Cum poate o simplă vacanță să te facă mai fericită. Un specialist ne dă toate explicațiile

Concediile sunt de multe ori privite ca un moft sau un lux. Psihologii, însă, spun că vacanțele sunt esențiale pentru starea ta de sănătate.

Deși unele persoane pun pe primul loc viața profesională și evită să-și ia concediu, călătoriile și vacanțele au o influență importantă asupra calității vieții tale, a sănătății mentale și fizice, lucru confirmat în nenumărate rânduri de specialiști.

Este vreo destinație mai bună decât alta?

În ceea ce privește destinația, atât marea cât și muntele îți vor aduce nenumărate beneficii. Concediile la mare sunt recomandate pentru momente de relaxare, fără a menționa avantajele înotului. Concediile la munte te vor încărca de energie, drumețiile fiind apreciate pentru aerul curat și mișcarea în aer liber. Iar dacă nu te poți decide, o vacanță care să le cuprindă pe amândouă ar putea fi soluția. În acest fel te vei putea bucura de o mai mare diversitate a peisajului și vei putea alege dintr-o mai mare varietate de activități interesante. În plus, este o destinație accesibilă și cu un farmec aparte, nu crezi?

„Vacanțele au fost inventate pentru a preveni epuizarea fizică și mentală,  așadar nevoia de vacanță nu este un moft, ci are un fundament solid în refacerea noastră după  perioade stresante și momente dificile  din viața de zi cu zi', spune psihoterapeuta Mădălina Țiriac.

Ce dezvăluie studiile

Un studiu realizat de Nuffield Health, cea mai mare organizație de asistență medicală din Marea Britanie, vine în sprijinul afirmațiilor de mai sus și relevă beneficiile concediilor asupra organismului. Rezultatele arată că detașarea de mediul de lucru și de rutină ajută la reducerea stresului, la îmbunătățirea calității somnului, reglarea tensiunii arteriale, scăderea cantității de glucoză din sânge, deci reducerea riscului de diabet, creșterea energiei și a bunei dispoziții.

Îngrijorător este faptul că foarte mulți dintre cei care pleacă totuși în vacanță, continuă să lucreze. Iar această tendință este vizibilă la nivel mondial. Un studiu realizat de Alianz Global Assistance arată că 61% dintre americani continuă să lucreze chiar și atunci când sunt în concediu. Specialiștii spun însă că este necesară periodic o deconectare totală de mediul de lucru.

„Concediul și zilele libere sunt dedicate relaxării și deconectării de stres, muncă și proiecte dificile. Însă, foarte mulți  oameni  amestecă timpul liber cu e-mailuri și telefoane la birou şi cred că, dacă ei nu sunt implicați, totul se duce de râpă, dar această practică este dăunătoare pentru starea lor de bine și sănătate. Chiar dacă nu reușești să pleci în vacanță, dar cu atât mai mult dacă pleci, este impetuos necesar ca atunci când îți iei o zi liberă de la job, chiar să fie liberă de orice activitate legată de acesta', mai adaugă Mădălina Țiriac.

Ideile bune vin când ești relaxată și deconectată

Concediile pot fi o binecuvântare pentru sănătatea ta psihică, iar beneficiile ale acestora pot reprezenta un motiv suplimentar de a decide să pleci în vacanță cât mai curând.

În primul, rând vacanțele contribuie la sporirea creativității. „În general, ideile bune vin atunci când nu te concentrezi pe o problemă anume, ci te relaxezi și îi permiți creierului tău să aibă spațiu de gândire. O vacanță  relaxantă  îți va permite să fii mai creativ și te poți întoarce la birou cu idei interesante'.

Un alt avantaj este faptul că vei ieși din zona de confort și vei gândi dintr-o perspectivă diferită. „Ai prilejul să experimentezi noi provocări, care să îți împingă limitele, sporindu-ți astfel încrederea în ceea ce ești capabil să faci. Orice călătorie îți dă șansa să cunoști oameni noi, iar asta, din punctul meu de vedere, este extrem de important, experiențele și ideile schimbate cu oameni din alte culturi se duc direct în „sertarul cu bunătăți' la care apelezi atunci când ai nevoie să (te) reinventezi'.

Dacă nu mergi în vacanță, s-ar putea să mergi la… medic

Vacanțele reduc stresul și riscul de boli cardiovasculare. „Vacanța te ajută să te relaxezi, reduce nivelul anxietății și îmbunătățește sănătatea mentală și fizică a tuturor membrilor familiei. Te încarcă de energie și te ajută să schimbi perspectiva asupra vieții, observând mai  des jumătatea plina a paharului. Starea de relaxare și bună-dispoziție acționează ca o barieră împotriva stresului și îmbunătățește activitatea arterelor, inima va fi mai oxigenată, va funcționa mai bine, te vei simți mai plin de viață, cu mai multă energie'.

Cu prilejul unei vacanței ai parte și de o detașare necesară de tehnologie. „Ai nevoie să te deconectezi din când în când de la toate elementele digitale, laptop, telefon, e-mail, rețele de socializare, instrumente care  te ajută, dar care, într-o oarecare măsură,  te îndepărtează de cei dragi. Ai nevoie de conectare reală și de calitate cu cei pe care îi iubești, îi prețuiești, îi dorești alături de tine. Privește-ti copilul râzând, privește ochii partenerului, privește cerul, iarba, marea, scoicile!', adaugă Mădălina Țiriac.

Care este legătura dintre concediu și relațiile cu familia și cu partenerul de viață

Îți poți îmbunătăți relația cu membrii familiei. „Vacanța este o ocazie grozavă de a consolida relațiile cu cei dragi, oferă oportunitatea de a petrece timp de calitate împreună și de a crea amintiri frumoase', amintește specialistul.

Nu trebuie să uităm nici de faptul că niște zile libere te pot ajuta și în viața de cuplu. „În vacanță ai mai multă disponibilitate pentru partener, ești mai atent la nevoile sale emoționale, intelectuale, sexuale și spirituale. Pe scurt, îți amintești cât este de special partenerul tău pentru tine și de ce l-ai ales să îți fie alături', menționează psihologul.

Concediul reprezintă o bună ocazie de socializare, mai spune psihoterapeutul „Concediul reprezintă contextul perfect pentru a petrece timp alături de persoane cu care ai interese comune, pe care le-ai neglijat în timpul anului dar și pentru a cunoaște   persoane noi. Interacțiunea și comunicarea  consolidează relațiile interumane'.

Călătoriile sunt experiențe de neuitat, ce îți deschid noi perspective asupra ta ca persoană, a celor din jurul tău și a lumii în general. Alege destinația dorită și profită cu regularitate de aventurile și oportunitățile ieșite în cale, care te vor reîncărca din plin cu energie.

Citește și:  Vacanța de Paște 2023 începe vineri. Câte zile libere au elevii în vacanța de Paște

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse