Copiii vor primi bani de la stat. Cine poate avea acces la suma de 500 de euro

Copiii vor primi bani de la stat. Cine poate avea acces la suma de 500 de euro

Părinții care au copii mici au noi motive de bucurie. Este vor despre copiii născuți după data de 9 februarie 2011, care vor primi echivalentul în lei a 500 de euro. Această măsură este prevăzută în articolul 56 din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011. Este important de precizat faptul că tinerii vor fi singurii care vor avea acces la acești bani, după ce vor împlini vârsta de 16 ani.

Chiar dacă această lege a intrat în vigoare de mai mulți ani, ea nu a fost pusă în aplicare până acum de către autorități. Motivul este faptul că “aplicarea sa a fost prorogată succesiv prin ordonanţe de urgenţă (ultima e OUG nr. 83/2014, care, cf. art. 36, alin. 1, amână aplicarea art. 356 din LEN până la data de 1 ianuarie 2017)”, conform biroului de comunicare al Ministerului Educaţiei. Cu alte cuvinte, politicienii au amânat aplicare acestui articol timp de mai mulți ani la rând, scrie businessmagazin.ro.

Contul rezervat de către stat poate fi suplimentat și de părinții copiilor

Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României. Acest curs este valabil și la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia, potrivit legii.

Această suma se depune într-un cont de depozit, denumit în continuare cont pentru educaţie permanentă, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţii fireşti, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.

Părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona în contul respectiv un procent de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în condiţiile legii. De asemenea, ei pot depune sume în acest cont. Pentru banii depuși în acest cont se plăteşte o dobândă anuală la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului Finanţelor Publice, potrivit businessmagazin.ro. Dobânzile aferente conturilor de depozit constituite la Trezoreria Statului se asigură de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Românii vor avea încă o minivacanță! Ziua de 23 ianuarie va fi liberă

Povestea incredibilă a Danielei Rus, șefa laboratorului de Computer Science și de Inteligență artificială de la institutul MIT

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri