Contrariile NU se atrag! Știința dezminte acest dicton, demonstrează un profesor de la Harvard
Contrariile nu se atrag, așa cum se spune. Profesorul Daniel Gilbert de la Harvard demonstrază pe baza geneticii că suntem atrași de cei care ne seamănă. Iată care sunt argumentele lui.
Contrariile nu se atrag, o demonstrează genetica
Atât femeile cât și bărbații sunt atrași de partenerii cu care pot produce urmași de o anumită calitate biologică.
Există o ierarhie a importanței caracteristicilor, proprie fiecărui individ. Unei persoane i se pot părea mai importante calitățile fizice. Altă persoană poate aprecia mai mult inteligența iar alta, ambiția, abilitatea socială. Bunătatea și blândețea pot să-i pară cuiva calitățile cele mai importante. Deci nu există un model uman universal, pentru toată lumea.
Atracția sexuală, dar și atracția sufletească, dorința de a forma cu cineva un cuplu ascunde, de fapt instinctul reproducerii. Este valabil și pentru acele persoane care nu își doresc să conceapă un copil cu cel pe care-l vor ca partener. Dincolo de alegerea aceasta conștientă se află instinctul care dictează în materie de atracție.
În mod instictiv, oamenii simt nevoia să-și perpetueze în urmași propriile caracteristici. Această tendință este valabilă la toate speciile vii. Omul, fiind mai complicat și cu o inteligență superioară, a extins aceste caracteristici. Nu mai este vorba doar de simplii parametri biologici. Este vorba și de temperament, nivel intelectual, statut social etc. Așa se face că, de regulă, oamenii sunt atrași de parteneri asemenea lor.
În cuplurile cele mai durabile, cu cele mai armonioase relații, observăm că partenerii seamănă inclusiv fizic. Este o problemă de compatibilitate, ca și cum ar aparține aceleiași subspecii. În același fel, se poate observa că cuplurile interrasiale sunt mult mai rare decât cele formate în cadrul aceleiași rase. Pur și simplu, oamenii sunt rareori atrași de persoane de altă rasă.
Contrariile nu se atrag. Valorile comune creează atracție, oricât de ciudat pare
De multe ori comentăm cu îndoială atunci când vedem cupluri pe care le considerăm bizare. Nu avem încredere în femeile care pretind că s-au căsătorit din dragoste cu bărbați mult mai în vârstă. Însă nu putem ști cu adevărat ce este în sufletul și în mintea altcuiva.
Poate cei doi împărtășesc valori comune. Unii sunt atrași de distracție și de lux. Alții, de bani, cât mai mulți bani. Există cupluri de artiști sau de oameni de știință în care partenerii fac parte din generații diferite. Dacă cei doi au în comun cele mai importante valori, acest lucru este suficient pentru ca între ei să existe atracție reciprocă.
Mihaela Serea
Foto: 123RF