor atunci când îl pornești.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse