Eroine anonime in Romania

Concediu postnatal
Judecatoarea Cristina Ilina, care a fost obligata sa munceasca pe perioada in care trebuia sa se afle in concediu postnatal, a castigat in instanta despagubiri de la angajator in valoare de 10.000 de lei.

Astfel, ea a creat un precedent pentru nenumarate mamici aflate in aceeasi situatie. Pentru orice femeie care isi doreste o cariera si un copil, respectarea legilor in ceea ce priveste concediul postnatal constituie asigurarea ei ca nu va fi discriminata pe baza alegerilor pe care le face in viata personala.

Procesul este o procedura simpla, care nu presupune angajarea unor avocati sau a altor cheltuieli neprevazute si, mai mult decat atat, mamicile pot pretinde de la angajator atat daune materiale, cat si morale. O astfel de victorie a oferit nu numai posibilitatea si precedentul pentru astfel de cazuri, dar a oferit femeilor aflate in aceeasi situatie si curajul necesar intentarii unui asemenea proces.

Hartuire sexuala
In 2007, s-a inregistrat un alt progres in ce priveste drepturile femeilor la locul de munca. Pentru prima data in Romania, un barbat a fost pedepsit pentru hartuire sexuala la serviciu. Asistentele unui camin de batrani din judetul Giurgiu l-au dat in judecata pe directorul institutiei pentru avansuri sexuale, iar, in urma procesului, acesta a fost gasit vinovat si amendat cu 7.500 de lei.

Aceasta decizie este o premiera in Romania, in contextul in care in toata tara exista cateva zeci de plangeri in instante sau la inspectoratele de munca, nici una dintre ele nefiind rezolvata, pe motiv de lipsa de probe.

Mama de tripleti
Anul trecut, Ionela Mariana Danciu, mama de tripleti, a reusit, in urma unui proces impotriva statului roman, sa castige dreptul de a primi indemnizatia de crestere a copilului, in valoare de 800 lei, pentru fiecare dintre copiii nascuti, nu doar pentru unul dintre ei – pe motiv ca a existat o singura nastere!

Dupa ce Directia de Munca si Protectie Sociala Alba a facut recurs, instanta suprema a decis nu numai ca femeia are dreptate, dar chiar a obligat statul roman sa plateasca retroactiv mamei tripletilor banii care reprezinta cele doua indemnizatii de crestere a copiilor care nu au fost acordate timp de doi ani. Aceasta victorie este menita sa incurajeze parintii de multipleti sa lupte pentru ceea ce le apartine in mod normal, prin lege.

Dizabilitati
De peste 19 ani, Ecaterina Ani Jager sustine cauza femeilor aflate in scaun cu rotile, in calitate de secretar general, iar mai apoi de vicepresedinte al Asociatiei Handicapatilor Neuromotor din Romania, filiala Arad.

Viata ei s-a schimbat total la 19 ani, cand in urma unui accident de masina, a ramas paralizata. Din sportiva de performanta, selectionata in lotul national de gimnastica, s-a trezit in nemiscare. Dupa o vreme in care si-a plans de mila, a decis ca viata ei trebuie sa continue si nu oricum, ci ca a unui om care sa munceasca, sa tra-iasca decent, sa-si poata castiga singura existenta.

Din 1990, cand s-a constituit prima asociatie pentru persoane cu handicap din Romania, la Arad, a decis ca acolo este locul ei, pentru ca poate sa-i ajute pe cei aflati in aceeasi situatie cu ea.

A inceput de la zero, facand traduceri si munca de secretariat; in acest timp, toate informatiile pe care le primea din strainatate ii demonstrau uriasa diferenta intre modul cum sunt tratate in afara persoanele cu dizabilitati, comparativ cu dezastruoasa realitate din tara.

Experientele traite de ea si de membrii asociatiei au condus la prima Campanie Publica Nationala de Accesibilizare din Romania – o munca titanica pentru a convinge autoritatile ca pentru toate aceste persoane, un ghiseu inalt, o treapta, o calatorie cu trenul, un lift neincapator sunt obstacole majore pentru un trai decent.

S-a implicat apoi in campania de lobby si advocacy a proiectului national „Sanse egale pentru persoanele cu handicap din Romania“ si in adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a proiectului de lege „Egalizarea sanselor pentru persoanele cu handicap“.

A colaborat la elaborarea primului ghid din Romania pentru Anuntul Handicapului, care a avut un rol major in schimbarea atitudinii celor implicati in anuntul prenatal si postnatal al handicapului si a fost parte activa in crearea primelor centre de consiliere si consultanta pentru femei cu handicap neuromotor.

Dar, dincolo de profesionalismul, tenacitatea si energia ei, de denumiri oficiale ale proiectelor in care se implica, Ecaterina Ani Jager te invata sa pretuiesti ceea ce ai si iti arata intr-o mie de feluri ce inseamna „un pas inainte“. Pentru dedicarea si daruirea ei, Revista Avantaje i-a decernat trofeul „Femeia anului 2006 pentru Initiativa in Sprijinul Semenilor“.

 

Cunosti si tu o astfel de femeie care lupta pentru drepturile sale? Spune-i povestea!

PARTICIPA LA CONCURSUL "PREMII PENTRU FEMEI PUTERNICE"!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii