Cinci mituri despre sarcina si nastere

1. Un cuplu sanatos care isi doreste un copil nu are nevoie de medic.

Chiar asa, de ce sa treaca pe la doctor inainte de aparitia sarcinii daca tot se stiu sanatosi?! Si totusi, ar fi nevoie sa faca acest lucru pentru…

  • A discuta despre obiceiuri nocive, care ar putea dauna fatului. Fumatul, consumul de alcool, droguri, trebuie abandonate de catre mama (dar si de catre tata) inainte de aparitia unei sarcini dorite. Se cunosc prea bine efectele nocive ale fumatului asupra dezvoltarii fatului (copii cu greutate mai mica la nastere si un risc crescut de deces postnatal). La fel de cunoscute sunt si efectele consumului cronic de alcool, care poate determina sindromul alcoolic la fat (defecte ale dezvoltarii craniului, rinichilor si inimii, retard mintal).
  • A depista eventuale boli in stadii incipiente si de multe ori nesesizabile, care s-ar putea agrava pe parcursul sarcinii (diabetul si hipertensiunea arteriala).
  • A descoperi daca exista infectii cu germeni proveniti de la animale de casa: caini, pisici, papagali etc.
  • A depista eventuale cauze de infertilitate. Existenta in trecutul unuia dintre parinti a unor afectiuni de tip inflamator ale organelor genitale poate avea consecinte mai grave decat s-ar banui.

2 Sarcina poate rezolva unele probleme de sanatate a femeii.

E un mit raspandit si de catre unii medici ginecologi. Conform acestei idei, chisturile de ovar, menstruatiile neregulate sau nodulii aparuti la nivelul sanilor s-ar putea vindeca daca femeia ar ramane insarcinata.

Afirmatia are o oarecare acoperire in practica, dar sa fie acesta un motiv serios de a aduce pe lume o noua fiinta? Exista medicamente sau tehnici chirurgicale care pot trata cu succes afectiunile respective. Copilul nu trebuie sa ajunga a fi considerat un medicament!

3 Nu e necesar ca o gravida sa consulte medicul pe parcursul sarcinii.

Este un mit in care cred inca multe femei, mai ales din mediul rural, dar si din cel urban. Ele sunt convinse ca sarcina e un fenomen spontan si natural, care va decurge fara incidente. Exista in aceasta atitudine un sambure de adevar.

Aproximativ jumatate dintre avorturile spontane sunt cauzate de deficiente genetice, pe care organismul le respinge de la inceput. Acest lucru nu justifica insa aparenta nepasare fata de sine si de viitorul copil.

Urmarirea sarcinii de catre medicul de familie si de medicul obstetrician e absolut necesara, fiindca permite descoperirea si tratarea din timp a afectiunilor care pot sa apara pe parcursul sarcinii: hipertensiune, diabet, anemie feripriva, carenta de acid folic (care influenteaza direct dezvoltarea copilului), lipsa de calciu, unele carente vitaminice, infectii genitale, respiratorii, digestive, stomatologice etc.

Nu trebuie neglijata ideea ca toate aceste afectiuni pot aparea pentru prima data pe parcursul sarcinii la femei care se stiu sanatoase.

Asadar, inca din prima luna in care observa ca nu mai are menstruatie, femeia trebuie sa se prezinte la medicul de familie. Daca se confirma sarcina, acesta o va supraveghea, impreuna cu un medic obstetrician, pe tot parcursul sarcinii. Numarul controalelor medicale este de circa 12, dintre care sapte-opt vor fi facute de medicul de familie si patru-cinci, de catre medicul obstetrician.

Citeste si Cum sa te pregatesti daca vrei sa ramai insarcinata

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Mama si copilul