Planul în 5 pași pentru a deveni un freelancer de succes

Numărul freelancerilor și al angajaților temporari va crește cu peste 40% până în 2020, pe măsură ce tot mai multe persoane apreciază flexibilitatea programului și posibilitatea de a-și organiza munca astfel încât să dea cel mai bun randament, potrivit Business Collective.

Totuși, decizia de a renunța la un job sigur pentru a porni pe cont propriu nu este una pe care să o iei ușor, fără să te asiguri că ți-ai pus la punct câteva detalii esențiale care îți pot asigura succesul. Una dintre cele mai mari concepții greșite legate de freelancing este că vei munci mai puțin sau că munca va fi mai ușoară. În realitate, la început va trebui să te zbați de două ori mai mult pentru a găsi clienți și pentru a-ți asigura un venit confortabil. Iată care sunt principalele aspecte pe care să le iei în considerare, dacă vrei să reușești ca freelancer:

Organizează-ți un spațiu de lucru

Unul dintre avantajele muncii la birou este că te ajută să te concentrezi asupra sarcinilor, fără ca nimic să îți distragă atenția. Dacă vei lucra de acasă, este indicat să îți amenajezi propriul spațiu de lucru, astfel încât să nu fii întreruptă de alte lucruri sau să fii mai puțin productivă pentru că îți este distrasă atenția din cinci în cinci minute. Designul spațiului de muncă trebuie să îți faciliteze munca, să te ajute să te concentrezi și să nu te obosească mai mult decât jobul actual. Dacă citești înainte aceste sfaturi de amenajare a unui birou vei afla cum să îți poziționezi corect masa de lucru, dar și câteva trucuri utile ca să îți îmbunătățești productivitatea și să îți valorifici mai bine timpul.

Nu aștepta să vină clienții la tine

Multe joburi în freelancing se obțin în baza unor conexiuni profesionale și a unor recomandări. O greșeală pe care o fac mulți dintre cei care pornesc pe cont propriu este să creadă că este suficient să aplice online la joburi de freelancing și apoi să aștepte să fie selectați. Adevărul este altul: va trebui să contactezi toate persoanele pe care le cunoști și care te pot recomanda mai departe și să profiți de orice oportunitate pentru a-ți extinde rețeaua de cunoștințe. Odată ce vei obține câteva joburi importante și îți vei construi un portofoliu consistent, îți va fi mai ușor să îți continui munca prin recomandări și prin reputația bună pe care ți-o faci în domeniul tău.

Construiește-ți brandul personal

Dacă oamenii nu te plac sau nu au încredere în tine, nu vor cumpăra ceea ce vinzi. Acest lucru nu este valabil doar în cazul companiilor. Reticența oamenilor de a colabora cu persoane pe care le cunosc poate avea în spate o multitudine de cauze: de la experiențe anterioare neplăcute, la îndoiala că vei fi capabilă să duci proiectul la bun sfârșit. O modalitate prin care îți poți consolida reputația și brandul personal este să te asiguri că toate conturile tale de pe rețelele de socializare sunt bine puse la punct. Menține-ți actualizat profilul de LinkedIn și construiește-ți un profil pe Facebook care să arate profesionist. Astfel, ai șanse mai mari ca persoanele care te caută online să își facă o primă impresie bună despre tine și despre serviciile pe care le ai de oferit.

Stabilește-ți inteligent tarifele

 

Stabilirea unui tarif pentru serviciile tale poate fi una dintre cele mai dificile părți ale freelancing-ului. Pe de o parte, nu vrei să percepi tarife care să îți descurajeze de la bun început potențialii clienți. Pe de altă parte, nici nu vrei să muncești pe mai puțini bani decât se plătesc de obicei pentru servicii asemănătoare. Cel mai bine este să fii deschisă la negociere, dar să nu lași atât de mult la preț încât să se ducă vestea că ești dispusă să lucrezi pe foarte puțini bani. În plus, o strategie inteligentă poate fi și aceea de a-ți stabili niște tarife mai mari, astfel încât să ai certitudinea că vei atrage clienți de calitate, care au bani de investit în munca bine făcută.

 

Nu promite ce nu poți livra

Atunci când primești un proiect, discută încă de la bun început detaliile legate de contract, forma de plată și termenele limită. Poți cere ajutorul unei persoane specializate care să îți întocmească mai multe tipuri de contracte standard pe care să le poți folosi cu clienții tăi. Stabilește cu clientul și forma de plată: dacă vei percepe un avans, dacă plata se va face eșalonat sau dacă vei primi toți banii la final. Asigură-te că ați ajuns la un consens privind termenul până la care trebuie să livrezi proiectul.

Să devii freelancer presupune nu doar multă muncă, ci și organizare și disciplină. S-ar putea să preferi să nu demisionezi de la jobul actual până când nu obții câteva proiecte sau, dacă ai niște bani puși deoparte, s-ar putea să fie mai avantajos să ai tot timpul pentru a te concentra asupra freelancing-ului. Indiferent de cum alegi să faci lucrurile, încearcă să ții cont și de sfaturile de mai sus, astfel încât experiența freelancing-ului să fie una de succes pentru tine.

(P) Material realizat in colaborare cu Office Direct.

Sursă Foto: Shutterstock/Copyright: Matej Kastelic

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera