Chiar n-ar trebui să mâncăm după ora 19?
Să nu mâncăm după ora 19 pare o regulă absurdă. Este doar un mit sau există și ceva adevăr în spatele acestei afirmații pe care o întâlnim atât de des?
De regulă, ne așezăm după masa de seara după ora 20, uneori și mai târziu. Atunci se adună toți membrii familiei, atunci se întâlnesc prietenii la restaurant. Cum am putea respecta o astfel de regulă în condițiile unui stil de viață foarte activ?
Ora 19, inamicul cinelor
Ai putea spune că această regulă a fost creată pentru cei care vor să slăbească. Însă nu este așa. Faptul că nu mănânci după ora 19 nu te ajută atât de mult în procesul de a slăbi – însă, într-adevăr, te va ajuta să-ți menții o greutate constantă. Această regulă a fost creată, de fapt, pentru beneficiile pe care acest obicei îl are asupra sănătății.
Nutriționiștii spun că ideal ar fi ca ultima masă din zi să fie luată la ora 19. După acest interval de timp, organismul își „încetinește' în mod natural motoarele, pentru a se pregăti pentru odihnă. Faptul că noi stăm până la ore foarte târzii, dând peste cap bioritmul corpului, schimbă puțin lucrurile în ceea ce privește alimentația. Atunci când mâncăm după ora 19, metabolismul are un ritm mai lent, și astfel digestia este mai înceată.
Și uite-așa, una dintre regulile de aur ale nutriției devine mai nuanțată. Atunci când nu putem servi ultima masă în jurul orei 19, putem pune în aplicare o alta: să încercăm ca ultima masă pe care o avem în ziua respectivă să fie cu două ore înainte de a merge la culcare. În acest fel, îi întinzi o mână de ajutor propriului organism, pentru a putea funcționa optim. Și dacă vrei să îi întinzi și cealaltă mână de ajutor, consumă seara alimente lejere – proteine slabe și garnituri ușor de digerat. Evită dulciurile și mâncărurile „grele'.
Citește și: Se poate să gătești fără ulei? Bineînțeles!
Foto: Shutterstock