Cum poți să-i oferi o vară de neuitat copilului tău, chiar dacă resursele tale sunt limitate

Amintește-ți cât de obosită te-ai simțit ultima dată, la finalul unui proiect solicitant sau al unei perioade lungi de activitate intensă, în care ai avut agenda mereu plină. Acum gândește-te că așa se simte copilul tău, la final de an școlar și început de vacanță.

Dacă ți se pare că, odată cu venirea verii, copilul tău a agățat în cui dorința de a învăța și disponibilitatea pentru efort și nu mai vrea decât să meargă afară la joacă, sau să piardă vremea cu jocuri video, nu ești departe de adevăr. Studiile arată că, în timpul vacanței mari, există o scădere semnificativă a nivelului de concentrare și de învățare, specialiștii în educație întrebându-se, de-a lungul timpului, dacă nu cumva pauza este prea lungă.

Dacă ne gândim însă la sănătatea copiilor și la necesitatea de a-i obișnui pe aceștia cu un echilibru între muncă și timpul liber, care să îi ajute și mai târziu, în viața de adulți, o astfel de întrerupere a rutinei este nu doar binevenită, dar poate fi și cea mai bună oportunitate de a înlocui programul obișnuit cu alte activități, mai distractive, care să dezvolte abilități noi și să continue procesul de învățare și pe parcursul verii, fără a le lăsa copiilor impresia că fac vreun efort.

Dintre activitățile care ajută creierul să rămână activ, în perioadele de vacanță, fie că ne referim la copii sau la adulți, cele mai eficiente și mai indicate sunt: cursurile noi, studiile în străinătate, atelierele creative, cititul, internship-urile, voluntariatul și scrisul. Alege-le pe cele mai utile și distractive, ținând cont de interesele și pasiunile copilului tău.

Ți-am pregătit o listă cu 4 idei de activități și proiecte deștepte, plăcute și amuzante, pe care să le oferi copiilor tăi în această vară. Iar dacă, pentru unele dintre ele, îți faci probleme că nu ți le poți permite, există astfel de soluții inteligente, care te scot rapid din încurcătură și pentru care nu trebuie să pleci de acasă.

  1. Cursul de pictură

Dacă ai un copil care apreciază activitățile creative și poate are chiar talent în această direcție, fă-i o bucurie și înscrie-l la un curs de pictură ținut de profesioniști, dar adaptat vârstei și nivelului de pregătire al copiilor.

  1. Turul cetăților

În ultimii ani, tot mai multe dintre cetățile medievale, castelele și conacele boierești din țara noastră au fost restaurate și redate circuitului turistic. Planifică pe hartă un tur al mai multor locuri de acest gen – copilul tău va aprecia lecția de istorie, arhitectura și frumusețile locurilor. Aveți de unde alege: de la castelul Bran și Castelul Corvinilor, la cetățile Făgăraș și Râşnov sau bisericile fortificate din Biertan sau Cisnădioara

  1. Taberele educaționale

Pentru a respecta tradiția taberei de vară, pe care copiii o așteaptă, cu siguranță, cu nerăbdare, bifează anul acesta o varianta ușor diferită – o tabără educațională, care le oferă celor mici o multitudine de oportunități, într-una singură. Ca Tabăra Coolturală BookLand, care îmbină activități de creative writing, pictură, regie de film sau antreprenoriat.

  1. Vânătoarea de comori la muzeu

Tranformă vizitele la muzeu, împreună cu copilul tău, într-o veritabilă vânătoare de comori (treasure hunt). Cum faci asta? Treceți, mai întâi, pe la casa de bilete sau magazinul de suvenire – oriunde se află mai multe informații și fotografii despre exponatele pe care le veți găsi în muzeu – și selectați câteva obiecte sau picturi în căutarea cărora urmează să porniți. Alege acele muzee care au legătură cu lecțiile de la școală – îți vei ajuta, astfel, copilul, să fixeze mai bine informația.

Tu ce planuri ai pentru această vară, împreună cu copilul tău?

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse