Copiii sufocați cu prea multe cerințe de performanță vor ajunge adulți nefericiți

adulti nefericiti

Copiii sufocați cu prea multe cerințe de performanță, teme sau activități extrașcolare, riscă să devină nefericiți, fără poftă de viață, fără dorința de a se dezvolta, este opinia specialiștilor în terapie și dezvoltare personală. Soluția pentru părinți este o abordare holistică a dezvoltării micului școlar cu accent pe fericirea acestuia dincolo de notele bune sau mai puțin bune pe care acesta le primește la școală.  De fapt, cei mai mulți copii care doresc să aibă note bune la școală fac asta pentru a-i mulțumi pe părinți și a-i face mândri de ei și nu pentru că ei, copii, au o năzuință aparte în această direcție.

Studiile NLP, Mindset, Habits și Psihologie Pozitivă ale tranierului Eugen Popa, preşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză l-au condus către un set de reguli de bază pe care le-ar putea aplica părinții pentru a crește gradul de fericire al micuților:

Joacă-te. „Joaca este cel mai simplu mod de a învăța și unul prin care copilul tău devine de neoprit. Dacă vrei să ai un copil fericit și sănătos, petrece timp cu el jucându-vă. Fă din învățare un joc și atunci i-ai ușurat 16 ani din viață', explică Eugen Popa.

Nu amâna treburile. Fii un exemplu pentru cel mic căci el face ceea ce vede la alții din jurul său.

Nu urmări perfecțiunea. Nu îl împinge pe copil să se comporte perfect, nu-i cere doar note excelente și o cumințenie de sfânt, căci riști să-i formezi un comportament obsesiv-compulsiv. Reține că, atâta vreme cât încerci tu însăți să fii mai mult decât „perfectă'  cu atât mai multe garduri și lacăte pui în jurul dezvoltării libere a copilului tău.

Copiii sufocați cu prea multe cerințe de performanță vor ajunge adulți nefericiți

Nu-i îngrădi gândirea. Copiii nu cunosc prea multe reguli în momentul în care încep școala. Încurajază-i inițiativele, încurajază-l să fie un spirit cât mai liber dar, în același timp și să discearnă între ce îl ajută și ce este doar o modă trecătoare.

Trăiește emoțiile împreună cu el. „Copilul are nevoie de asta mai ales în perioada de început a școlii. Emoțiile sale neîmpărtăște de părinte pot afecta profund întregul sistem imunitar emoțional al copilului', mai spune Eugen Popa.

Vindecă-i rănile sufletești. De multe ori copii sunt răniți emoțional fără ca măcar să realizeze acest lucru și asta poate lăsa urme care să-i afecteze până la vârsta adultă. Comunică mereu cu el, cu copilul său interior, lasă-l să simtă că ești acolo că-l înțelegi, cu blândețe și că îi oferi tot ce are nevoie, tot ce îi trebuie. Pentru a-i asigura copilului o viață sănătoasă și fericită, comunică cu el pe toate planurile, atât conștient cât și inconștient.

Asigură-l că-i ești mereu aproape. Poți face asta foarte simplu, dă-i o poză cu tine sau un obiect de-al tău pe care să îl poarte câtă vreme e la școală. Acest lucru îl ajută enorm de mult și îl protejează împotriva unor posibile dificultăți și chiar stări emoționale intense', explică  specialistul NLP.

foto: 123rf

Citește și:

De ce apar cariile de biberon și cum sunt dinții afectați de folosirea suzetei sau de suptul degetului?

De la ce vârstă trebuie să mergi cu copilul la stomatolog?

De ce copiii cu tulburări de limbaj au o stimă de sine scăzută? Logopedul Elena Maria Şerban explică în ce situație cei mici au nevoie de ajutor specializat

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie