Complicații în sarcină: ce este preeclampsia?

Preeclampsia este o complicație gravă a sarcinii caracterizată prin hipertensiune arterială și semne de afectare a altor organe, cel mai frecvent rinichii și ficatul. Aceasta apare, de obicei, după săptămâna 20 de sarcină și poate avea consecințe severe atât pentru mamă, cât și pentru făt, dacă nu este gestionată corespunzător.

Când aștepți un copil îți dorești ca totul să meargă bine și faci tot ce poți pentru a te asigura că puiul tău se va naște în condiții optime de sănătate. De cele mai multe ori, așa se întâmplă. Există însă, din păcate, situații în care pot apărea complicații sau riscuri atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru cea a fătului. Despre una dintre acestea, preeclampsia, o afecțiune severă ce se poate manifesta pe parcursul sarcinii, vorbim cu Dr. Ana Maria Vayna, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în medicină materno-fetală și terapie fetală.

Ce este o sarcină cu risc?
Sarcina cu risc este o sarcină care evoluează în prezența unor factori de risc ce pot avea drept rezultat apariția unor complicații atât în cazul mamei, cât și a fătului. Când spun factor de risc, mă refer la anumite boli cronice de care suferă viitoarea mamă, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul de tip 1 și 2, boli autoimune (lupus), boli renale, obezitate, sarcini gemelare, vârsta înaintată a mamei, istoric de preeclampsie, etc. Tot în categoria factorilor ce pot determina o sarcină cu risc se mai înscriu și nașterile anterioare prin cezariană și anumite malformații structurale sau genetice ale fătului.' – explică doamna Dr. Ana Maria Vayna.

Cele mai frecvente complicațiile întâlnite în sarcină
Printre cele mai frecvente complicații în sarcină sunt: hipertensiunea arterială, diabetul gestațional, avortul sau nașterea prematură. În ultimii ani însă, din cauza creșterii numărului de cezariene, s-au înregistrat din ce în ce mai multe cazuri de complicații legate de aderența anormală a placentei determinate de existența unei cicatrici la nivelul uterului. Preeclampsia este una dintre cele mai frecvente complicații ale sarcinii, este o afecțiune severă placentară, care apare după săptămâna a 20-a de sarcină și care, la nivel global, afectează între 2-10% dintre gravide.

Cum se manifestă preeclampsia?
Preeclampsia este o complicație severă a sarcinii, care la nivel mondial provoacă decesul a aproximativ 75.000 de mame și 500.000 de bebeluși în fiecare an. Din această cauză este foarte important ca aceasta să fie depistată la timp și monitorizată. Cauzele apariției preeclampsiei nu au fost pe deplin elucidate, această afecțiune apare după săptămâna 20 de sarcină și presupune creșterea tensiunii arteriale la peste 140 cu 90 mm Hg și apariția proteinelor în urină (proteinurie), și poate fi însoțită de afectarea altor organe materne (ficat, rinichi, plămâni creier, inimă, etc). Pe lângă afectarea maternă, preeclampsia poate afecta și creșterea fetală (restricție de creștere intrauterină) prin lipsa unui aport suficient de nutrienți și oxigen, în cazuri severe determinând oprirea din evoluție a sarcinii' – menționează doamna dr. Ana Maria Vayna.

Analizele necesare pentru depistarea preeclampsiei?
Înainte de a vorbi despre teste și analize este important ca viitoarele mame să cunoască simptomele acestei afecțiuni, care poate apărea inclusiv la o persoană care nu prezintă factori de risc. Așadar, pe lângă creșterea tensiunii arteriale, alte semne mai pot fi durerile de cap severe, care nu cedează la medicație, dureri în capul pieptului sau sub coaste, în partea dreaptă. Senzația de greață, vărsăturile și tulburări ale vederii vin și ele să completeze simptomele acestei afecțiuni. De asemenea, creșterea bruscă în greutate pe parcursul sarcinii, peste o anumită limită, asociată cu edemul (umflarea) gleznelor și edemul feței și al degetelor reprezintă semnale de alarmă care necesită o programare cât mai urgentă la medicul specialist.
În ultimii ani medicina materno-fetală s-a dezvoltat foarte mult, fapt ce ne permite să evaluăm riscul apariției acestei complicații severe încă din primul trimestru de sarcină, odată cu efectuarea testului de screening combinat. Acest test calculează riscul pentru complicațiile genetice frecvente (cum ar fi sindromul Down), dar și pentru complicațiile specifice sarcinii (preeclampsie, restricție de creștere intrauterină, naștere prematură). Această metodă a fost introdusă de către profesorul Kypros Nicolaides, unul dintre pionierii medicinei materno-fetale, cel care a fost de altfel și mentorul meu la Londra. Datorită lui avem acum posibilitatea, ca urmând metoda sa, să oferim tratament profilatic pentru preeclampsie scăzând riscul apariției acesteia cu aproximativ 70 – 80%' – a precizat doamna dr. Ana Maria Vayna.
Fie că vorbim de o sarcină normală sau una cu risc, viitoarele mămici trebuie să meargă periodic la controale, conform recomandărilor medicului specialist. Obiectivul tratamentului în cazul celor care suferă de preeclampsie este prelungirea sarcinii pentru a ajunge cât mai aproape de termen. În cazurile severe, nașterea este singurul tratament, acesta realizându-se în interes matern sau fetal.

Ce se întâmplă dacă această afecțiune rămâne netratată?
Aș vrea ca viitoarele mame să știe că este deosebit de important pentru sănătatea lor și a copiilor să facă investigațiile periodice, conform indicațiilor specialistului, de pe toată perioada sarcinii, și să respecte tratamentele așa cum au fost prescrise. Descoperirea la timp și monitorizarea îmbunătățesc semnificativ prognosticul matern și fetal. Atunci când apar convulsiile și pierderea cunoștinței avem de-a face cu eclampsia, forma cea mai severă a acestei complicații. În forme deosebit de grave, dacă afecțiunea nu este descoperită și tratată, se poate ajunge până la deces matern și/sau fetal. Tocmai de aceea, controalele periodice la medicul specialist în medicina materno-fetală sunt extrem de importante, atât pentru sănătatea mamei, cât și a fătului.

Dr. Ana Maria Vayna, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist medicină materno-fetală și terapie fetală, doctor în științe medicale.

Prima persoană vaccinată împotriva cancerului pulmonar: un bărbat de 67 de ani din Marea Britanie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate