Eroine anonime in Romania

Concediu postnatal
Judecatoarea Cristina Ilina, care a fost obligata sa munceasca pe perioada in care trebuia sa se afle in concediu postnatal, a castigat in instanta despagubiri de la angajator in valoare de 10.000 de lei.

Astfel, ea a creat un precedent pentru nenumarate mamici aflate in aceeasi situatie. Pentru orice femeie care isi doreste o cariera si un copil, respectarea legilor in ceea ce priveste concediul postnatal constituie asigurarea ei ca nu va fi discriminata pe baza alegerilor pe care le face in viata personala.

Procesul este o procedura simpla, care nu presupune angajarea unor avocati sau a altor cheltuieli neprevazute si, mai mult decat atat, mamicile pot pretinde de la angajator atat daune materiale, cat si morale. O astfel de victorie a oferit nu numai posibilitatea si precedentul pentru astfel de cazuri, dar a oferit femeilor aflate in aceeasi situatie si curajul necesar intentarii unui asemenea proces.

Hartuire sexuala
In 2007, s-a inregistrat un alt progres in ce priveste drepturile femeilor la locul de munca. Pentru prima data in Romania, un barbat a fost pedepsit pentru hartuire sexuala la serviciu. Asistentele unui camin de batrani din judetul Giurgiu l-au dat in judecata pe directorul institutiei pentru avansuri sexuale, iar, in urma procesului, acesta a fost gasit vinovat si amendat cu 7.500 de lei.

Aceasta decizie este o premiera in Romania, in contextul in care in toata tara exista cateva zeci de plangeri in instante sau la inspectoratele de munca, nici una dintre ele nefiind rezolvata, pe motiv de lipsa de probe.

Mama de tripleti
Anul trecut, Ionela Mariana Danciu, mama de tripleti, a reusit, in urma unui proces impotriva statului roman, sa castige dreptul de a primi indemnizatia de crestere a copilului, in valoare de 800 lei, pentru fiecare dintre copiii nascuti, nu doar pentru unul dintre ei – pe motiv ca a existat o singura nastere!

Dupa ce Directia de Munca si Protectie Sociala Alba a facut recurs, instanta suprema a decis nu numai ca femeia are dreptate, dar chiar a obligat statul roman sa plateasca retroactiv mamei tripletilor banii care reprezinta cele doua indemnizatii de crestere a copiilor care nu au fost acordate timp de doi ani. Aceasta victorie este menita sa incurajeze parintii de multipleti sa lupte pentru ceea ce le apartine in mod normal, prin lege.

Dizabilitati
De peste 19 ani, Ecaterina Ani Jager sustine cauza femeilor aflate in scaun cu rotile, in calitate de secretar general, iar mai apoi de vicepresedinte al Asociatiei Handicapatilor Neuromotor din Romania, filiala Arad.

Viata ei s-a schimbat total la 19 ani, cand in urma unui accident de masina, a ramas paralizata. Din sportiva de performanta, selectionata in lotul national de gimnastica, s-a trezit in nemiscare. Dupa o vreme in care si-a plans de mila, a decis ca viata ei trebuie sa continue si nu oricum, ci ca a unui om care sa munceasca, sa tra-iasca decent, sa-si poata castiga singura existenta.

Din 1990, cand s-a constituit prima asociatie pentru persoane cu handicap din Romania, la Arad, a decis ca acolo este locul ei, pentru ca poate sa-i ajute pe cei aflati in aceeasi situatie cu ea.

A inceput de la zero, facand traduceri si munca de secretariat; in acest timp, toate informatiile pe care le primea din strainatate ii demonstrau uriasa diferenta intre modul cum sunt tratate in afara persoanele cu dizabilitati, comparativ cu dezastruoasa realitate din tara.

Experientele traite de ea si de membrii asociatiei au condus la prima Campanie Publica Nationala de Accesibilizare din Romania – o munca titanica pentru a convinge autoritatile ca pentru toate aceste persoane, un ghiseu inalt, o treapta, o calatorie cu trenul, un lift neincapator sunt obstacole majore pentru un trai decent.

S-a implicat apoi in campania de lobby si advocacy a proiectului national „Sanse egale pentru persoanele cu handicap din Romania si in adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a proiectului de lege „Egalizarea sanselor pentru persoanele cu handicap.

A colaborat la elaborarea primului ghid din Romania pentru Anuntul Handicapului, care a avut un rol major in schimbarea atitudinii celor implicati in anuntul prenatal si postnatal al handicapului si a fost parte activa in crearea primelor centre de consiliere si consultanta pentru femei cu handicap neuromotor.

Dar, dincolo de profesionalismul, tenacitatea si energia ei, de denumiri oficiale ale proiectelor in care se implica, Ecaterina Ani Jager te invata sa pretuiesti ceea ce ai si iti arata intr-o mie de feluri ce inseamna „un pas inainte. Pentru dedicarea si daruirea ei, Revista Avantaje i-a decernat trofeul „Femeia anului 2006 pentru Initiativa in Sprijinul Semenilor.

 

Cunosti si tu o astfel de femeie care lupta pentru drepturile sale? Spune-i povestea!

PARTICIPA LA CONCURSUL „PREMII PENTRU FEMEI PUTERNICE”!

Copii cu autism
Putini vorbesc in Romania despre suferintele pe care medicina nu le poate explica. Cele despre care nimeni nu stie exact ce sunt si de unde vin. Asa cum este autismul, misteriosul sindrom al geniilor.

Unul dintre parintii care a acceptat boala copilului sau inca din clipa in care a aflat si care s-a luptat sa faca ceva pentru el este creatoarea brandului Nichi, Cristina Nichita. Baietelul ei, Stefan, care are acum sase ani, e diagnosticat de la varsta de un an cu aceasta tulburare, dar spune ca vestea n-a speriat-o deloc.

Doar ca a invatat-o sa accepte boala si sa faca orice e posibil ca sa il recupereze. Bineinteles ca nu stia nimic despre sindromul autist si, incercand sa afle, a descoperit ca, in Romania, autistii sunt tratati ca si cum nu ar exista. Pentru autoritati e mai simplu si mai ieftin sa se prefaca ca ei nu exista, profitand de faptul ca diagnosticul si explicatiile specialistilor nu concorda si sunt atat de dificil de adus la un numitor comun. De aceea, terapiile folosite in lume nu sunt acceptate in Romania, drept pentru care nici nu sunt decontate de Casa de Asigurari.

Pe Cristina a durut-o faptul ca foarte putini parinti de copii autisti pot face eforturile necesare pentru ca micutii lor sa beneficieze de terapiile specifice care le pot ameliora suferinta. A aflat ca asistenta necesara pentru copiii autisti e foarte scumpa si a descoperit ca, daca ea si-a putut permite pentru Stefan asistenta unor psihologi, logopezi si medici specializati in strainatate, foarte putini alti parinti pot face acest lucru.

In Occident, copiii cu sindrom autist Asperger, de pilda, care au o capacitate intelectuala speciala, au la dispozitie centre medicale cu computere si facilitati deosebite pentru a progresa. In Romania, in afara propriilor parinti, care sunt de cele mai multe ori modesti ori saraci, nimeni nu se intereseaza de ei.

De fapt, despre copiii autisti, cu greu ai putea spune ca sunt bolnavi. Sunt doar niste copii… altfel. Felul lor de a comunica cu lumea este diferit de al nostru si sunt necesari ani si ani de apropiere, de terapii cognitive, pentru a le putea intelege cu adevarat gandurile si sentimentele. Este ca si cum ai vrea sa intri in lumea aceea speciala a lor si nu vezi drumul. Si poate ca asta e problema autistilor: aflarea drumului catre lume. Dar cine ar fi dispus sa caute un astfel de drum, atata vreme cat sunt inca multi medici care-i considera pe acesti copii niste retardati, buni de internat in spitale de psihiatrie si, pana in urma cu vreun an, ei nici macar nu erau primiti in scoli sau gradinite?

Stefan, ca de altfel si Madalina, fiica Cristinei, sunt mandria si bucuria cunoscutei creatoare de moda. Pentru el, ca si ceilalti parinti care au copii cu autism, Cristina Nichita s-a implicat cu tot sufletul in campania de sprijin pentru copiii autisti si de sustinere a proiectului de lege initiat de senatoarea PDL de Iasi, Mihaela Popa, care prevede formarea de personal specializat pentru ingrijirea acestor copii si integrarea lor in colectivitati si in societate.

Unii specialisti sustin ca autismul este dat de o anomalie genetica, de o „slabire a unui cromozom X, de aceea el a mai fost denumit „sindromul cromozomului X fragil. Explicatie contestata de altii. Adevarul, a ramas, insa, deocamdata, undeva departe. Problema autistilor este, insa, ca nu pot comunica aproape deloc cu lumea din jurul lor. E nevoie de timp si de rabdare pentru a te intelege cu ei. Dupa 1989, a fost abandonata ideea ca acesti copii sunt irecuperabili.

Psihiatrii spun, insa, ca depinde de varsta la care se incepe recuperarea. Cele mai mari sanse sunt in jurul varstei de 3 ani, apoi scad simtitor, dupa ce copilul autist a implinit 7 ani, iar ajuns in adolescenta, recuperarea devine aproape imposibila. Tratamentul nu se face cu medicamente sau injectii, ci inseamna o munca de echipa: psihoterapeuti, logopezi, familie. Trebuie facuta o evaluare a gradului de autizare, apoi se incearca apropierea de ei.

Cea mai usoara cale de a-i scoate din lumea lor este afectiunea, iubirea. Autistii sunt copii hipersensibili si pot fi „raniti foarte usor. Ei trebuie sa simta dragostea celor din jur ca sa aiba incredere in ei si pentru asta e nevoie de mult timp.

Exemplele prezentate sunt doar cateva dintre miile de femei care lupta zilnic pentru ceea ce li se cuvine, lor si familiilor lor. Ele sunt o autentica sursa de inspiratie pentru noi, cei care am uitat sa pretuim toate lucrurile bune care ni se intampla sau care clacam la orice mic obstacol sau incercare care ne masoara rabdarea, tenacitatea, forta interioara. 

 

Cunosti si tu o astfel de femeie care lupta pentru drepturile sale? Spune-i povestea!

PARTICIPA LA CONCURSUL „PREMII PENTRU FEMEI PUTERNICE”!

 

Text: Adrian Caltan; Foto: arhiva Edipresse

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii