Ce faci dacă eşti însărcinată şi afli că ai cancer la sân?

Diagnosticul unui cancer ridică probleme legate de tipul de tratament care poate fi aplicat fără să afecteze fătul, sau dacă tratamentul va fi eficient în aceste condiţii.

În timpul sarcinii se produc mai multe schimbări hormonale care determină modificarea sânilor – aceştia se măresc, devin mai rigizi şi mai sensibili. Acest lucru face ca depistarea nodulilor să se facă mult mai dificil.

Se poate întâmpla ca nodulii pe care îi simţi prin palpare să nu fie cancerigeni, ci simple modificări normale a sânilor. Dar depistarea unei tumori maligne se poate face doar prin investigaţii amănunţite, aşa că este foarte important ca în perioada sarcinii sânii să fie monitorizaţi atent, iar medicul să fie anunţat în legătură cu orice schimbare pe care o sesizaţi la palpare.

Perioada cu maxim de risc in timpul sarcinii este reprezentată de saptămânile 32-38 de sarcină.

Există mai multe tipuri de cancer la sân, fiecare tip de cancer are specificul şi prognosticul lui. În majoritatea cazurilor în care a fost diagnosticat un cancer la sân în sarcină a fost găsit ţesut malign în canalele galactofore, fiind vorba de un carcinom ductal, şi mai puţin în lobulii mamari (care produc laptele matern).

Investigaţii

Sarcina este o perioadă mai delicată, de aceea este foarte important să fii atentă la ce tipuri de investigaţii eşti pe cale să fii supusă.

Principalele metode pentru diagnosticare sunt:

Ecografia – este metoda de ales în cazul sarcinii; analizează şi diferenţiază nodulii şi alte leziuni mamare; pune diagnostic cu uşurinţă pentru chisturile mamare – simple sau complexe, ca nodulii solizi.

Sonoelastografia – se utilizează după descoperirea la ecografia mamară a unui nodul sau a unei modificări focale de structură şi se aplică la nivelul acesteia. Aceasta aduce informaţii suplimentare despre natura unei formaţiuni mamare şi ajută la diferenţierea leziunilor maligne de cele benigne.

Mamografia – reprezintă o radiografiere a sânului; este de evitat în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru. Dacă este imperios necesară, ca o măsură de protecţie, se poate plasa în zona trunchiului un şorţ special de protecţie.

Biopsia percutană– presupune recoltarea unor frgmente din nodulul suspicionat cu ajutorul unei puncţii, care ulterior sunt analizate în laborator şi oferă un diagnostic histo-patologic.

Metode de tratament

În cazul în care cancerul la sân este descoperit în timpul sarcinii, tipul şi durata tratamentului depind de numeroase aspecte. Alături de mărimea, localizarea şi stadiul tumorii, un factor foarte important ţine de cât de înaintată este sarcina şi de alegerile personale pe care pacienta le va lua privind tratamentul aplicat şi modul în care acesta poate afecta fătul.

Tratarea unei femei gravide cu cancer de sân are aceleaşi obiective ca şi tratarea unei femei care nu este însărcinată: controlul cancerului în locul de unde a pornit şi oprirea răspândirii. Dar preocuparea de a proteja un copil în creştere poate face atingerea acestor obiective mult mai complexe.

Majoritatea specialiştilor susţin că, dacă în timpul sarcinii este depistat un cancer de sân, acesta nu ar trebui să afecteze fătul în mod direct, deoarece celulele canceroase de la nivelul sânului nu trec de la mamă la făt.

Cele mai frecvente metode de tratament sunt: 

Chirurgia – reprezintă primul tratament pentru orice femeie cu cancer de sân, inclusiv a celor gravide. Îndepărtarea prin intervenţie chirurgicală a unei părţi a ţesutului mamar sau chiar a întregului sân (mastectomie) nu afectează sănătatea fătului.

Pentru a evita orice posibile complicaţii, data la care se va efectua intervenţia va trebui stabilită de comun acord de medicul chirurg împreună cu specialistul în obstetrică-ginecologie şi de cel în anesteziologie.

Chimioterapia – poate fi folosită împreună cu intervenţii chirurgicale sau utilizată singură pentru cancerul mai avansat. Chimioterapia nu trebuie administrată în timpul primelor trei luni de cancer, pentru că atunci se formează organele interne ale copilului.

Terapia cu hormoni (de exemplu, tratamentul cu tamoxifen) – este folosită ca tratament adjuvant după o intervenţie chirurgicală. Utilizarea sa la femeile gravide nu a fost studiată amănunţit, astfel încât efectele sale totale nu sunt cunoscute.

Cu toate acestea, au fost raportate cazuri de avort spotan sau defecte congenitale cauzate de tamoxifen la femeile însărcinate.

Dar dacă pacienta are nevoie de chimoterapie, terapie cu hormoni sau radiaţie şi se află într-un stadiu incipient al sarcinii, este posibil ca medicul să o sfătuiască să întrerupă sarcina deoarece unele tratamente pot fi prea puternice şi pot afecta ireversibil dezvoltarea copilului.

În cazul în care femeia însărcinată refuză tratamentul imediat şi continuă cu sarcina, tratamentul cancerului la sân este amânat până după naştere, dar implică nişte riscuri destul de mari, care rămân la alegerea femeii dacă să fie asumate sau nu.

Alăptarea şi cancerul de sân

Nu există nicio dovadă care să ateste că alăptarea ar trebui întreruptă dacă eşti bolnavă de cancer la sân. Totuşi, dacă medicii recomandă începerea tratamentului imediat după naştere, atunci alăptarea nu este recomandată.

Vestea bună, este că la femeile însărcinate cancerul la sân se dezvoltă destul de rar, datele statistice fiind de un caz la fiecare 3000 de sarcini.

Articol realizat cu sprijinul Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală şi doctor in ştiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center.

Vezi si Tehnică nouă pentru depistarea cancerului mamar
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Mama si copilul