Ce tratament a descoperit doctorul Virgil Musta de la Timișoara, cel care a vindecat cei mai mulți pacienți cu Covid?

Virgil Musta

Timișoara are cea mai mare rată de vindecare. Cel mai probabil, “responsabil” de această situație este doctorul Virgil Musta.

COVID-19, dușmanul cu care se luptă sistemele sanitare ale aproape întregii planete, este perfid. Dezavantajul medicilor este și acela că au fost nevoiți să se lupte cu un dușman necunoscut, pentru care nu erau pregătiți cu armele necesare. Cu terapiile cele mai eficiente. Și cu toate acestea, Timișoara are cea mai ridicată rată de vindecare din țara noastră.

Din mai multe puncte de vedere, Timișoara a avut în primul rând noroc. Norocul de a-l avea la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș' pe medicul primar Virgil Musta. Norocul de a se folosi aici o schemă de tratament diferită de cele folosite în restul țării. Și o conjunctură favorabilă: pacienți în general tineri, fără comorbidități, fără boli asociate.

Până la stabilirea unui protocol terapeutic, lumea medicală a fost nevoită fie să preia modelul de tratament al altor țări, fie să caute propria combinație de antivirale care să fie eficientă. Aceste căutari nu s-au încheiat. Firmele de medicamente din lume nu a finalizat studii care să indice în mod clar medicamentul cel mai bun. Încă mai sunt încercări, iar rezultatele sunt deocamdată parțiale. La Timișoara însă, medicul Virgil Musta a ales „lozul câștigător'. Un medicament pentru care în literatura de specialitate există studii ale căror rezultate sunt parțial favorabile. A avut fler și a avut dreptate. „Schema pe care o folosim noi este formată dintr-o tabletă care este o combinație de două antivirale. După la 3-4 zile de administrare, tratamentul oferă un rezultat negativ al testului la COVID-19', declara medicul timișorean la mijlocul lunii trecute. Altfel spus, tratamentul ales a vindecat boala. Cu acest tratament, la spitalul de pe malul Begăi au fost vindecați până în prezent peste o sută de pacienți infectați cu coronavirus. „Orice terapie are și efecte adverse, dar acesta este un tratament cu efecte adverse minime', a mai subliniat dr. Virgil Musta.

Ulterior, Ministerul Sănătății a aprobat protocolul de tratament pentru COVID-19, respectiv administrarea hidroxiclorochinei pentru o perioadă de minin cinci zile, în absența reacțiilor adverse. Această terapie antivirală este combinată, în funcție de forma bolii și prezența factorilor de risc, cu terapii simptomatice.

Dr. Musta a declarat recent că pentru România greul nu a trecut și îndeamnă la respectarea măsurilor de izolare și distanțare socială în general, și în perioada Sarbătorilor pascale în special.

foto: Renasterea

Citeste și:

Ce se întâmplă cu urgențele medicale în perioada pandemiei de COVID-19?

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate