Criza in familie – o oportunitate de evolutie in cuplu

Criza in familie – o oportunitate de evolutie in cuplu

Cuplu
Ajungi, uneori cu nostalgie, sa te gandesti la relatia armonioasa la care atat de mult ai visat si care pare atat de departe de tine in aceste momente furtunoase. Sau poate ca, pur si simplu, in relatia ta de cuplu nu exista conflicte inflacarate, ci doar observi ca partenerul tau, te ingnora sau te respinge, este mai tot timpul indisponibil pentru nevoile tale si devine critic, iritat si vesnic nemultumit.

Totusi, chiar daca de multe ori ati simtit cum luati foc in urma discutiilor taioase si evaluative, nu doriti niciunul dintre voi ca aceasta relatie in care ati investit sentimente si vise sa se termine.

Miturile sau traditiile impiedica de multe ori realizarea potentialului unei relatii de cuplu
Traim sub influenta culturala care spune ca o relatie de cuplu TREBUIE sa ne implineasca mereu. Ea e locul unde TREBUIE sa ne simtim mereu bine, unde sa ne gasim linistea si daca exista sentimente profunde de iubire totul o sa mearga de la sine si o sa ne intelegem numai din priviri. Iar daca exista un soi de incompatibilitate, in functie de gradul de toleranta al fiecaruia, il consideram pe celalalt egoist si dezinteresat de persoana noastra.

Obiceiurile culturale: nunta ca in povesti, iubirea adevarata nu moare niciodata si va fi cu siguranta una neconditionata, sau divortul este un pacat, la fel ca si emotiile rele precum ostilitatea, aduc cu sine credinte exagerate prin generalizarea unor experiente subiective si aproape imposibil de urmat, iar insusirea acestora atrage in final sentimente precum vinovatia , esecul, neputinta sau regretul.

Intra in contact cu realitatea din care face parte si relatia ta de cuplu!
Contactul cu propriile tale emotii si resurse si cu partenerul iubit, asa cum ti se dezvaluie el in prezent, te ajuta sa intelegi dinamica voastra proprie si unica si sa alegi constient pe care dintre traditiile socio-culturale legate de relatia de iubire vrei sa le sustii si sa ti le asumi.

A fi in contact cu realitatea cuplului presupune sa devii constient de angajamentele pe care le-ati facut fiecare si, de asemenea, inseamna ca fiecare in parte sa isi asume nevoile si sentimentele fata de partener.

O perspectiva constructiva si atipica asupra conflictului in cuplu
Mai intai cred ca e de dorit sa fim de acord cu totii asupra intelesului pe care il are termenul de conflict in contextul relatiei de cuplu.

Conflictul este rezultatul frustrarilor si tensiunilor interioare acumultate in timp, in legatura cu o nevoie care nu a fost satisfacuta pana in prezent, sau care nu a fost satisfacuta la timp.

Daca am privi cuplul ca pe un organism viu cu o dinamica proprie, am putea conchide ca mecanismele care stau la baza conflictului (la fel ca mecanismele care stau la baza sentimentului de foame sau sete) sunt mecanisme menite sa regleze “homeostazia” relatiei de cuplu. Cu alte cuvinte, neplacutele tipete, reprosuri, critica, agresivitatea sau insuportabila pasivitatea a celuilalt sunt reactii destinate sa semnaleze si sa regleze relatia de cuplu aflata in impas.

In al doilea rand, o mai mare intelegere putem obtine daca invatam sa traim experienta conflictului (nu numai in cuplu) ca un moment potrivit pentru exprimarea emotiilor si pentru descoperirea a ceea ce ii trebuie celuilalt. Nevoi care se ascund de multe ori in spatele nenumaratelor nemultumiri si proteste.

In al treilea rand si poate cel mai important, sa nu uitam ca un conflict se naste aproape intotdeauna din nevoia, mai mult sau mai putin constienta, de schimbare si este un minunat pretext pentru redescoperirea propriilor resurse si pentru dezvoltarea si consolidarea relatiei de cuplu.

Renegocierea angajamentelor la un anume interval e de asemenea o forma sanatoasa de a reechilibra raportul dintre parteneri.

Conflictul, privit ca un element in plus in decor, care incomodeza armonia cuplului este doar o parte foarte mica din larga perspectiva pe care o poti avea asupra relatiei. Intr-adevar, este incomod sa fii tensionat in cuplu, dar daca esti constient de resursele tale din prezent si intelegi ceea ce te motiveaza sa ramai in interiorul relatiei, atunci te poti relaxa stiind ca si conflictul in relatia ta de cuplu poate fi parte din procesul de cunoastere a partenerului si de autocunoastere.

Psiholog Anca Raducan
Asociatia EMOVERE

Asociatia Emovere

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie