Cum poți afla dacă suferi sau nu de BPOC

BPOC, sau bronhopneumopatia obstructivă cronică, este o boală de plămâni ce poate fi adesea confundată cu alte afecțiuni, mai ușoare, ale plămânilor sau de multe ori oamenii pot da vina pe vârstă și pe fumat. BPOC este o boală care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni în toată lumea, iar aproape 50% dintre aceștia nici măcar nu știu că suferă de această boală.

bpoc

foto plămâni la control via Shutterstock

Diagnosticarea la timp este obiectivul campaniei Tu știi câți ani au plămânii tăi?, aflată deja la a șasea ediție' spune prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie. Și în acest an facem testări gratuite și îi îndemnăm pe toți românii care fumează, tușesc și nu rezistă la efort să caute pe www.desprebpoc.ro lista cabinetelor medicale unde se pot face spirometrii gratuite' continuă Mihălțan.

Campania de testari gratuite a început în octombrie în 18 judete din țară și ține până la sfârsitul anului. Testările se fac pe bază de programare telefonică, iar lista completă a cabinetelor medicale disponibile este pe www.desprebpoc.ro.În luna octombrie, au fost testate 1920 persoane, iar 540 au fost depistate cu BPOC.

Testarea pentru depistarea BPOC se numește spirometrie, nu doare, durează câteva minute și măsoară cantitatea de aer inspirată și expirată de o persoană, precum și timpul necesar inspirației și expirației.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate