Criza economica in 10 intrebari

Incertitudinile romanilor cu privire la stabilitatea pietei locurilor de munca, care au fost acumulate pe fondul crizei economice, au crescut o data cu amploarea pe care acest fenomen a luat-o peste tot in lume.

Statisticile referitoare la numarul ridicat, atat al disponibilizatilor, cat si al firmelor care sunt amenintate sa se inchida, continua sa contribuie la crearea unei stari generale de tensiune, astfel incat din ce in ce mai multe persoane incep sa puna la indoiala siguranta propriilor locuri de munca.

Pierderea slujbei atrage dupa sine o serie de probleme financiare, de natura emotionala si, poate cel grav, poate cauza probleme de sanatate. Din mesajele primite la redactie, am selectat zece intrebari pe aceasta tema si, cu ajutorul Mihaelei Feodorof, specialist in Resurse Umane si consiliere, am incercat sa gasim raspunsuri si solutii de „supravietuire“ in aceasta perioada extrem de dificila.

1. In compania la care lucrez s-au anuntat disponibilizari. Ce sa fac, unde sa ma adresez? Sa incep sa caut un nou serviciu, dar unde? Printre cunostinte, prieteni, agentii de recrutare?
Oricare dintre sursele care pot sa aduca informatii in acest domeniu trebuie exploatata. Ar fi, insa, de preferat sa ne setam foarte bine obiectivele inainte de a demara astfel de solicitari, adica sa stim ce post cautam, ce asteptari financiare avem, ce ne motiveaza.

2. Firma care ne-a disponibilizat ar putea fi obligata sa plateasca cursuri de recalificare?
Firma care face concedieri este obligata sa asigure cursuri de recalificare doar daca are un contract colectiv de munca cu o astfel de prevedere. Altfel, numai AJOFM-ul (fortele de munca) poate sustine aceasta recalificare.

3. Exista o „reteta“ pentru a-mi gasi cat mai repede un job? Cea mai mare teama pe care o am in acest moment este legata de faptul ca nu imi voi mai putea achita ratele la banca.
Consider ca reteta de baza pentru a gasi un nou loc de munca este de a fi flexibila si de a pune la dispozitie potentialului angajator cat mai multe probe/dovezi ale eficientei tale in joburile anterioare. O comunicare facila si o disponibilitate de a furniza informatii aduc o cota mai buna oricarei candidaturi.

4. Recesiunea economica a adus, pe langa limitari de bugete si disponibilizari, o crestere a volumului de munca pentru angajatii nedisponibilizati. Sub pretextul ca astfel isi vor pastra locurile de munca, angajatorii comit abuzuri si incarca mult prea mult fisa de post a angajatilor. Pana unde poate merge cresterea numarului de sarcini/responsabilitati, fara sa fie afectata calitatea muncii angajatului? Care ar putea fi efectele pe termen lung ale unor astfel de decizii?
Presiunea angajatorului asupra angajatului este numai o varianta de a transmite starea de nesiguranta. In ceea ce priveste eficienta angajatului in conditii de recesiune, nu consider ca masura ar aduce un plus de valoare, dimpotriva.

5. In ce masura ma ajuta retelele profesionale de socializare (gen LinkedIn) sa-mi gasesc un job mai bun decat cel actual?
Consider ca retelele sociale sunt foarte utile in cautarea unui loc de munca, cu conditia sa aloci timp pentru a identifica grupurile care definesc interesele tale.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii