Cele mai frumoase tradiții de Dragobete

Pe 24 februarie sărbătorim echivalentul Zilei Îndrăgostiților, Dragobetele. În popor se spune că aceasta este adevărata zi a îndrăgostiților. Află care sunt tradițiile acestei zile!

dragobete

foto inimă via Shutterstock

Dragobete este o sărbătoare de proveniență dacică, sărbătorită până în ziua de astăzi. Pe 24 februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Dragobetele poate fi considerat un echivalent al lui Cupidon, un mic zeu al voii bune și al dragostei, vestitor al primăverii și ocrotitor al celor îndrăgostiți.

Tradiții de Dragobete

Tinerele nemăritate obișnuiau pe vremuri ca în dimineața zilei de Dragobete să strângă zăpada proaspăt depusă, s-o topească și apoi să se spele pe față și pe cap cu apa aceea, pentru a fi plăcute de admiratori tot anul.

Băieții și fetele de măritat se întâlneau într-o casă în ziua de Dragobete, pentru a petrece cu mâncare și băutură, crezând astfel că așa se vor iubi tot anul. Pe seară se strângeau în jurul focului și stăteau de vorbă și încingeau o horă pentru a-și celebra dragostea.

Femeile tinere mai mergeau în satele vecine ca să atingă un bărbat, crezând că astfel vor fi drăgăstoase tot anul, în timp ce flăcăii mergeau la petrecerile din satele vecine și legau prietenii cu alți tineri de seama lor.

În zona de sud a țării, fetele coborau în fugă un deal, urmărite fiind de băieții care le plăceau. Dacă și ele nutreau aceleași sentimente, atunci se lăsau prinse și se sărutau în văzul tuturor, acest sărut semnificând o logodnă 'în joacă' a celor doi tineri.

În unele zone, Dragobetele este sărbătorit pe data de 1 martie, fiind considerat fiul Dochiei și primul deschizător de primăvară. De cele mai multe ori a fost sărbătorit pe 24 februarie – această zi fiind și prima care anunță primăvara, fiind și aceeași în care ursul încheie hibernarea și iese din bârlog.

Tot ziua de Dragobete mai este socotită de bun augur de gospodari, mai ales dacă vremea este bună.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Diverse