Crenguța Oprea ,,Schimbarea pe care o căutăm începe cu noi,,

07

Ca mamă, profesor și formator de cadre didactice, Crenguța Lăcrămioara Oprea, protagonista copertei, e convinsă că educatorul de azi trebuie să fie, înainte de toate, un doctor de suflete.

Cum aţi ajuns în domeniul educaţiei?

De mică m-am visat învățătoare, poate și pentru că mama mea este. Îmi așezam pă-pușile aliniate pe pat și le spuneam lecțiile așa cum le auzeam eu de la doamna mea. Încă din clasa a V-a am știut la ce liceu voi da admitere: la profil pedagogic.

Am finalizat Școala Normală din București și am ales să fiu învățătoare la școala din cartier unde am învățat. În același timp mi-am continuat studiile la Facultatea de Sociologie, Psihologie și Pedagogie, în ultimul an, fiind și reporter colaborator la TVR 2. După facul-tate, am mai profesat un an ca învățătoare titulară, dar și ca profesor suplinitor de psihologie la un liceu din București.

Întâmplarea a facut să aflu din ziar că, la facultatea pe care am absolvit-o, se organizează un concurs de preparator în domeniul Științele Educației. Între timp mă căsătorisem și, când am dat examenul de admitere la doctorat, eram deja însărcinată cu primul meu copil, Mara-Doriana.

35

Pe cel de-al doilea, Iustin-Nicolae, îl purtam în pântec când mi-am susținut teza de doctorat în Științele Educației, cu titlul Strategii didactice interactive, care e și titlul celei de-a doua cărți pe care am scris-o. În prezent, sunt conf. univ. dr. în cadrul Departamentului de Formare a Profesorilor, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București și coordonez masterul intitulat Pedagogii alternative și artă dramatică în educație.

Cum se vede învățământul românesc din tabara educatorilor de top?

Ca mamă, ca profesor, ca formator de cadre didactice am încercat să empatizez cu toți cei implicați. Mi-am dorit să pot contribui la dezvoltarea unei educa-ții care să dea încredere copiilor, contribuind la crearea unei „școli care să se ghideze după dictonul: „Veniți să vă demonstrăm cât de minunați sunteți și puteți deveni, alături de noi, profesorii! Sunt de părere că omul sfințește locul – de aici am pornit când am creat Masterul PED- ArtE care a apărut din dragoste pentru copii și din dorința de a le oferi, prin intermediul celor interesaţi de educație, oportunități de dezvoltare și de desăvârșire personală.

E un master interdisciplinar, domeniul principal fiind cel al Științelor Educației, în secundar fiind Teatru și Artele Spectacolului. Intenția a fost de a le furniza profesorilor din secretele meseriei de actor pe care le pot folosi în cadrul activităţilor cu copiii și de a descoperi împreună practicile de predare eficientă și de stimulare a învățării specifice diferitelor sisteme alternative de învățământ (Waldorf, Montessori, Step-by-Step, Freinet) care și-au validat în timp eficiența și care pot fi folosite și în sistemul tradițional pentru îmbunătățirea și îmbogățirea activității cu elevii.

E nevoie de o schimbare de atitudine față de noi înșine, față de oameni, de natură. Educatorul de azi trebuie să fie înainte de toate un „doctor de suflete, ceea ce facem în apropierea unui copil are influenţă asupra spiritului, sufletului şi trupului său. Sănătatea întregii vieţi depinde de felul cum reacţio-năm, vorbim şi ne purtăm în jurul celui care se pregăteşte să devină adult.

Cât de mult vă inspiră propriii copii?

Maria Montessori spunea „The child is the father of the man. Când devii părinte privești altfel lumea și tot ce-i oferă ea copilului tău. De mici, copiii ne oferă modele de comportament – poți fi surprinsă de cât de iertători sunt, cât de iubitori pot fi și cât de sinceri.

Grecia 2013 (1)

Educația copiilor începe cu cea a părinților. Copiii își ascultă părinții când aceștia învață cum să-și asculte copiii. Darul cel mai de preț pe care-l putem oferi copiilor e comunicarea. Dialogul părinte – copil presupune împărtăşirea experiențelor personale, a bucuriilor, a eșecurilor, a temerilor, a dorințelor. Investind timp de calitate în relația cu copiii, câștigăm prietenia și ascultarea lor spontană, naturală, nu impusă.

De aceea, cred că educaţia făcută cu iubire e forma cea mai înaltă de formare. Importante în comunicare sunt intensitatea şi intonaţia cu care sunt rostite cuvintele. Efectul lor e mult prea mare pentru a mai putea fi neglijat. Cuvintele au puterea de a vindeca sau de a distruge.

Cum reușiți să mențineți echilibrul familie – profesie – dezvoltare personală?

Proverbul: „Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi! rezonează cu viața mea. Avem un program de familie, în care sunt trecute activitățile extrașcolare ale copiilor, orele și sarcinile de serviciu. Ne-am împărțit responsabilitățile, împart totul cu soțul meu. Când apare ceva neprevăzut ne ajută bunicii.

Mai există mentori în sistemul educaţio-nal? Îi formează cineva sau chiar este o vocație?

A fi educator este meseria cea mai importantă şi nobilă, pentru că are acces direct la sufletul copiilor. Nu este suficient să studiezi trei ani la facultate. Trebuie să ai un element pedagogic în inimă, în suflet, iar acest element este cel care vibrează, care emană, care îi influenţează pe alţii: chiar fără să deschizi gura, ceilalţi simt nevoia să te imite. Iar asta e foarte important!

Autor: Daniela Palade Teodorescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii