Ce este Ozempic și de ce primește atât de multă atenție?

Tot mai mulți oameni apelează la un medicament numit Ozempic pentru a pierde în greutate, dar experții spun că nu este un tratament miraculos.

Ozempic, un medicament utilizat pentru tratarea diabetului, continuă să câștige atenție, deoarece celebrități, un mogul din domeniul tehnologiei și influenceri TikTok au descris că l-au luat pentru a pierde în greutate în intervale scurte de timp.

Administrația pentru Alimente și Medicamente a aprobat pentru prima dată medicamentul injectabil pentru tratarea diabetului în 2017. Agenția a aprobat un medicament cu o doză mai mare de ingredient activ din Ozempic, numit semaglutide, pentru tratarea obezității în 2021, sub numele de marcă Wegovy.
De atunci, discuțiile despre acest medicament au apărut pe internet. Elon Musk, atunci când a fost întrebat despre cum reușește să se mențină „în formă, bine făcut și sănătos”, a scris pe Twitter că ia Wegovy. Andy Cohen, de asemenea, a postat despre popularitatea în creștere a Ozempic.

Nu este neobișnuit ca medicii să prescrie medicamente pentru o utilizare „în afara etichetei”, sau pentru un scop diferit de cel pentru care este destinat în mod explicit medicamentul, a declarat Dr. Disha Narang, endocrinolog la Northwestern Medicine Lake Forest Hospital, scrie New York Times.

Pe măsură ce interesul pentru Ozempic a crescut, unii medici cred că tot mai multe persoane au căutat modalități de a lua medicamentul pentru a pierde în greutate, fie găsind un medic care să le prescrie medicamentul, fie căutând medicamentul online.

Ea se teme că, pe măsură ce medicamentul devine din ce în ce mai popular, oamenii îl vor asocia cu “vanitatea” și nu cu un medicament esențial pentru pacienții cu diabet.

Cum funcționează Ozempic?

Ozempic și Wegovy sunt ambele concepute pentru a fi injectate o dată pe săptămână în stomac, coapsă sau braț. Semaglutida scade nivelul de zahăr din sânge și reglează insulina, ceea ce este esențial pentru persoanele cu diabet de tip 2. Medicamentul imită, de asemenea, un hormon numit peptidă asemănătoare glucagonului-1 pe care îl producem în mod natural în intestine, limitând pofta de mâncare prin semnalarea organismului nostru că ne simțim sătui și determinând stomacul să se golească mai lent.

Ca urmare, persoanele cu obezitate și probleme de sănătate asociate au pierdut în greutate în timp ce îl luau. Oamenii se simt mai repede sătui, a declarat Dr. Janice Jin Hwang, șef al diviziei de endocrinologie și metabolism de la Facultatea de Medicină a Universității din Carolina de Nord, mai scrie sursa citată anterior. Pentru pacienții care iau acest medicament, „alimentele care le erau foarte interesante nu mai sunt interesante”, a spus ea.

Medicamentul nu a fost studiat în mod semnificativ la persoanele fără diabet sau exces de greutate.
Medicamentul poate reduce, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare pentru persoanele cu diabet, a declarat Dr. Robert Gabbay, director științific și medical al Asociației Americane de Diabet.

F.D.A. nu a aprobat Ozempic pentru pierderea în greutate, a precizat Dr. Andrew Kraftson, profesor asociat clinic în cadrul diviziei de metabolism, endocrinologie și diabet de la Michigan Medicine. Dar după ce F.D.A. a autorizat Wegovy pentru pierderea în greutate, a existat o astfel de cerere pentru acest medicament încât unii furnizori au apelat la Ozempic atunci când nu au putut obține Wegovy, a explicat el.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate