Ce taxe si impozite mai avem de platit

Un cadru fiscal ar trebui sa fie echitabil, transparent, eficient si simplu. Exista sase principii pe care guvernantii ar trebui sa le aiba in vedere atunci cand spun ca au nevoie de mai multi bani la bugetul de stat, indiferent ca se adreseaza persoanelor fizice sau persoanelor juridice. Pana se va ajunge la o astfel de reforma a sistemului fiscal, trebuie sa va anunt ca sistemul de impozitare pe anul 2010 va insemna „o cura de slabire“.

Taxe exagerate pe venit
Autoritatile, insa, nu par sa tina cont de acest lucru, pentru ca deja se gandesc sa introduca noi biruri sau sa impoziteze si alte domenii. Singurele care raman neschimbate pentru moment sunt principalele taxe: cota unica si taxa pe valoarea adaugata. Sa ne uitam mai intai la impozitele si la taxele locale: observam ca acestea au crescut in medie cu 20%. In Bucuresti, impozitul pe imobilele aflate in proprietate privata a crescut in medie cu 15%.

Asa se face ca, in centrul Bucurestiului, impozitul mediu pentru o locuinta este in jur de 35 euro, fata de media din Paris, de exemplu, unde impozitul mediu a fost anul trecut de 395 euro. Daca il raportam la valoarea locuintelor – 60.000 euro, in medie, in Bucuresti, si 300.000 – 400.000 euro la Paris – rezulta un impozit de 0,5 la mie din valoarea locuintei la Bucuresti si 1 la mie din valoarea locuintei la Paris.

Este un exemplu dat pentru a nu ne rupe total de realitatile europene, care mai arata faptul ca, in Romania, in loc sa se impoziteze mai mult averea, se impoziteaza mai mult munca.

Astfel, avem unele dintre cele mai mari taxe pe munca si unele dintre cele mai mici taxe pe avere din Europa, ceea ce inseamna ca o persoana cu un salariu de 4.000 lei pe luna, dar fara proprietati, ajunge sa il tina in spate pe cel care castiga 1.000 lei pe luna, desi acesta din urma mai detine o proprietate in valoare de 100.000 euro.

Impozitul pe locuinta
Sa ne intoarcem la taxele si impozitele locale si sa luam un exemplu: sa presupunem ca avem un apartament de 100 mp, in centrul orasului (e necesara aplicarea unor coeficienti asa cum sunt prevazuti de Codul Fiscal). Impozitul pe cladire (pe apartament) va fi:

  •  valoarea de impozitare: 100 mp x 806 lei/mp = 80.600 lei.
  •  datorita pozitiei apartamentului (de exemplu, centrul municipiului), este necesara o corectie de 2,6, ceea ce duce la 2,6 x 80.600 = 209.560 lei.
  •  in cazul in care cladirea e mai veche de 50 de ani, se reduce valoarea aceasta cu 20% – adica, 209.560 * 80% = 167.648 lei.
  •  pentru persoanele fizice, impozitul este de 0,1% din valoarea ultima determinata, adica 167,6 lei (rotunjit, 168 lei) pentru un an de zile (pentru 2010). In 2009, impozitul pentru acelasi apartament era de 139 lei. (Calculele sunt aproximative, in ideea in care fiecare bloc are particularitatea lui: daca acesta are mai mult de trei etaje sau nu, daca nu este situat in centrul orasului etc).

Taxele achitate integral pana la sfarsitul lunii martie aduc bonificatii de 10 procente. Exista si posibilitatea platii in doua transe, pana la 31 martie (prima rata), respectiv 30 septembrie (a doua rata), dupa care se aplica penalitati.

Bani pentru… cai putere
Creste si impozitul pe mijloacele de transport; cea mai recenta HG (hotarare de Guvern) instituie o taxa anuala in functie de capacitatea cilindrica a motorului masinii, motocicletei sau utilitarei. Astfel, daca detin o masina din clasa mica, de maximum 1.600 de centimetri cubi, posesorii vor plati cate opt lei pentru fiecare 200 de centimetri patrati ai propulsorului masinii lor.

In ceea ce priveste autoturismele din clasa medie, cu motoare intre 1.601 si 2.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxati cu 18 lei. Daca ne referim la autoturismele mari, intre 2.001 si 2.600 de centimetri cubi, unitatea de calcul va fi de 36 lei, iar pentru intervalul de la 2.601 la 3.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxati cu 72 lei anual.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii