Povestea incredibilă a Danielei Rus, șefa laboratorului de Computer Science și de Inteligență artificială de la institutul MIT

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că cetățenii români sunt niște oameni foarte inteligenți care fac cinste țării noastre pe oriunde se duc. Un astfel de exemplu este doamna Daniela Rus, care a ajuns să ocupe o funcție de conducere la una dintre cele mai prestigioase companii din lume.

MITs Computer Science și Laboratorul de Inteligență artificială este unul dintre cele mai mari laboratoare de cercetare din lume. De aici, au fost fost înființate peste de 250 de companii, printre care și CSAIL, care cuprinde domenii de activitate precum: inteligența artificială, grafică și viziune, teorii de calcul, robotică și sisteme.

Daniela Rus, șefa laboratorului de Computer Science și de Inteligență artificială de la institutul MIT

Daniela Rus este directorul CSAIL, laboratorul de robotică al prestigiosului intitut MIT și este primul șef de sex feminin al acesteia, potrivit forbes.com. Ea lucrează de nouă ani la MIT și a dezvoltat o serie de roboţi, inclusiv unii capabili să facă grădinărit sau să taie un tort aniversar.

Românca a inspirat multe femei, ca acestea să îi urmeze pașii în cercetarea de laborator. Prin natura postului pe care îl ocupă, Daniela Rus este în măsură să asiste și să influențeze o serie de tendințe în tehnologie care conduc revoluția digitală actuală. Ea acordat un interviu revistei Forbes, în care a vorbit în detaliu despre activitatea ei.

“Pentru mai mult de 50 de ani, cercetarea CSAIL a împins limitele de calcul și a jucat un rol vital în revoluția digitală. CSAIL are mai mult de o mie de membri, inclusiv cinci sute de studenți doctoranzi și postdoctoranzi. Acesta este de fapt cel mai mare laborator de cercetare din interdepartamentale de la MIT. Membrii au mai multe specializări, cum ar fi roboticienii ca mine, dar și experți în securitatea datelor, biologie computatională, software de proiectare și de analiză predictivă. Aceste specializări diverse permite laboratorului să efectueze importante cercetări interdisciplinare, despre care bănuim că vor avea un impact major la nivel mondial. 

CSAIL a început sub numele de “Proiectul MAC,” cu ideea că doi oameni ar putea folosi același calculator, în același timp. Este uimitor pentru mine că, în doar 50 de ani, mai multe persoane am visat să lucrăm la aceeași mașinărie, într-o lume în care calculatoarele sunt indipensabile oricui. Scopul nostru este de a inventa viitorul calculatoarelor. Ne dorim să utilizăm știința calculatoarelor pentru a face față provocărilor majore în domenii precum sănătate și educație. Mai ales pentru  crearea unor instrumente mai bune pentru diagnostice medicale, pentru a dezvolta autovehicule care să nu mai facă accidente, dar și pentru a inspira copiii să învețe limbajul de cod. ' a explicat Daniela Rus, pentru sursa citată.

Tehnologia este un domeniu care evolueză foarte rapid, chiar de la o zi la alta, așa că pentru a lucra într-o companie specializată pe cercetare este nevoie de multe cunoștințe, studii superioare de profil, dar și multă muncă. Daniela Rus ne demonstrează că orice este posibil, dacă îți dorești cu adevărat și îți place ceea ce faci. Citește tot interviul cu Daniela aici.

Foto: qmagazine.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

5 reguli de bun simţ pentru utilizarea telefonului mobil

Tu ştii cum se mănâncă măslinele la restaurant?

Vezi şi ce este inteligenţa artificială!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cariera