Ce spune Arsenie Boca despre post: “Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci…”

Înfrânarea păcatelor

Pentru tine ce-nseamnă postul? Abstinență, dietă, cură de slăbire, purificare? Citește și răspunde sincer la această întrebare.

Se spune că postul ne ajută să înțelegem rosturile lui Dumnezeu. El este un toiag pe care ne sprijinim în drumul nostru pe cărările vieții. Ne sprijinim trupul pieritor dar ne pregătim sufletul pentru veșnicie. Părintele Arsenie Boca sfătuia credincioșii să nu vadă postul în sensul cel mai îngust. Sunt unii care cred că a nu mânca carne și cele asemenea, ar fi tocmai de ajuns ca să se cheme că postesc. Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci: prin clevetire și vorbire de rău, muști cu gura, osândești cu vorba și ucizi cu gândul.

Sexul în timpul postului

Preoții ne sfătuiesc să vedem postul ca pe-o virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință și un mijloc de mântuire. Este normal ca un cuplu căsătorit să postească cu trupul? Răspunsul îl găsim în Corinteni 7:5

Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta. Să nu vă lipsiți unul pe altul de datoria de soț, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea. Apoi să vă împreunați iar ca să nu vă ispitească Satana.'

În fiecare cuplu discuțiile despre abstinența sexuală în timpul postului trebuie să fie bine clarificate. Înțelegerea nevoilor celuilalt este temelia unei relații armonioase între soți. Câteva zile și nopți fără sex nu a omorât pe nimeni… ba din contră. Dacă vedem postul ca pe o perioadă de reînnoire, s-ar putea ca abstinența să fie extrem de benefică pentru echilibrarea vieții sexuale într-un cuplu.

Ce înseamnă postul?

Postul nu este o muncă chinuitoare. Nu ținem post ca să ne pedepsim trupul ci să ne concentrăm asupra lucrurilor care contează cu adevărat în viață. Gândurile bune ne purifică organismul așa cum rugăciunea ne înalță sufletul. Din când în când este bine să ne curățăm trupul și sufletul. Ne putem gândi la post ca la o variantă retro a cuvântului detox.

Postul nu este obligație și nici poruncă. Să încerci să te apropii de Dumnezeu, să-ți ferești ochii de strălucirile artificiale ale lumii moderne, să înveți să renunți la îndestulare, să-ți ocrotești mintea de gânduri rele și să lași trupului timp să i se facă dor de jumătatea lui… iată cum ar trebui să privim postul creștin.

Florentina Mușat

foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii