Cum contracarezi efectele unei radiografii?

Se vorbește puțin despre efectele unei radiografii. Radiografia este o procedură imagistică medicală care utilizează raze X pentru a crea imagini ale structurilor interne ale corpului, cum ar fi oasele, organele și țesuturile moi.

Pentru ce sunt folosite radiografiile?

Radiografiile sunt folosite în mod obișnuit pentru diagnosticarea fracturilor osoase, a problemelor dentare, a afecțiunilor pulmonare (cum ar fi pneumonia), și a altor probleme de sănătate.

Razele X sunt un tip de radiație electromagnetică cu energie mare, care poate trece prin corp. În timpul unei radiografii, o cantitate mică de radiație este direcționată către zona de interes a corpului. Diferitele țesuturi ale corpului absorb razele X în mod diferit:

  • Oasele, fiind dense, absorb mai multe raze X și apar albe pe radiografie.
  • Țesuturile moi, cum ar fi mușchii și organele, absorb mai puține raze X și apar în nuanțe de gri.
  • Aerul (de exemplu, în plămâni) absoarbe cel mai puțin și apare negru pe radiografie.

Cât de periculoase sunt radiografiile pentru sănătate

Radiografiile implică expunerea la radiații ionizante, care pot dăuna celulelor din corp și pot crește riscul de cancer. Cu toate acestea, doza de radiație la care o persoană este expusă în timpul unei radiografii este, în general, foarte mică. În majoritatea cazurilor, beneficiile radiografiilor depășesc riscurile potențiale. Cu toate acestea razele X creează radicali liberi în corp, de aceea după fiecare radiografie e bine să iei antioxidanți. Se recomandă Vitamina C, Vitamina E, Resveratrol, Coemzima Q10.

Factori de risc pentru radiografii

Doza de radiație: Radiografiile utilizate în practica medicală obișnuită, cum ar fi cele dentare, toracice sau ale membrelor, implică doze mici de radiații. Expunerea cumulativă la radiații în cazul mai multor radiografii poate crește riscul, dar riscul general rămâne mic.
Frecvența expunerii: Persoanele care necesită radiografii frecvente, cum ar fi pacienții cu afecțiuni cronice, pot avea un risc mai mare de expunere cumulativă la radiații.
Sarcina: Femeile însărcinate trebuie să evite radiografiile, mai ales în primul trimestru, deoarece radiațiile pot afecta dezvoltarea fătului. Cu toate acestea, dacă o radiografie este absolut necesară, medicii vor lua măsuri suplimentare pentru a minimiza riscurile.

Măsuri de siguranță pentru a contracara efectele unei radiografii

Pentru a minimiza riscurile asociate cu expunerea la radiații xistă ecranele de plumb: Sunt utilizate pentru a proteja părțile corpului care nu sunt examinate.
Justificarea expunerii: Radiografiile sunt prescrise doar atunci când sunt necesare pentru un diagnostic precis și tratament corespunzător.
Alternative: Dacă este posibil, se folosesc metode de imagistică care nu implică radiații, cum ar fi ultrasunetele sau RMN-ul (rezonanța magnetică nucleară).

Radiografiile sunt un instrument diagnostic valoros în medicină, iar riscul asociat cu expunerea la radiații este foarte mic pentru majoritatea oamenilor. Totuși, este important ca procedurile să fie efectuate doar atunci când sunt necesare și cu măsuri de protecție adecvate.

Mpox nu este noul Covid, deoarece autoritățile pot controla răspândirea, subliniază OMS

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate