Ciclotimia. Starea de sănătate mintală pe care trebuie să o cunoști

Este normal ca starea ta de spirit să se schimbe pe parcursul zilei ca răspuns la evenimentele care se petrec în jurul tău. Dar dacă simți schimbări frecvente ale dispoziției tale, care se întâmplă fără un motiv aparent, este posibil ca ciclotimia să fie o cauză.

De exemplu, te poți trezi extaziat de fericire, apoi, câteva ore mai târziu, te poți simți teribil de trist, deși nu s-a întâmplat nimic care să te supere. Potrivit The Sun, simptomele celor mai mulți oameni sunt suficient de ușoare pentru ca aceștia să nu apeleze la un tratament de sănătate mintală.

Iar alții se bucură de stări de bine, astfel încât nu-și dau seama că ceva este în neregulă. Acest lucru înseamnă că ciclotimia rămâne adesea nediagnosticată și netratată. Dar este important să obții un diagnostic, deoarece această afecțiune poate avea un impact profund asupra vieții personale și profesionale a suferinzilor.

Ciclotimia este o tulburare a dispoziției care face parte din spectrul tulburărilor bipolare – și este adesea denumită „tulburare bipolară ușoară”. Dar organizațiile de caritate încearcă să renunțe la termenul „ușoară” ca descriere a acestei afecțiuni, deoarece consideră că acesta poate sugera că boala nu este gravă, când de fapt poate fi.

Ciclotimia. Simptome

Dacă suferi de ciclotimie, vei avea perioade în care te vei simți foarte deprimat, urmate de perioade de fericire și entuziasm extreme, uneori numite hipomanie, potrivit NHS, mai scrie sursa citată anterior.

Când te afli într-o stare hipomaniacă nu vei avea nevoie să dormi prea mult și vei simți că ai multă energie. Perioadele de dispoziție scăzută nu vor fi considerate suficient de severe pentru a fi clasificate ca depresie.

Dar în aceste perioade, te poți simți apatic și îți vei pierde interesul pentru lucruri în aceste perioade. Cei care suferă de această afecțiune nu vor trece mai mult de două luni fără o schimbare de dispoziție.

Cauzele ciclotimiei sunt necunoscute, dar probabil că există o legătură genetică, deoarece ciclotimia, depresia și tulburarea bipolară tind să se regăsească în familie.

În unele cazuri, experiențele traumatizante, cum ar fi o boală severă sau stresul, pot acționa ca un declanșator al afecțiunii.

Nu există un tratament pentru această afecțiune, dar există o serie de tratamente care pot ajuta la gestionarea ciclotimiei. De obicei, tratamentul implică medicamente și un anumit tip de terapie prin discuții.

Scopul tuturor tratamentelor pentru ciclotimie nu este doar de a ajuta la reducerea simptomelor, ci și de a împiedica evoluția ciclotimiei spre tulburarea bipolară I sau II. Persoanele cu această afecțiune trebuie probabil să continue acest tratament pentru tot restul vieții.

Uneori, terapia este combinată cu medicamente pentru a ajuta la echilibrarea stării de spirit, cum ar fi litiul sau antidepresivele.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate