A fi mamă singură este o problemă complexă, cu numeroase variabile și implicații. Dincolo însă de toate aspectele generale (fie ele de natură socială sau culturală), a fi mamă singură este o experiență personală unică, care le pune pe femei într-un rol deloc ușor.
De aceea, întâlnirea Între noi, părinții – de vorbă cu Aurora Liiceanu din luna septembrie a fost dedicată mamelor care își cresc singure copiii. Alături de Aurora Liiceanu și Simona Tofan, gazdele evenimentelor lunare Intre noi, parintii, a fost și Daniela Teodorescu-Palade, redactor-șef al revistei Avantaje (partener media al evenimentului).
Timp de mai bine de două ceasuri, am împărtășit povești, idei, experiențe și sfaturi – cu zâmbetul pe buze, cu hotărâre sau cu emoție în glas. Iata câteva dintre problemele dezbătute la întalnire:
Nu există mamă singură care să nu fi auzit: „Dacă nu îmi cumperi aia/ dacă nu mă lași să fac asta, plec la tata'. Psihologul Aurora Liiceanu a explicat că astfel de situații sunt aproape inevitabile, dată fiind interacțiunea continuă cu copilul. Mama este practic „părintele continuu', în timp ce tatăl este „părintele discontinuu'.
Mama se află în fiecare moment lângă copil, este cea care impune limite sau reguli.
„Cotidianul generează conflicte, dispute, iritări, pentru că interacțiunea e mai puternică, e mai conflictuală', explică Aurora Liiceanu. Tatăl în schimb, se află oarecum într-un raport de putere, pentru că îl vede mai puțin pe copil, îi face cadouri, e mai permisiv, ceea ce face să fie uneori idealizat de copil.
Multe dintre mamele care își cresc adolescenții singure își doresc să creeze o legătura indestructibilă cu copiii lor și de aceea adoptă atitudinea părintelui prieten.
Cu ce limite trebuie privită acest tip de relație părinte-adolescent?
„Pledez pentru autoritate, dar nu în sensul de dictatură…ca părinte trebuie să îți menții autoritatea pentru că ești o instanță', spune psihologul Aurora Liiceanu.
„Nu îl putem face pe copil prieten pentru că îl maturizăm forțat', a explicat psihoterapeutul Simona Tofan. În plus, „nu îl putem lipsi pe copil de autoritate pentru că este o bază pentru încredere și înțelegere.'
„Copilul are nevoie de piloni de siguranță, când îi cedezi prea multă libertate copilul resimte asta ca un semn de nepăsare', a adăugat Aurora Liiceanu.
Un risc mare este și acela de a-l transforma pe copil în „partener de viață'. Iar acest lucru este periculos pentru că anulezi problemele vârstei lui și îl introduci în problemele tale.
După despărțire, fostul partener rămâne tatăl copilului, iar colaborarea cu acesta este importantă pentru a crește un copil echilibrat. Deși cel mai adesea tendința este „să arunci cu noroi' în tată, Simona Tofan le-a invitat pe mame la un moment de introspecție.
Furia, vinovăția, rușinea sunt stări interioare puternice cu care femeile se confruntă după despărțire și care întrețin o stare de blocaj: „nu mai avem o comunicare normală, încât să facem echipă cu fostul partener pentru copil.
Și toate acestea se întâmplă pentru că nu avem suficientă încredere în noi și stimă de sine, iar reacțiile noastre sunt de tip orgolios.' spune Simona Tofan, psihoterapeut consultant „Între noi, părinții'.
Adesea mamele singure au tendința să se victimizeze. În legătură cu acest subiect, Daniela Palade-Teodorescu le-a spus mamelor prezente: „Nu facem decât să punem o povară foarte grea pe umerii copiilor noștri, să-i responsabilizăm mult prea devreme și anormal pentru aripile pe care trebuie să le dăm. Ei nu trebuie să se considere responsabili și datori pentru sacrificiul mamei.'
Victimizarea este și un model parental moștenit, a precizat Simona Tofan. Sacrificiul are în spate și ideea de a ne păstra un rol foarte important în viața adolescentului și ascunde teama de a nu fi abandonate.
În calitate de mamă singură, Daniela Teodorescu le-a sfătuit pe mamele prezente la întâlnire să caute repere pozitive de mame care au reușit pe cont propriu să crească copii echilibrați și să se încarce pozitiv cu aceste exemple.
„Se poate trăi frumos și demn ca mamă singură!' a spus Daniela, care le-a recomandat mamelor să se alăture Asociației FAMO – Asociația Familiilor Monoparentale.
Am continuat seara împărtășind experiențe mult timp după ce am declarat o nouă întâlnire „Între noi, părinții' încheiată.
Timpul e întotdeauna prea scurt și întrebările sunt nenumărate, de aceea vă așteptăm și luna viitoare la o nouă întâlnire „Între noi, părinții – de vorbă cu Aurora Liiceanu'!