Cum îți ajuți mașina să funcționeze perfect cât mai mult timp

Cum îți ajuți mașina să funcționeze perfect cât mai mult timp

Mașina pe care o conduci îți poate fi alături pe o perioadă foarte lungă, dacă știi cum să ai grijă de aceasta și care sunt cele mai importante aspecte care îi prelungesc durata de viață. De la obiceiuri în stilul de condus la revizii și piese, toate acestea joacă un rol important în buna funcționare a mașinii. Chiar dacă nu trebuie să te transformi într-un mecanic peste noapte, poți învăța să acorzi atenție detaliilor care contează și să te bucuri de mașina ta cât mai mult timp, indiferent că este una nouă sau second-hand. Iată câteva sfaturi:

Ai grijă de baterie

Bateria mașinii se poate degrada atunci când nu o folosești o perioadă prea lungă. Pentru a evita astfel de situații, gândește-te bine la perioada în care vrei să-ți achiziționezi o mașină și cât de des o vei folosi. Dacă îți dorești o mașină compactă pe care să o folosești în oraș, alege un model Citroen și evită-le pe cele de dimensiuni prea mari, pentru a nu renunța la mașină imediat ce observi că te miști prea greu prin oraș. Acest lucru nu va face decât să te descurajeze de la condus. Ține minte că odată ce bateria se descarcă, dacă folosești cabluri de alimentare pentru a o reporni cu ajutorul unei alte mașini, bateria poate avea de suferit pe termen lung. Pentru orice eventualitate, este recomandat să ai un redresor în cazul în care conduci o mașină veche și nu ești sigură când te va lăsa baltă.

Schimbă-ți stilul de condus

Un stil de condus agresiv și repezit duce, în primul rând, la un consum mai mare de combustibil. De asemenea, componentele, precum plăcuțele de frână, se pot degrada rapid, în special dacă acest stil de condus iese la iveală în oraș. Pentru a le avea pe toate și pentru a proteja mașina cu adevărat, trebuie să conduci cât mai încet, dar și să înțelegi cât mai bine cum funcționează motorul, pentru a face aceste schimbări cât mai rațional. Volanul, ambreiajul, cutia de viteze sunt doar câteva dintre elementele afectate de un condus agresiv. Nu va fi foarte greu să te adaptezi pentru a proteja și mașina, dar dacă ești șoferiță începătoare, profită de moment pentru a dezvolta numai obiceiuri sănătoase la volan.

Verifică lichidele

Lichidele trebuie verificate și completate regulat, mai ales uleiul. Acesta trebuie verificat înainte de a planifica o călătorie mai lungă sau o dată la câteva săptămâni. Nivelul ideal al uleiului de motor este între simbolurile + și – de pe jojă. Dacă observi că ai prea puțin ulei, nu mai circula cu mașina până reușești să te programezi la service. Dacă amâni vizita la service și nivelul acestuia scade dramatic, motorul se poate opri din funcțiune brusc și poate ceda complet. De asemenea, uleiul are rolul de a lubrifia piesele din motorul mașinii și de a curăța depozitele de particule și murdărie. Tocmai de aceea, uleiul poate deveni contaminat cu ușurință, iar dacă nu îl verifici regulat va crea probleme mai mari. Ține cont de specificațiile producătorului și de informațiile din cartea de service. Indiferent că este vorba de o mașină de ultimă generație sau una mai veche, asigură-te că nivelul tuturor lichidelor este optim.

Mașina ta poate avea o durată de viață surprinzătoare dacă ești un șofer și un proprietar responsabil. Ține cont de cele mai importante informații și fă tot posibilul să ai aceste informații din timp, pentru a ști cum să acționezi la timp.

Sursa foto: pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu autovit.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse