Cum îmi sprijin copilul să observe superficialitatea modelelor setate de mass-media

oana moraru Cum îmi sprijin copilul să observe superficialitatea modelelor setate de mass-media

Cum sprijini copilul să observe superficialitatea modelelor mass-media

De cele mai multe ori, mass-media încearcă să seteze anumite modele, care se dovedesc superficiale. Despre această problemă, dar și despre modul în care banii, sexul și incultura au devenit subiecte principalele de discuție a vorbit pe larg Oana Moraru, inițiatoarea platformei “Vocea Părinților”.

Lucrul acesta se construiește de mic, într-o complicitatea a familiei față de restul lumii. Acasă înveți să vezi și diferențele, nepotrivirile de standard între clanul tău și restul oamenilor. Acasă înveți ce atitudine să ai față de alteritate. Îmi place să cred că fiecare familie are o fereastră imaginară la care se așază împreună, cu coatele pe pervaz, și se uită lung, în zare, la tot ce se petrece în afară, comentând într-o 'bârfă bună' ce este sau nu aliniat cu cine suntem noi. 'Cine suntem noi' sau 'cine sunt eu' ar trebui să fie cel mai important lucru de crescut prin educație, adică ceea ce copilul ajunge să spună că sunt principiile, valorile lui, granițele personale, instanța în care poate spune 'nu' când toți ceilalți o iau, în turmă, spre 'da'. Standardul acesta interior se face comentând filme, comentând oameni, comentând situații, comentând experiențe, comentând idei, de când copilul se naște. Se face punând în limbajul de zi cu zi cuvinte mari și ochii larg deschiși către ceea ce consumăm, către ceea ce ascultăm, către ceea ce ne distrează sau ne împlinește.

Eu comentez mereu lângă copilul meu: muzica proastă de la radio, știrile făcute manipulator pentru rating, combinațiile suspicioase de pe ambalaje, cozile hipnoticilor de la farmacie, vocile stridente, zâmbetele false etc. Le comentez lângă copilul meu, în treacăt, ca și cum n-am nicio agendă. Doar emoții și reacții firești la ce nu corespunde interiorului meu. Cu speranța ca va simți și el nevoia să se angajeze în acest dans atent la ceea ce îi aduce lui armonie și stare de bine.

De Oana Moraru

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Copiii vor jocuri, părinții vor siguranță și educație. Uite cum se raportează copiii și părinții la tehnologie3

Media de admitere la liceu se va calcula diferit în acest an. Uite cum va fi stabilită nota finală

Elevii care de patru ani învață fără manuale au dat examenul de evaluare la final de clasa a IV-a

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Educatie