Cum să crești un copil responsabil: 4 strategii eficiente

Orice părinte are un set de așteptări minime cu privire la viitorul copilului său. Acestea se concretizează în anumite aspirații profesionale și în dorința de succes pe plan social și economic. Înaintea de toate, un părinte trebuie să se asigure că îi insuflă câteva elemente fundamentale copilului. Ca o persoană să ajungă responsabilă, matură și echilibrată, perioada copilăriei este esențială, cu învățăturile și modelele primite atunci.

Părinții îi pot încuraja pe copii să învețe să fie responsabili prin modelul propriu, dar și ghidându-i și sprijinindu-i atunci când ai nevoie de ajutor. Iată câteva strategii utile ca să încurajezi dezvoltarea unui asemenea comportament:

  1. Tipul jucăriilor și disciplina de joc

Jucăriile pot avea un impact destul de mare asupra copiilor, în special la vârste mici. Acest lucru are de-a face atât cu tipul jucăriilor, cât și cu felul în care se desfășoară sesiunile de joc.

Păpușile nu sunt doar niște jucării frumoase, mai ales că le oferă copiilor ocazia să desfășoare jocuri de rol. Amuzându-se cu papusi si bebelusi de jucarie, cei mici se pot pune în pielea adulților, imitând modul în care aceștia îi îngrijesc pe cei mici. Este un mod bun de a observa și de a înțelege comportamentul responsabil, chiar de la o vârstă fragedă.

Contează însă și modul în care decurge joaca. E bine să ai răbdare să-ți înveți copilul să fie ordonat cu lucrurile lui și să le strângă atunci când termină joaca. E mult mai bine să-l ajuți să-și formeze o obișnuință pozitivă decât să fii nevoită să îl dezveți mai târziu să își mai lase jucăriile prin toată casa.

  1. Responsabilitățile din casă

Dacă vrei să îți înveți copilul să fie responsabil și să își poarte singură de grijă, el nu doar că trebuie să se obișnuiască cu ideea treburilor casnice, dar, în timp, va trebui să învețe să le facă singur, din proprie inițiativă. Ar trebui să pornești implicarea de la o vârstă fragedă, cu sarcini simple și rapide, care îl pot face pe cel mic să se simtă inclus și prețuit.

Pe măsură ce copilul crește, poți schimba gradual complexitatea responsabilităților de prin casă. Prin urmare, obișnuiește-te să îl implici în treburile de curățenie, gătit sau grădinărit. Chiar dacă totul va dura mai mult, pe termen lung aceasta e decizia corectă.

  1. Rutină și structură

Rutina și structura sunt esențiale pentru ca un copil să crească echilibrat și să ajungă un adult responsabil. La început, va trebui să îl ghidezi prin pașii necesari, dar scopul e să îl obișnuiești cu rutina și activitățile zilnice.

Potrivit Aha Parenting, cel mic poate începe prin desfășurarea programului de seară și de dimineață, dar și prin păstrarea ordinii în spațiul cu jucării. Apoi, la școală, copilul ar trebui să dezvolte obiceiuri pozitive de studiu și de îngrijire personală. Nu în ultimul rând, el ajunge să deprindă competențe utile pentru viață implicându-se în muncile casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau prepararea unui fel simplu de mâncare.  

  1. Modele pentru comportamente responsabile

Asigură-te că micuțul tău are ocazia să observe comportamente responsabile în jur, la persoanele care îl înconjoară, inclusiv de la tine. Este important să nu lași pe el sarcina de descoperi care e motivul din spatele unui comportament sau de ce este acesta necesar. Explică-i mereu copilului tău de ce trebuie să facă anumite lucruri. Cu cât discursul tău despre comportamente responsabile, corecte și mature se potrivește mai bine cu acțiunile tale, cu atât vei fi mai credibilă și vei avea șansa de a-l influența pozitiv pe cel mic.

(P) Material realizat in colaborare cu Nicoro

Sursă foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse