Codul “celular” al bunelor maniere
Telefonul mobil este un obiect intrat in cotidian. Daca si tu te numeri printre cei care nu se pot desparti o clipa de celular, afla unde si cum trebuie sa-l folosesti – conform codului bunelor maniere.
- Cand esti in autobuz, vorbeste cat mai putin la telefon, chiar daca esti o femeie care nu se jeneaza sa-si afiseze problemele personale in public. Sau si mai bine, inchide-ti celularul cand te afli intr-un mijloc de transport in comun. E penibil sa ajungi in situatia de a tipa in telefon: “Nu te aud prea bine, sunt in autobuz!”
- In cazul in care te-ai decis sa mergi la restaurant sau la o pizzerie cu amicii tai, sugereaza-le sa-si inchida telefoanele mobile, pentru ca nu vrei sa atragi atentia tuturor celor din local. Daca insa acestia refuza, sun-o imediat pe prietena ta cea mai buna si roag-o sa te sune urgent. Vorbeste degajata cu ea si ignora-i. Vor intelege imediat la ce te refereai.
- Nu ai nici un motiv sa tipi in telefonul mobil decat daca te afli in tren, iar fereastra e deschisa sau daca aparatul in sine nu este de calitate, situatie in care ar trebui sa-l schimbi.
- Cand suni pe cineva pe mobil, intreaba-l mai intai daca poate sa vorbeasca in acel moment. Explicatia? Unii oameni au tendinta sa-si lase celularele deschise atunci cand n-ar trebui sa fie deranjati. Asa ca nu mai complica si tu lucrurile!
- Daca intr-o seara ai mai multi invitati la masa, incearca sa eviti ca la fiecare cinci minute sa sune un celular. Asta nu inseamna ca oaspetii tai trebuie sa renunte la orice discutie telefonica. Este de ajuns sa-si seteze aparatele pe Discret.
- Daca ai iesit in oras cu prietenii, vorbeste cat mai putin la telefon. Abtine-te sa-ti verifici casuta postala. Caci este mai mult decat nepoliticos sa te angajezi in discutii cu alti amici, la distanta, ignorandu-i pe cei de langa tine.
- Daca, dimpotriva, esti singura la munte, pe dealuri, la o stana, poti sa-ti lasi linistita telefonul deschis. In acest caz, tu esti singura care poti avea de suferit daca oile, speriate de sunetul lui, vor face atata zgomot, ca nu te vei putea intelege cu interlocutorul tau.
- Evita sa scrii mesaje lungi cand esti in public sau in compania unui prieten. E ideal sa trimiti un mesaj unei persoane cu care nu vrei sa vorbesti. Dar este extrem de neplacut cand, timp de doua ore, cel de langa tine apasa pe tastele telefonului mobil. Expediaza-ti mesajele intr-un moment in care nu esti implicata intr-o conversatie. Telefonul mobil e un semn de civilizatie, cu conditia sa-l folosesti in momentele potrivite.
- Utilizarea mobilului este interzisa in timpul spectacolelor de teatru si concertelor. Din pacate, in ciuda anunturilor repetate dinaintea inceperii spectacolelor, mai exista persoane care isi inchipuie ca astfel de momente sunt foarte potrivite pentru a-si etala “bunastarea”.
- Cand te suna cineva nu incepe sa-i povestesti cu detalii ce faceai. Intrebarea “ce mai faci?” este de cele mai multe ori o formula de politete.
- Daca-ti programezi mobilul sa cante muzica clasica atunci cand suna, nu inseamna neaparat ca esti culta sau ca ai gusturi rafinate. Mai bine incearca ceva vesel, spre exemplu melodia fanfarei de la circ. In cazul acesta, nu uita sa ceri ajutorul cuiva care se pricepe la muzica.
- In timpul ceremoniilor de orice fel (religioase, oficiale etc.), se recomanda evitarea folosirii mobilului. Seteaza aparatul pe servicul mesagerie vocala. Daca trebuie neaparat sa raspunzi, regleaza sunetul la minimum sau daca e posibil, pe vibratii, si iesi afara pentru a vorbi la telefon.
- Cere intotdeauna scuze atunci cand telefonul tau suna in timpul unei discutii importante. Spune-i celui care te-a cautat ca-l vei suna tu, mai tarziu, si concentreaza-te apoi asupra discutiei incepute. Fii sigura ca bunele tale maniere vor fi remarcate si apreciate.
- Nu da un apel celui cu care vrei sa vorbesti, asteptand apoi sa fii sunata. Este mai ieftin, intr-adevar, insa, dupa un timp, cunostintele tale se vor plictisi sa te mai sune.
- Nu vorbi la telefon in timp ce conduci, desi esti convinsa ca poti tine volanul si cu o singura mana. Oare e mai bine sa-ti dai seama ca te-ai inselat dupa ce ai intrat cu o roata in sant?
CE OFERTA TELEFONICA SA-MI ALEG?
PENTRU ADOLESCENTE
Daca tu esti cea care plateste factura, cea mai potrivita ar fi o cartela reincarcabila: nu trebuie sa semnezi nici un contract, nu exista nici o factura lunara si, de obicei, include conectare si cateva minute gratuite. Pentru a fi in ton cu prietenii tai, vezi care sunt tipurile de telefoane la moda in acel moment. Incearca, de asemenea, sa te conectezi la aceeasi retea cu ei. Astfel, costurile convorbirilor vor fi mult mai scazute.
DACA ESTI FEMEIE DE AFACERI
Si calatoresti mult, ar fi bine sa-ti cumperi un telefon mai sofisticat. Trebuie incarcat cel mult o data pe saptamana, agenda telefonica cuprinde cat mai multe numere si,eventual, exista posibilitatea de a te conecta la Internet.
IN CAZ DE URGENTA
Daca vrei un telefon mobil in masina numai pentru cazul in care ai probleme pe drum, atunci un abonament nu-si are rostul. Alege o cartela. Ai grija sa verifici daca nu cumva va expira in scurt timp.
PENTRU FAMILIE
Daca toti membrii familiei folosesc telefonul mobil, cel mai rentabil este sa-ti iei un abonament, care asigura reduceri in cazul convorbirilor dese. Alege cu grija reteaua (eventual aceeasi cu a prietenilor si familiei) si tipul de abonament, pentru ca le vei folosi timp de un an, atat cat dureaza contractul.
Articol preluat din arhiva Avantaje.