Cum funcționează masca FFP2? Aceasta ar putea deveni obligatorie în România

Măștile de protecție ajută la protejarea căilor respiratorii împotriva pătrunderii microorganismelor și particulelor dăunătoare. Masca FFP2 protejează organele respiratorii de fum, praf, aerosoli și microorganisme și astfel oferă o protecție eficientă împotriva infecției cu COVID-19.

Funcția sa de protecție este standardizată în Europa conform standardului EN 149. Produsul în sine trebuie să fie prevăzut și cu certificatul necesar care să ateste că a trecut testele de siguranță, eficacitate și calitate.

Masca FFP2. Baza protecției este un filtru bun

Masca poate fi realizată din diferite materiale filtrante, care au un lucru în comun: pot capta o cantitate adecvată de particule dăunătoare din aer. Prin urmare, un filtru eficient este cea mai importantă parte a unei măști.

Măștile FFP2 au același mecanism ca cele N95: particulele sunt prinse în fibră atunci când sunt atinse ca o pânză de păianjen. Plus o caracteristică cheie: filtrele electrostatice acționează ca un magnet, atrăgând particule care altfel ar putea scăpa.

Măștile de protecție respiratorie sunt fabricate în trei clase de filtrare: FFP1, FFP2 și FFP3, în timp ce abrevierea însăși FFP provine din termenul englezesc „Filtering Face Piece'. Cele împotriva COVID-19 sunt FFP3 sau FFP2, acestea pot filtra particule de dimensiunea coronavirusului.

Măștile FFP2 protejează împotriva celor mai fine particule de praf și aerosoli, iar atunci când aceste măști pot filtra particule de 0,11 µm (dimensiunea particulelor de coronavirus COVID-19), oferă o protecție eficientă împotriva virusului. Măștile de clasă FFP2 trebuie să capteze cel puțin 94% din particulele din aer.

Aceste măști sunt fabricate doar pentru protecția împotriva COVID-19, urmând recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Pentru această utilizare specifică, factorul de protecție nominal furnizat de aceste semi-măști cu filtru este același cu factorul de protecție nominal FFP2 definit în EN 149: 2001 + A1: 2009.

Masca FFP3 servește drept cea mai eficientă protecție împotriva bacteriilor, virușilor (deci și împotriva unui nou tip de coronavirus), sporilor de mucegai și particulelor fine toxice. Măștile de clasă FFP3 trebuie să capteze cel puțin 99% din particulele din aer, iar principalul lor dezavantaj este respirabilitatea lor scăzută, ceea ce îngreunează respirația și poate duce la o senzație de dificultăți de respirație atunci când sunt folosite o perioadă lungă de timp.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri