Constelatiile familiale. Interviu cu Loreley Nedelcu, psihoterapeut

Loreley Nedelcu – Psihoterapeut
Loreley Nedelcu
Psihoterapeut cu formari in terapii cognitiv comportamentale, terapii scurte, colaborative orientate pe resurse si solutii si terapii sistemice de familie – constelatii familiale.

www.loreley-nedelcu.com

 

 

 

 

Interviu realizat de Cristina Cauea

Care ar fi implicatiile pshilogice in cautarea familiei largite? Aduce beneficii sau din contra face rau acesta cautare?

Intelegand prin cautarea familiei largite, cautarea de informatii despre membrii sistemului de familie din care provine fiecare, atunci, in functie de scopul cautarii, dar mai ales de raportarea cautatorului la informatiile obtinute, rezultatele pot fi utile imediat sau mediat.

De fapt, oricare ar fi scopul cautarii, singurul aspect care conteaza cu adevarat este modul in care cautatorul se raporteaza la informatie. In definitiv, ce rau poate face o informatie unei persoane daca aceasta se raporteaza la informatie cu acceptare constienta?! In functie de emotiile experimentate si de concluziile extrase in fata informatiei, cautatorul face din acea informatie, o informatie cu sens personal. Sensul personal poate fi de acceptare constienta sau nu, si il poate conduce pe cautator catre o utilitate imediata sau o utilitate mediata de durata obtinerii raportarii echilibrate la informatie. In cazul in care este solicitat sprijinul unui ghid, atunci utilitatea este mediata si de abilitatile ghidului.

Prin urmare, cheia cautarii si a beneficiilor obtinute este modul cautatorului de raportare la informatie. Spre exemplu, daca ajunge la o persoana o informatie compatibila cu tendinta inconstienta a acesteia de a se autosabota, atunci informatia are mari sanse sa devina pentru acea persoana o noua informatie utila in scopul autosabotarii. Aceeasi informatie, ajunsa la o persoana care nu prezinta acea tendinta de autosabotare, poate fi doar o simpla informatie.

De asemenea, daca ajunge la o persoana o informatie compatibila cu tendinta inconstienta a acesteia de dramatizare anticipativa, ca in povestea cu drobul cu sare, cel mai probabil o va folosi in acel sens si isi va consuma energia raspunzand la tot felul de intrebari legate de modul in care acea informatie poate avea efecte dramatice asupra propriei persoane sau asupra membrilor sistemului de familie. Pentru o persoana care nu prezinta acea tendinta, informatia poate fi o simpla informatie sau o informatie utila in cazul aparitiei concrete a vreunui simptom care ar putea fi corelat cu acea informatie.

Prin urmare, cautarea de informatii despre sistemul de familie, in cel mai rau caz, poate conduce cautatorul catre evidentierea propriilor modalitati disfunctionale de raportare la informatii. Ceea ce din perspectiva dezvoltarii personale este, de fapt, un beneficiu, caci persoana afla cu ce are de lucrat.

Cu ce ii ajuta pe oameni din punct de vedere psihologic sa isi cunoasca trecutul?

Pe de o parte, modalitatile de raportare la informatie, viata, oameni, sentimente, relationare, evenimente, spiritualitate etc… sunt invatate de fiecare candva, in trecutul personal si, pe de alta parte, fiecare mosteneste un set de astfel de modalitati din trecutul sistemului de familie din care provine. Aceste modalitati de raportare pot fi functionale sau disfunctionale. Cunoasterea trecutului ii poate ajuta pe oameni sa afle mai mult despre cine sunt, despre ce au mostenit si despre ce fac cu cine sunt si cu ce au mostenit. Prin urmare, ii poate ajuta pe oameni sa lucreze cu aspectele disfunctionale, sa se defineasca si, afland cine sunt, acestia capata incredere in ei. Capatand incredere in cine sunt, ei se pot manifesta armonios si pot interactiona armonios, ca cine sunt.

Daca adaugam ca tot in trecut stau multe informatii despre abilitatile fiecaruia, despre modul in care s-a format, despre ce abilitati a mostenit, aceste informatii pot conduce catre aflarea menirii fiecaruia. Avand increderea in cine sunt si de unde vin, avand incredere, formare si mostenire in abilitati, atunci oamenii se pot manifesta ca cine sunt si in menirea lor. Un continut inconstient ne poate defini, in vreme ce un continut constient ne poate ajuta sa ne definim, prin urmare cunoasterea trecutului este totodata si o trecere de la a fi purtati orbeste, la a sti si a alege, de la a fi condusi, la a fi liberi sa alegem. Putem conchide ca aflarea trecutului este o componenta importanta in definirea si in manifestarea prezenta din plin, a fiecaruia.

In ceea ce-i priveste pe romanii plecati din tara, cunoasterea familiei largite i-ar face sa se simta mai apropiati de casa?

Intrebarea contine trei presupuneri, prima dintre ele este aceea ca tara din care sunt plecati romanii este tara de origine si in care au petrecut o buna parte din viata. A doua presupunere este aceea ca romanii plecati din tara nu se simt deja apropiati de casa. Iar a treia presupunere este aceea ca romanii plecati peste hotare mai considera tara de origine drept casa.

Revenind la modalitatile de raportare, in aceasta situatie a plecarii romanilor din tara, la un moment dat, acestia au luat o decizie pentru care si-au asumat anumite consecinte. De foarte multe ori, noi ca oameni ne asumam consecintele, dar doar pe cele pe care le anticipam. Cand apar consecintele neanticipate, apare testarea modalitatilor de raportare. Modalitatile de raportare pre-existente mai pot fi suficiente sau nu. Cand modalitatile de raportare pre-existente nu mai sunt suficiente, apare necesitatea de noi modalitati de raportare.

In consecinta, tinand seama de cele trei presupuneri, in cazul romanilor plecati peste hotare si care simt nevoia de a se simti mai apropiati de casa, cel mai probabil se afla intr-o stare de necesitate de raportare diferita la plecarea din tara de origine si in care si-au petrecut o buna parte din viata. Situatia este similara desprinderii urmasului de familia de origine, plecarea tanarului din casa parinteasca pentru a-si urma drumul propriu in viata. Astfel, cunoasterea familiei extinse, ii poate ajuta pe romanii de peste hotare sa dobandeasca noi modalitati de raportare la alegerea plecarii din tara de origine si in care si-au petrecut o parte din viata.

Despre experienta cautarii familiei extinse, citi in articolul Genealogie: „Am descoperit istoria familiei'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie