Ce taxe si impozite mai avem de platit
Un cadru fiscal ar trebui sa fie echitabil, transparent, eficient si simplu. Exista sase principii pe care guvernantii ar trebui sa le aiba in vedere atunci cand spun ca au nevoie de mai multi bani la bugetul de stat, indiferent ca se adreseaza persoanelor fizice sau persoanelor juridice. Pana se va ajunge la o astfel de reforma a sistemului fiscal, trebuie sa va anunt ca sistemul de impozitare pe anul 2010 va insemna „o cura de slabire.
Taxe exagerate pe venit
Autoritatile, insa, nu par sa tina cont de acest lucru, pentru ca deja se gandesc sa introduca noi biruri sau sa impoziteze si alte domenii. Singurele care raman neschimbate pentru moment sunt principalele taxe: cota unica si taxa pe valoarea adaugata. Sa ne uitam mai intai la impozitele si la taxele locale: observam ca acestea au crescut in medie cu 20%. In Bucuresti, impozitul pe imobilele aflate in proprietate privata a crescut in medie cu 15%.
Asa se face ca, in centrul Bucurestiului, impozitul mediu pentru o locuinta este in jur de 35 euro, fata de media din Paris, de exemplu, unde impozitul mediu a fost anul trecut de 395 euro. Daca il raportam la valoarea locuintelor – 60.000 euro, in medie, in Bucuresti, si 300.000 – 400.000 euro la Paris – rezulta un impozit de 0,5 la mie din valoarea locuintei la Bucuresti si 1 la mie din valoarea locuintei la Paris.
Este un exemplu dat pentru a nu ne rupe total de realitatile europene, care mai arata faptul ca, in Romania, in loc sa se impoziteze mai mult averea, se impoziteaza mai mult munca.
Astfel, avem unele dintre cele mai mari taxe pe munca si unele dintre cele mai mici taxe pe avere din Europa, ceea ce inseamna ca o persoana cu un salariu de 4.000 lei pe luna, dar fara proprietati, ajunge sa il tina in spate pe cel care castiga 1.000 lei pe luna, desi acesta din urma mai detine o proprietate in valoare de 100.000 euro.
Impozitul pe locuinta
Sa ne intoarcem la taxele si impozitele locale si sa luam un exemplu: sa presupunem ca avem un apartament de 100 mp, in centrul orasului (e necesara aplicarea unor coeficienti asa cum sunt prevazuti de Codul Fiscal). Impozitul pe cladire (pe apartament) va fi:
- valoarea de impozitare: 100 mp x 806 lei/mp = 80.600 lei.
- datorita pozitiei apartamentului (de exemplu, centrul municipiului), este necesara o corectie de 2,6, ceea ce duce la 2,6 x 80.600 = 209.560 lei.
- in cazul in care cladirea e mai veche de 50 de ani, se reduce valoarea aceasta cu 20% – adica, 209.560 * 80% = 167.648 lei.
- pentru persoanele fizice, impozitul este de 0,1% din valoarea ultima determinata, adica 167,6 lei (rotunjit, 168 lei) pentru un an de zile (pentru 2010). In 2009, impozitul pentru acelasi apartament era de 139 lei. (Calculele sunt aproximative, in ideea in care fiecare bloc are particularitatea lui: daca acesta are mai mult de trei etaje sau nu, daca nu este situat in centrul orasului etc).
Taxele achitate integral pana la sfarsitul lunii martie aduc bonificatii de 10 procente. Exista si posibilitatea platii in doua transe, pana la 31 martie (prima rata), respectiv 30 septembrie (a doua rata), dupa care se aplica penalitati.
Bani pentru… cai putere
Creste si impozitul pe mijloacele de transport; cea mai recenta HG (hotarare de Guvern) instituie o taxa anuala in functie de capacitatea cilindrica a motorului masinii, motocicletei sau utilitarei. Astfel, daca detin o masina din clasa mica, de maximum 1.600 de centimetri cubi, posesorii vor plati cate opt lei pentru fiecare 200 de centimetri patrati ai propulsorului masinii lor.
In ceea ce priveste autoturismele din clasa medie, cu motoare intre 1.601 si 2.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxati cu 18 lei. Daca ne referim la autoturismele mari, intre 2.001 si 2.600 de centimetri cubi, unitatea de calcul va fi de 36 lei, iar pentru intervalul de la 2.601 la 3.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxati cu 72 lei anual.
Masuri nejustificate
Cateva dintre gaselnitele noilor alesi se afla in dezbatere publica si fac referire la impozitul pe avere si taxa pe fast food. Biroul Permanent al Camerei a inaintat o propunere legislativa pentru instituirea, din 2010, a impozitului anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depaseste pragul de 500.000 euro.
Specialistii in fiscalitate atrag atentia asupra faptului ca costurile de administrare ale impozitului pe avere, respectiv pentru urmarirea si incasarea taxei, vor fi foarte mari comparativ cu beneficiile si nu justifica introducerea acestei taxe.
O alta „inventie a guvernantilor e cea cu privire la instituirea unei taxe pentru alimentele nesanatoase. Nu au intarziat sa apara reactii critice din partea publicului larg, dar si din partea oamenilor de afaceri care se tem ca rezultatul ar putea fi o scadere a vanzarilor si, implicit, o reducere a veniturilor colectate la buget. De altfel, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, spunea: „Ca sa fim cetateni europeni, trebuie sa platim taxe ca europenii. Inchei prin a transmite acelasi mesaj pe care FMI l-a trimis Guvernului: „Pe termen scurt, strangeti cureaua!. Pe termen lung, cura de slabire, doamnelor!
Plata pe parcare
Desi se preconiza ca taxele pentru parcarile de resedinta din Bucuresti se vor tripla in 2010 (cuantumul pentru un loc de parcare urma sa se situeze intre 109,5 si 164,25 lei), acestea vor ramane la nivelul lui 2009.
Impozitul pe profit
Incepand cu anul acesta, microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca un impozit pe profit de 16%, precum toate celelalte firme, nemaiputand sa opteze pentru un impozit de 3% pe venit, asa cum s-a intamplat in ultimii ani.
Ce-i asteapta pe antreprenori
Dupa principiul „Nici un an fara Cod Fiscal, statul a schimbat iar regulile de taxare pentru antreprenori. Ai mai jos un sumar al acestor modificari.
- Impozitul de 3% pe microintreprindere a fost eliminat. Detinatorii de microintreprinderi nu trebuie sa mearga la administratiile fiscale pentru a depune o declaratie pentru trecerea la statutul de platitori de impozit pe profit. Daca ai profit, vei plati 16%. Daca n-ai profit, Fiscul iti pregateste, de la jumatatea anului, „Forfetarul 2.0.
- Daca ai profit, poti sa il reinvestesti si sa nu mai platesti impozit. Atentie! Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit este, de fapt, doar o amanare. Pentru ca utilajele intra in bilant cu valoare zero, asa ca nu le vei mai putea amortiza.
- Daca nu esti deja auditat, s-ar putea ca de anul acesta sa-ti trebuiasca un consultant fiscal. Inca nu se stie exact, asa ca stai cu ochii pe normele de aplicare ale Codului Fiscal.
- Inspectorii fiscali sunt mai agresivi ca niciodata. Se tem de un singur lucru: Justitia/UE/CEDO. Foloseste-te de aceste cuvinte cheie.
- Pierderile din ultimii cinci ani inca mai sunt deductibile, asa ca nu te grabi sa faci imprumuturi noi. Discuta cu un consultant fiscal: iti poate economisi bani.
- Daca vrei sa recuperezi TVA-ul de la stat, pregateste-ti din timp dosarul cu preturile de transfer. Asta inseamna toate tranzactiile cu firme din acelasi grup. Daca nu ai dosarul in regula, statul se va bucura, pentru ca nu iti va da inapoi nici un leu.
- Statul va inventa cateva impozite noi, pentru a acoperi deficitul de anul acesta. Este bine sa ai o rezerva de cash, doar pentru asta.
Eli Roman, realizator al emisiunilor Business Line, Business Responsibility si Metropolis, la televiziunea de business The Money Channel.
Urmareste aici emisiunile cu Eli Roman pe site-ul The Money Channel.
Text: Eli Roman; foto: Shutterstock.