Ce trebuie să știi dacă porți lentile iarna
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2017/12/shutterstock_388715248.jpg)
Fiecare anotimp are propriile sale condiții de păstrare a unei igiene corecte, atunci când vine vorba de globul ocular, dar iarna este cel mai pretențios dintre toate, pentru că vine la pachet cu temperaturi scăzute și un vânt mai aspru decât în oricare altă perioadă din an. De aceea, trebuie să acorzi o atenție deosebită ochilor tăi, mai ales dacă porți lentile de contact. Condițiile meteo nefavorabile îți pot usca ochii și e posibil să te confrunți cu un disconfort din această cauză, așa că află de mai jos ce ar trebui să faci iarna, dacă îți corectezi vederea cu ajutorul lentilelor.
Poartă-le pe cele care ți se potrivesc
Înainte de toate, discută cu medicul tău oftalmolog și cere-i sfatul, pentru a primi cea mai bună recomandare de lentile de contact. În funcție de dioptriile pe care le ai, de mediul în care lucrezi și de nevoile fizice pe care vrei să le îndeplinești, el te poate îndruma către perechea de lentile care ți se potrivește cel mai bine. Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri, așa că acordă-i atenție și nu neglija simptomele care ar anunța o afecțiune a ochiului. Mai mult decât atât, nu cumpăra lentile „după ureche' sau din recomandările prietenilor, pentru că fiecare persoană are nevoile ei, care, de cele mai multe ori, sunt diferite de ale tale.
Hidratează mai mult ochii
Iarna e foarte posibil să apelezi la mai multe picături pentru ochi decât în altă perioadă din an, iar acesta nu e un lucru ciudat. Gândește-te la căldura care iese dintr-un calorifer electric sau din unul conectat la centrala termică. Agentul termic produs astfel usucă aerul din încăpere, de aceea ar fi ideal să îți poți lua un umidificator, care să echilibreze umezeala din aer. Ca lentilele să fie mereu lubrifiate, ai nevoie de minimum 40% și maximum 60% umiditate în casă, așa că măsoar-o, iar dacă vezi că ai nevoie de mai mulți vapori de apă în camerele unde petreci cel mai mult timp, ia atitudine. Dacă nu ai timp să cauți un umidificator, poți pune orice vas cu apă pe caloriferul din încăpere și va avea același efect, prin evaporarea apei.
Iarna e recomandat să folosești și lacrimile artificiale, pentru că și afară vei avea probleme, mai ales dacă nu porți ochelari de soare, iar vântul îți bate direct spre față.
Protejează-ți ochii
Și că tot veni vorba de ochelari de soare, știai că acest accesoriu este mai important iarna decât vara? Nu numai că te protejează de razele de soare care ating zăpada și se reflectă în ochii tăi, dar pot juca și rol de paravânt. La fel de importate ar putea deveni și căciulile, glugile sau șepcile, mai ales într-o zi în care vântul bate cu putere. Dacă nu îți vei proteja ochii, e posibil să ai probleme cu uscarea lor și, bineînțeles, a lentilelor, ceea ce ar putea să îți provoace un disconfort major sau chiar să îți zgârie corneea.
Dacă vei avea grijă de toate aspectele menționate mai sus, vei trece mai ușor peste iarnă și vei avea ochi sănătoși.