Copilul tău are dislexie?

Citește greu, calculează cu dificultate? Nu îi reproșa că e leneș, incapabil sau prost, are doar dificultăți de învățare care se pot corecta.

copilul tau are dislexie

Dificultățile de învățare sunt dislexia, distonia, disgrafia, discalculia – adică dificultăți de citire, scriere, calculare, memorare. Nu reprezintă un handicap, ci un alt mod de conectare a creierului la realitate!

Un studiu UNICEF arată că 80.000 copii și 6 milioane de adulți din România suferă de o dificultate de învățare. Acestea afectează mulți copii de vârstă școlară, iar în absența unei diagnosticări și îndrumări corecte, acești copii sunt etichetați de educatori și chiar de părinții ignoranți ca fiind leneși, proști, incapabili și tot registrul de epitete pe această temă.

Neînțelegerea problemei lor duce deseori la eșec și abandon școlar, iar uneori la ratare profesională și socială.

Mărturia unei mămici

„Acum doi ani stăteam la ușa logopedului, întrebând când se rezolvă, iar ea îmi spunea să stau liniștită că  sunt cazuri mai grave. Eu nu ma gândeam decât la cum va fi când va trece în clasa a V-a și va trebui să explic fiecărui profesor în parte ce înseamnă  disgrafia.

M-am uitat în caietele copilului din clasa I și era clar că probleme erau și atunci, dar nu le-am conștientizat. Credeam că sunt greșeli normale pe care le face orice copil când învață să scrie. La concursul Euclid, a încurcat stânga cu dreapta (o altă față a dislexiei) și a pierdut 10 puncte. Două zile nu mi-a tăcut  gura, cum e posibil să facă oasemenea greșeală! La a doua etapă, era timorat și cu toate acestea a reușit să obțină 100 de puncte.

Nu e un handicap

La începutul clasei a II-a, învățătoarea mi-a spus că are auzul fonematic slab dezvoltat. Căutând pe internet, mi-am confirmat că „încurcă m cu n și  m-am simțit ca și cum aș fi intrat într-o altă dimensiune. Era prima dată când auzeam de termenul „dislexie și așa am  găsit cartea prof. univ. Emil Verza – „Disgrafia și terapia ei.

L-am dus la Organizația Salvați Copiii, la logoped, psiholog, psihiatru. În urma testelor, a rezultat un coeficient de inteligență 120 și mi s-a spus că nu e cazul să mă îngrijorez. Atunci am aflat de Centrul pentru copii cu dificultăți de învățare.

Informarea corectă ne-a salvat copilul

Pe Darius l-am dus la două evenimente organizate de acest centru: Campionatul Lego și Fun Science, și a fost foarte încântat. A decis să facă o prezentare despre dislexie, pe care a expus-o apoi la școală, în ora de educație civică.

Dacă la început eram foarte tensionați și puneam o presiune mare pe copil, concentrându-ne pe corectarea scrisului în detrimentul altor activități, acum ne-am relaxat, canalizându-i energia pe lucrurile care-i plac (matematică, lego, ninjutsu, pictură). Și-a făcut cont pe youtube unde a încărcat filmulețe de prezentare Lego făcute de el.

Centrul Edulier de testare și reabilitare a copiilor dislexici

Asociația Edulier face de peste  5 ani programe de educație cu peste 500 de copii din zona Ilfov,  iar ideea unui centru pentru copiii cu dificultăți de învățare i-a venit Cristianei Ionescu, președinta asociației, în urma cererilor părinților din București  și Ilfov.

Centrul EDULIER e inovativ ca arii de terapie/învățare și va funcționa pe arii de terapie cu animale, prin muzică, prin artă și învățare digitală. Centrul va avea și module de training pentru părinți, educatori, cadre didactice, terapeuți, dar și ateliere integrate de terapie/învățare și specialiști (psihologi, kinetoterapeuți, pedagogi) care să testeze copiii și să îi consilieze corect.

Autor: Daniela Palade Teodorescu

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Mama si copilul