Cum arată lagărul de concentrare de la Auschwitz

$image_altSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 17

Cu mai bine de 70 de ani în urmă, lagărul de concentrare de la Auschwitz, o localitate din centrul Poloniei, a fost scena unor orori greu de imaginat. 

În acel loc, 1,1 de prizonieri, majoritatea evrei, dar și polonezi, ruși și țigani, au fost exterminați de naziști.

Lagărul de concentrare de la Auschwitz a funcționat timp de 5 ani. Inițial, aici erau închiși cei considerați inamici ai regimului nazist. Prizonierii erau puși la munci grele, crezul asupritorilor fiind “Munca te eliberează”, acest dicton regăsindu-se și la poarta principală a lagărului (“Arbeit macht frei”).

La scurt timp, lagărul a devenit un centru de exterminare în masă, prizonierii fiind uciși prin gazare.

Lagărul era constituit din două divizii:

  • Auschwitz 1 adăpostea sediul departamentului politic și al departamentului de muncă a prizonierilor. tot aici se aflau magaziile cu provizii și atelierele în care munceau deținuții.
  • Auschwitz 2-Birkenau era întins pe o suprafață mult mai mare decât Auschwitz 1. Aici și-au găsit sfârșitul peste 90% dintre deținuții închiși în lagăr. Pe lângă adăposturile pentru prizonieri și clădirile administrative, în această zonă se aflau cele 4 camere de gazare și cele 5 crematorii.

Înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, la sfârșitul anului 1944, naziștii au început să șteargă urmele atrocităților comise aici. Au fost detonate crematoriile și distruse gropile cu cenușă umană, registrele și fișele prizonierilor.

Surse: hotnews.ro, historia.ro

Surse foto: pixabay, shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse