Cine este Ana Birchall, noul ministru interimar al Justiției?

După ce, ieri, Florin Iordache a demisionat din funcția Ministrul Justiție, premierul Sorin Grindeanu a trimis o nouă propunere pentru această funcție către preşedintele Klaus Iohannis. Este vorba despre Ana Birchall, care este ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Ea va fi noul ministru interimar al Justiției.

Interimatul poate dura cel mult 45 de zile, iar în această perioadă premierul Sorin Grindeanu trebuie să facă o nouă propunere pentru titularul postului de ministru al Justiţiei, conform digi24.ro. Florin Iordache şi-a anunţat demisia, ieri, după şedinţa de Guvern. El a declarat că iniţiativele de modificare a codurilor penale pe care şi le-a asumat au fost legale. A precizat, de asemenea, că demisionează pentru că opinia publică nu a considerat suficiente demersurile sale.

„Premierul Sorin Mihai Grindeanu a transmis astăzi președintelui României, Klaus Werner Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministru interimar al Justiției. Propunerea a fost făcută în conformitate cu prevederile art. 106 și art. 107 alin. (3) și (4) din Constituția României, republicată, precum și cu cele ale art. 9 din Legea nr.90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare. Premierul a făcut această nominalizare în contextul în care, astăzi, Florin Iordache și-a înaintat demisia din funcția de ministru al Justiției,' se arată în Comunicatul Guvernului.

În urmă cu două zile, Ana Birchall a avut mai multe discuţii cu oficiali ai Comisiei Europene. Concluzia acestora ar fi că România ar putea primi bani de la Bruxelles pentru a rezolva problema supraaglomerării penitenciarelor.

Ieri, Ana Birchall a postat pe pagina sa de socializare un mesaj în care le-a mulțumit colegilor săi din PSD pentru încrederea pe care i-au acordat-o pentru a ocupa funcția de ministru interimar al Justiție.

„Îi mulțumesc premierului, preşedinţilor coaliţiei de guvernare, precum și colegelor și colegilor mei din PSD şi ALDE pentru încrederea cu care m-au învestit, înțelegând totodată responsabilitatea imensă pe care o presupune portofoliul Justiției. Voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a îndeplini acest mandat cu profesionalism, seriozitate și echilibru. Îmi doresc ca alături de instituțiile care au atribuții și responsabilități în acest domeniu, de reprezentanți ai societății civile și mass media, precum și printr-un dialog transparent cu partenerii noștri externi să putem asigura bunul mers al justiției, ca o premisă fundamentală a unei democrații consolidate,' a sris Ana Birchall, pe pagina sa de Facebook.

Ana Birchall s-a născut pe 30 august 1973, în oraşul Mizil, judeţul Prahova.

Iată care sunt studiile şi specializările sale, conform CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaţilor.

2000-2002 – Doctorat în drept Yale Law School (J.S.D.) Yale University SUA (Student Marshal' în calitate de reprezentant al anului de doctoranzi 2002).

Tema Lucrării: Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din ţările Central şi Est Europene'- o analiză comparativă a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, România, Ungaria, Polonia şi Cehia. Coordonator: Decanul facultăţii Yale Law School, Dean Anthony T. Kronman. Bursier Goldman Scholarship, bursă acordată de Yale Law School .

1999-2000 – Masterat în drept (L.LM.), Yale Law School, Yale University, SUA . Absolvit echivalentul magna cum laude în cursuri precum Dreptul Falimentului, Reorganizare Financiar – Bancară şi Comercială şi Dreptul Internaţional.

1991- 1996 – Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale Nicolae Titulescu – (anual bursă de merit, Şef de Promoţie).

1996 – Licenţiată în Ştiinţe Juridice, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept.

Experienţă profesională

Din 21 decembrie 2016 – prezent – Deputat în circumscripţia electorală nr. 39 Vaslui. Membru în Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor

Februarie 2015 – decembrie 2016 – Preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor

Decembrie 2012 – decembrie 2016 – Deputat, Colegiul nr. 5 Vaslui. Membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României în spaţiul Schengen şi Preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie România- India

Aprilie 2014 – octombrie 2015 – Înalt Reprezentant al Primului Ministru pentru afaceri europene şi parteneriat cu Statele Unite ale Americii (funcţie neretribuită)

Din iunie 2014 – prezent – Membru în Comitetul Executiv al Yale Law School Association, Yale Law School, SUA.

2013 – prezent – Ambasador al prestigiosului ONG Vital Voices, înfiinţat de Hillary Clinton în programul Global Ambassadors (www.vitalvoices.org)

2013 – prezent – Membru în Global Advisory Council WeConnect International (www.weconnectinternational.org)

iulie 2012 – decembrie 2012 – Consilier al Primului Ministru, Guvernul României.

ianuarie 2012 – iunie 2012 – Of Counsel, Muşat şi Asociaţii – Restructuring & Insolvency

2010- 2012 – Biriş Goran – Şeful Grupului de practică în domeniul Restructurărilor Financiare şi Insolvenţă .

2008 – aprilie 2010 – Of Counsel (avocat) White& Case LLP Bucureşti, responsabil Grup practică în domeniul Insolvenţei, Faliment, Restructurări Financiare – Bancare

2005 – prezent -lector universitar Universitatea Dimitrie Cantemir' Bucureşti – materie predată Procedura Insolvenţei – reorganizarea judiciară şi procedura falimentului'

2005 – noiembrie 2006 – Consilier Comisia de Politică Externă, Senat.

2003 – 2004 – Consilier al Ministrului Afacerilor Externe, MAE.

2002 – 2003 – Avocat, White & Case LLP, New York City, SUA. Angajat în departamentul dreptului financiar – bancar. Specializat în principal în dreptul falimentului şi restructurări financiar- bancare. Principale cazuri : ENRON, MCI-Worldcom, United Airlines, US AIR si UPC.

1996 – 1998 – Şef Oficiu Juridic, S.C Omniasig S.A. Responsabil atât cu practica de consultanţă în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor, cât şi cu recuperarea daunelor rezultate din contractele de asigurare/reasigurare. În această perioadă am oferit consultanţă şi consiliere în promovarea şi adoptarea legislaţiei în domeniul asigurărilor/reasigurărilor.

Pentru a vedea mai multe imagini cu Ana Birchall, deschide galeria foto de mai sus!

Foto: Facebook

Mihaela Tudor

Citește și:

Florin Iordache și-a dat demisia! Ministrul Justiției pleacă din Guvernul Grindeanu, după scandalul OUG 13

Soţia ministrului justiției Florin Iordache este pensionară la 47 de ani, cu 12.000 de lei/lună

Soția lui Adriean Videanu, pasionată de haine scumpe în valoare de zeci de mii de euro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri